ПРЕЗЕНТАЦІЯ "ОЗЕРА УКРАЇНИ"

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ "ОЗЕРА УКРАЇНИ" включає 23 слайда про озера, лимани та ставки і дає можливість ознайомитися із різноманітністю та видами цих водойм на території України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК ГЕОГРАФІЇ УКРАЇНИ 8 КЛАС

Номер слайду 2

ТЕМА УРОКУ Озера, лимани та ставки

Номер слайду 3

КІЛЬКІСТЬ ТА РІЗНОМАНІТТЯ ОЗЕР УКРАЇНИ На території України близько 20 тис. озер, з них 7 тис. площею більше 10 га. Вони утворюють озерні краї. Як правило, озера розташовані в заплавах річок, переважно в Поліссі. У басейнах Західного Бугу та Прип'яті розташовані Шацькі озера (понад 30 прісноводних водойм), що мають карстове походження. . У Карпатських горах більшість озер невеликі, але глибокі. Вода в них прісна, чиста й холодна. Особливим серед них є озеро Синевир. На Подільській височині озера невеликі й неглибокі. Влітку вони добре прогріваються. Багато озер утворилося біля річки Дунай. Найбільше прісне серед них — Ялпуг, а найглибше — Кагул. На узбережжі Чорного моря є солоні озера-лимани. Солоними озерами багатий Крим. Найвідоміше з них — озеро Сиваш, з якого добувають кухонну сіль та інші корисні речовини. Багато кримських озер влітку пересихають.

Номер слайду 4

ПОХОДЖЕННЯ ОЗЕР: В Україні є різні за походженням озера: карстові озера – Шацькі озера, льодовикові – оз. Несамовите, Бребенескул; вулканічні - оз. Синє, оз. Липовецьке; загатні – оз. Синевир; заплавні – Кагул, Ялпуг; лиманні – Куяльницький, Хаджибейський, Молочний

Номер слайду 5

ОЗЕРО СВІТЯЗЬ Озеро Світязь чимось схоже на море. Воно має у довжину 9,3 и ширину 4,8 кілометра. Площа озера — 2750 гектарів. Наибільша глибина — 58,4 метри, а середня — 6,9 метра. У вітряну погоду хвилі тут досягають півтораметрової висоти. Озеро Світязь за походженням належить до карстових озер.

Номер слайду 6

ОЗЕРО СИНЕВИР Біля підніжжя гори «Озерна» , на висоті 989 м. над рівнем моря розташоване озеро Синевир . Воно утворилось у післяльодовиковому періоді, внаслідок перекриття річкової долини зсувами. Заглиблення заповнилось водою з трьох струмків.. Площа озера 4-5 га, середня глибина 8-10 м., а наибільша 22 м. Синь водного дзеркала, острівок-зіниця, пухнасті ялиці- вії - усе це послуговало появі іншої назви - "Морське око". У холодній прозорій воді водиться форель: озерна, струмкова і райдужна.

Номер слайду 7

ОЗЕРО ДОНУЗЛАВ Озеро Донузлав – це солоне озеро, що знаходиться на західному узбережжі Кримського півострова і є найглибшим у Криму. Глибина озера до 27 метрів. За походженням воно є тектонічним. Зараз для озера більше відповідним статусом може бути лиман, оскільки починаючи з 1961 року (після з'єднання з водами моря) рівень загальної мінералізації змінився від ропи до мінералізованого (солоного)

Номер слайду 8

ОЗЕРО БРЕБЕНЕСКУЛ Гірське озеро Бребенескул -найвисокогірніше в Україні. Розташоване на південно-західному схилі Чорногірського хребта, в котловині між горою Бребенескул (2035 м) і Гутин-Томнатик (2016 м). Озеро льодовикового походження, Ширина озера 28—44 м, довжина 134 м. Найбільша глибина 2,8 м.

Номер слайду 9

ОЗЕРО НЕСАМОВИТЕ У Закарпатсь- кій області розташоване льодовикове гірське озеро Несамовите. Знаходиться воно на найвищому гірському хребті — Чорногорі, поблизу гори Туркул, на висоті 1750 метрів над рівнем моря, має льодовикове походження, проте славиться зовсім іншим. За кількістю легенд, байок, реальних і вигаданих історій це озеро перевершило всі інші природні об’єкти Карпат.

Номер слайду 10

ОЗЕРО ЯЛПУГ Озеро Ялпуг розташоване у пониззі Дунаю. Є найбільшим за площею в Україні. Площа озера 149 км2 . Довжина - 39 км, а ширина сягає 5км. У південній частині Ялпуг протокою сполучений з іншим великим заплавним озером – Кугурлуй.

Номер слайду 11

ОЗЕРО КАГУЛ Озеро КАГУЛ — заплавне озеро у Ренійському р-ні Одеської обл., у пониззі Дунаю.. Південна частина озера широка (шир. до 11 км, довж. 1.8 км), північна — вузька, видовжена (шир. до 2 км, довж. 15 км). Площа змінюється за сезонами від 82 до 93,5 км2. Переважають глиб. 1,5—2 м, максимальна — 7м. Північні. береги високі, розчленовані балками, південні — низовинні, заболочені. Впадає р. Кагул. Температура води влітку до + 30° (на мілководді), взимку Кагул замерзає. Дно вкрите шаром сірого мулу, на мілководді — піщане. Поширена водяна рослинність (очерет, рогіз). Водяться лящ, судак, сом, щука та ін. Розводять товстолобика, білого амура, сазана. На берегах Кагула— місця гніздування птахів.

Номер слайду 12

ОЗЕРО СИВАШ Оз. Сива́ш, або Гниле́ Мо́ре - система мілководних заток на заході Азовського моря, від якого відокремлюється Арабатською косою і сполучається з ним Генічеською протокою. Складається з 11 солоних та гірко-солоних заток Довжина - близько 200 км. Береги Сивашу переважно низькі, пологі, багнисті, влітку покриваються шаром солей. Дно Сивашу вкрите шаром мулу завтовшки до 5 м і, більше. Солоність від 22‰ (на півночі) до 87‰ (на півдні). У розсолах Сивашу є хлористі сполуки натрію, калію та магнію, бромистий магній, сульфат магнію та інші солі.Загальні запаси солей Сивашу - близько 200 млн. т.

Номер слайду 13

ОЗЕРО НЕЧИМНЕ В часи Лесі Українки та, власне, і не так давно ще було чарівне озеро, обрамлене доокруж лісом. Озеро карстового походження. Сьогодні там майже не видно води, вся його територія заросла якимось водяним рисом.

Номер слайду 14

Озеро з рідким склом . Група дайверів знайшла під Соледаром озеро, у якому з глибиною вода стає не холоднішою, а гарячішою, і сама вода настільки щільна, що виштовхує наверх і пірнути неможливо. Це озерце невелике — у діаметрі метрів сто. І воно розділене посередині тонкою піщаною косою. На глибині 4,5 метра щільніший шар води, ще солоніший. . Цей перехід видно візуально. Виглядає він як рідке скло і називається «ефект галокліна». Якщо на поверхні вода прогрілася до 20 градусів, то глибше на п’ять метрів вона досягала 30 — 40 градусів. Але на цьому загадки не закінчилися. В другій половині озера, розділеного косою, вода виявилася, всупереч усім очікуванням, дуже холодною.

Номер слайду 15

Рожеве озеро в Криму У північній частині Криму кілька разів на рік Кояшське озеро стає ніжно-рожевим кольором. Водойма знаходиться на території мису Опук. Кілька метрів піщаного насипу і Чорне море. Його площа 500 гектарів, а середня глибина не досягає і метра. Озеро багате цілющими грязями. Кояшське озеро вважається найсолонішим з усіх кримських озер. Концентрація солі - 350 грам на літр води.Стало воно рожевим через бактерій, які в жаркий період стають червонуватого кольору.  Картина по істині чарівна і дуже захоплююча, все ніби іскриться в снігу у літню спеку. Кояшське озеро населяє мікроскопічна одноклітинна рухлива водорість дюналіелла, що і додає озеру рожево-червонуватий відтінок. Ще один з барвників Кояшське озера - рачок артемія. 

Номер слайду 16

КАРТА –СХЕМА ЛИМАНІВ УКРАЇНИ

Номер слайду 17

ЛИМАНИ ЛИМАН (греч. – гавань, бухта) – затоплена морем гирлова частина долини або балки на невисокому березі. Утворюються внаслідок незначного опускання берегової полоси.

Номер слайду 18

ТИЛІГУЛЬСКИЙ ЛИМАН Тилігу́льський лима́н, гірко-солоне озеро на півдні України (на територіях Одеської області та Миколаївської області). Довжина 80 км., ширина 0,2 — 3,5 км, глибина — до 19 м; площа 170 км2. Від моря відокремлений піщаними пересипами завширшки близько 4 км. Дно лиману подекуди вкрите чорним намулом, що має лікувальні властивості.

Номер слайду 19

КУЯЛЬНИЦКИЙ ЛИМАН Куяльницький лиман — лиман на півн.зах. узбережжі Чорного моря, розташований на північ від Одеси. Площа 60-56 кмІ Довжина 28 км., ширина — 3 км. Середня глибина близько 3 м. Відокремлений від моря піщаним пересипом шириною до 3 км. Солоність води в даний час близько 75 промілле. У лиман впадає річка Великий Куяльник. У районі Куяльніцького лиману розташована найнижча точка України: −5 метрів від рівня моря.

Номер слайду 20

ХАДЖИБЕЙВСЬКИЙ ЛИМАН Хаджибе́йський лима́н, лиман на півн.зах. узбережжі Чорного моря, на півн.-зах. від Одеси. Від моря відділяється піщаним пересипом завширшки бл. 5 км. Довж. 31 км, шир. 0,5 — 2,5 км, площа 70 км2, глибина до 2,5 м. Дно X. л. місцями вкрите шаром чорного мулу, що має лікувальні властивості; на цій базі розвинувся болотяний і кліматичний Хаджибейський курорт. В Хаджибейський лиман впадає річка Малий Куяльник. З фауни в Хаджибейському лимані поширені краби, рачки, мідії тощо.

Номер слайду 21

МОЛОЧНИЙ ЛИМАН Молочний лиман Азовського моря — лиман річки Молочної, розташований на півдні Запорізької області. З 1974 року гідрологічний заказник загальнодержавного значення.Максимальні параметри лиману: довжина — 32 км ширина — 8 км глибина — 3 м площа — 168 кв. км Молочний лиман з'єднаний з Азовським морем штучною протокою. Молочний лиман включений до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення у зв'язку з ратифікацією Україною Рамсарської конвенції.

Номер слайду 22

СТАВКИ Ставок - штучно створена водойма місткістю не більше 1 млн. кубічних метрів. В Україні налічується близько 28 тис. ставків. Значна їх частина розташована в долині Дніпра.

Номер слайду 23

Запам’ятайте В Україні є озера карстового, льодовикового, загатного, вулканічного, лиманного, заплавного походження й озера-стариці. Найбільшими озерами в Україні є Дністровський і Молочний лимани, Сасик (Кундук), Ялпуг, найглибшими – Світязьке, Синевир. Дніпровський каскад утворюють Київське, Канівське, Кременчуцьке, Дніпродзержинське, Дніпровське, Каховське водосховища. Великими каналами в Україні є Північнокримський, Каховський, Дніпро-Донбас.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Роман Романович
    Дуже хороша презентація! Фактичний та ілюстративний матеріал цікавий. Шкода, що не так часто трапляються такі презентації, які можна викоритовуватися без доопрацвань. Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 травня 2022
Переглядів
6419
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку