Презентація. Географія Тернопільської області

Про матеріал
Презентація для уроків географії "Природа Тернопільської області" 8 клас. Містить картографічний матеріал для вивчення географічного положення, геологічної будови, корисних копалин, рельєфу, клімату області. Буде корисною для організації дистанційного навчання учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія Тернопільської областіО. Д. Твердохліб, учитель географії НВК «Довжанківська ЗОШ І-ІІІ ст.- ДНЗ»У презентації використано матеріали https://www.google.com/

Номер слайду 2

Географічне положення. Тернопільська область на карті України

Номер слайду 3

Тернопільська область займає західну частину Подільського плато Знаходиться поблизу українського кордону з Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією.  Площа 13.8 тис. км², що становить 2,3% території України. За розмірами площі займає 23 місце серед іншихобластей України (меншими єтільки Закарпатська і Чернівецька області).  Конфігурація території нагадує трикутник з основою на сході та вершиною — на заході.

Номер слайду 4

Крайня північна точка с. Переморівка:  50°13′ пн. ш. 26°12′ сх. д.. Крайня південна точка  с. Білівці : 48°31′ пн. ш. 26°21′ сх. д. Крайня західна точка с. Дуляби:49°32′ пн. ш. 24°42′ сх. д. Крайня східна точка  с. Окопи: 48°32′ пн. ш. 26°24′ сх. д.. Протяжність території області: із півночі на південь на 195 км, із заходу на схід — на 129 км. Крайні точки і протяжність

Номер слайду 5

Межі сучасної Тернопільської області сформувалися 1940 року. Адміністративно-територіальний поділ3 райони: Кременецький, Тернопільський, Чортківський 35 міських поселень1018 сіл

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Геологічна будова

Номер слайду 10

Корисні копалини

Номер слайду 11

РЕЛЬЄФ   Тернопільська область займає західну частину Подільської височини. Рельєф її рівнинний. Поверхня області (на південь від Товтрів) має нахил з півночі на південь. Решта її території нахилена у північно-східному напрямку. Абсолютні висоти коливаються від 443 метрів (гора Попелиха )до 116 метрів (у місці впадіння Збруча у Дністер).

Номер слайду 12

На території області можна виділити кілька рельєфних структур: Тернопільське плато — займає центральну частину області. Поділене долинами Серету, Гнізної та Стрипи. Це найбільш рівнинна ділянка області. На півночі — висоти 80-400 метрів, на півдні — 300–350 метрів. Опілля (Подільське горбогір'я) — розміщене у західній частині області. Це найбільш припіднята і розчленована територія області. Відносні висоти досягають 200 метрів. Тут знаходиться гора Попелиха  заввишки 443 метри — найвища точка Тернопільщини. Кременецькі гори (Кременецьке горбогір'я) — розташовані в північній частині області. Їх північний схил є крутим, а південний — більш пологим. Горби піднімаються до 190 метрів і мають вигляд гір-останців. Це — гори Бона, яка є найвищою (408 метрів), Божа, Дівочі Скелі, Скелі Словацького та інші. У пониженнях є значна кількість ярів та балок. Товтровий кряж (Медобори) — простягається з північного заходу на південний схід від сіл Чорний Ліс і Загір'я до містечка Гусятин. Цей бар'єрний риф складається з вапняків, які піднімаються на поверхню на 50-60 метрів. Тут зустрічється карст. Основні гори: Крайній Камінь (431), Зембова, Сабариха, Скала (417), Гостра Могила (398), Вікно, Богит (417). Найвища вершина — гора Нижній Камінь (Крайній Камінь) (431 метр). Авратинська височина — знаходиться між Медоборами і Кременецькими горами. Поверхня її слабохвиляста. Абсолютні висоти досягають 350 метрів. Мале Полісся — розташоване у північно-західній частині області. Рельєф плоский. Висоти становлять 210–250 метрів. На формування рельєфу помітний вплив льодовика. У долинах річок поширене значне заболочення. Придністровська рівнина — займає південну частину області і найбільш зниженою її ділянкою. Розчленована каньойоподібними долинами рік. Зустрічаються яри і балки. Поширені карстові форми рельєфу: печери, озера.

Номер слайду 13

Клімат Клімат Тернопільщини помірно континентальний Значний вплив на клімат області мають циркуляційні процеси океанічних і континентальних повітряних мас. Перші з них проникають у вигляді циклонів з Атлантичного океану. Холодні арктичні повітряні маси, які проникають на територію області з півночі, зумовлюють пізні весняні та ранні осінні приморозки. Середня температура січня коливається від –5,5~5,7° С до –4,5° С (в південній). Середня температура липня +18-19° С. Максимальні температури досягають +37-39° СУ межах області випадає достатня кількість опадів -550 мм / рік.

Номер слайду 14

Води. Підземні води

Номер слайду 15

Річки Тернопільщини належать до басейну Дністра (Золота Липа, Коропець, Стрипа, Джурин, Серет, Нічлава, Збруч) і Прип'яті (Горинь, Іква, Вілія). Річки басейну Дністра мають глибоко врізані річкові долини, а річки басейну Прип'яті — широкі та заболочені долини. Живлення. Річки області мають змішаний тип живлення: при таненні снігу вони поповнюються талими водами, у теплий період року — дощовими, упродовж року — підземними водами. Режим. Найвищий рівень води в ріках Тернопільщини спостерігається у березні-квітні, коли тане сніг, а також у першій половині літа, коли часто випадаютьдощі. Найнижчий — у серпні-вересні і у грудні-лютому, коли випадає незначна кількість опадів. Кригою річки області вкриваються, в середньому, на 60-65 днів (найчастіше — з другої декади грудня до першої декади березня).

Номер слайду 16

Грунтичорноземисвітло-сірі лісовісірі лісовітемно-сірі

Номер слайду 17

Рослинний світ. У наш час найважливішими лісоутворюючими породами на Тернопільщині є:дуб — 50%граб — 18%сосна — 8,8%ялина — 6,5% лісового фонду. Доповнюють його бук, ясен, береза, осика, тополя, вільха, клен, модрина та інші.

Номер слайду 18

Серед степового різнотрав'я найпоширенішими тут є ковила, тонконіг, костриця, пирій, бородач, типчак, чебрець. Серед чагарникових формацій зустрічається терен, глід, кизил, таволга, барбарис. Рослини. Лучна рослинність поширена на нерозораних ділянках у долинах річок. Тут проростають: костриця, тонконіг, мітлиця, осока, пирій, біловус, купичник, конюшина, тимофіївка, стоколос та інші. До ендеміків належать шавлія кременецька, шиверекія подільська, тонконіг різнобарвний та іншіІз рослин-реліктів зустрічаються брусниця карликова, молочай багатобарвний, осока біла, осока низька, хвощ великий тощо.

Номер слайду 19

Тваринний світ Тернопільської області представлений лісовими та степовими видами. В області зареєстровано 412 видів хребетних, які належать до 242 родів, 97 родин, 37 рядів і 6 класів. Окремі класи нараховують: круглороті — 1 вид, риби — 45, земноводні — 11, плазуни — 10, птахи — 283, ссавці — 62. Тварини. Рідкісні види. До ендемічних видів тварин належать мала кутора, подільський кріт, плямистий ховрах, чагарникова полівка. До «Червоної книги України» занесені: із ссавців — кіт лісовий, горностай, борсук, тхір степовий, рись, видра річкова, кутора мала та інші. З птахів — беркут, лелека чорний, шуліка рудий, орлан-білохвіст, скопа, змієїд, пугач та інші. З плазунів — мідянка, полоз лісовий та інші. З риб — стерлядь, вирезуб.

Номер слайду 20

Охорона природи

pptx
Додано
19 травня 2022
Переглядів
1908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку