Презентація "Паразитичні безхребетні"

Про матеріал
Презентація для уроків в 7 класі. Тема "Паразитичні безхребетні", створена за підручником Л.І. Остапченко та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Паразитичні безхребетні (черви та членистоногі)Урок 15

Номер слайду 2

Паразитичні організми. Ендопаразити. Ектопаразити. Плоскі черви. Стьожкові черви. Круглі черви. РакоподібніПавукоподібніКомахи

Номер слайду 3

Паразитичні черви - гельмінти. Паразитичні плоскі черви. Котячий сисун.яйцестадія розвитку в тілі молюскаперший проміжний хазяїн - бітиніядругий проміжний хазяїн – прісноводні рибиостаточний хазяїн – рибоїдні ссавці і людинадоросла особина

Номер слайду 4

Проміжні хазяї - організми, у тілі яких паразит розвивається і часто розмножується нестатевим шляхом. Остаточні хазяї — організми, у тілі яких паразит розмножується статевим шляхом. Паразитичні черви - гельмінти. Паразитичні плоскі черви. Котячий сисун.

Номер слайду 5

Паразитичні плоскі черви. Печінковий сисун.

Номер слайду 6

Паразитичні плоскі черви. Бичачий ціп’як. Фіна - личинка багатьох стьожкових червів, яка паразитує в проміжному хазяїні

Номер слайду 7

Паразитичні плоскі черви. Свинячий ціп’як.

Номер слайду 8

Паразитичні плоскі черви. Ехінокок.

Номер слайду 9

Паразитичні плоскі черви. Стьожак жирокий.

Номер слайду 10

Паразитичні круглі черви. Галові нематоди. Південна галова нематода. Галові нематоди виділяють особливі речовини, що посилюють поділ і ріст рослинних клітин. Це призводить до утворення на коренях і підземних стеблах рослин пухлин – галів.

Номер слайду 11

Паразитичні круглі черви. Аскарида людська. Самки аскарид надзвичайно плодючі: кожна із них здатна виділяти щодоби в просвіт кишечнику хазяїна до 270 тис.яєць.

Номер слайду 12

Паразитичні та кровосисні членистоногіРакоподібніКоропоїд. Сплощена форма тіла сприяєкращому прикріпленню до тіла хазяїна. Мокриця язиковаЄдиний відомий науці паразит, який функціонально заміщає орган господаря.

Номер слайду 13

ПавукоподібніІксодові кліщі переносять збудниківнебезпечних захворювань, як-от кліщовий енцефаліт — смертельно небезпечне вірусне захворювання. Коростяний свербун прогризає довгі ходи в товщі шкіри людини і відкладає яйця. Залозниця вугрова може призводити до появивугрів (гнойових утворень) і випадіння волосся.

Номер слайду 14

Комахи. Воша людська може жити у волосяному покриві голови людини. Самки приклеюють яйця до волосся хазяїв. Блохи - безкрилі кровосисні комахи. Особливо небезпечна блоха пацюкова, яка живиться кров’ю чорних пацюків, але може нападати і на людину.

Номер слайду 15

Комахи. Мокрець. Кров ссуть виключно запліднені самки певних видів. Вона потрібна їм для формування яєць. Кровосисні комарі й мокреці -переносники збудників багатьох хвороб.

Номер слайду 16

Ґедзі розрізають шкіру людини та тварин і злизують кров, що виступає. Муха-жигалка осіння. На верхівці хоботка жигалок є особливі хітиновмісні вирости, якими ці мухи зрізають верхній шар шкіри й споживають кров. Паразитичні личинки оводів розвиваються під шкірою, у кишечнику або носоглотці свійських тварин, чим завдають їм великої шкоди.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку