Презентація "Патріотизм у світогляді Т. Шевченка. Підготовка до написання твору-роздуму

Про матеріал
Презентація містить ілюстративний матеріал до уроку та допоможе учням краще підготуватись до створення власного висловлювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАТРІОТИЗМ У СВІТОГЛЯДІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. ПІДГОТОВКА ДО НАПИСАННЯ ТВОРУ-РОЗДУМУС. П. ШКВАРА, УЧИТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ ВИЩОЇ КАТЕГОРІЇ ДЕМ‘ЯНЕЦЬКОЇ ГІМНАЗІЇ

Номер слайду 2

ЕПІГРАФ УРОКУМи зобов'язані правильно розуміти й завоювати твори нашого Генія, втілювати його національно-державні помисли, а серед них найчільніший – ідею державної незалежності України. М. Зубков

Номер слайду 3

КОДЕКС МУЖНОСТІ – ЗАПОВІДЬ НАЩАДКАМ Нехай ворог гине! Не в Синопу, отамани, Панове-молодці, А у Цар-град, до султана Поїдемо в гості! Прокиньтеся ж, брати мої… Кайдани порвіте, І вражою злою кров‘ю Волю окропіте!

Номер слайду 4

Пам‘ятка«ЯК НАПИСАТИ ТВІР»Обміркуйте тему твору, її головні складники, окресліть коло питань, дотичних до теми. Ознайомтеся з додатковою літературою з теми. Визначте головну думку твору, яку будете розвивати в ньому. Продумайте логіку й послідовність викладу своїх суджень. Обміркуйте зміст і обсяг структурних частин твору. Доберіть факти й інші ілюстрації для підтверлження своїх думок. Складіть план утілення думки. Оберіть відповідний стиль вислову. Визначте в загальних рисах мовні засоби, які використовуватиметею. Усно побудуйте основний зміст твору. Відтворіть у письмовій формі зміст твору.

Номер слайду 5

Написанню роботи, розвиткові уяви допомагають:нестандартна назва твору (реалізує основну частину інформації);вдало сформульовані запитання;використання музики й живопису;натхнення (дає душі «крила»)

Номер слайду 6

ЗА ТЛУМАЧНИМ СЛОВНИКОМПАТРІОТИЗМ (від патріот) – любов до Батьківщини, свого народу, готовність заради них на жертви й подвиги. НАЦІЯ (лат. «народ, плем‘я») – стійка історична спільність людей, яку визначають соціальні зв‘язки певної формації і яка характеризується певними специфічними етнічними рисами, зумовленими особливостями економічного й культурного розвитку, спільністю території. Мови, побуту, традицій, звичаїв.

Номер слайду 7

П Л А НІ. Вступ.ІІ. Основна частина. 1. Любити рідний край. 2. Любити свій народ. 3. Патріотизм Т. Шевченка (використати матеріали із творів поета, випереджувальних завдань,; обрати відповідний стиль мовлення). 4. Мій патріотизм.ІІІ. Висновки.

Номер слайду 8

ВАЖЛИВІ ДУМКИ ВИДАТНИХ МИТЦІВ, УЧЕНИХ ДЛЯ РОЗКРИТТЯ ТЕМИ ТВОРУ Сьогодні можемо твердити: якби він, Тарас, збайдужів, зламався чи бодай на йоту відступився від України, як Гоголь, - ким би були ми зараз? Чи не числилися в реєстрах вимерлих племен під назвою хохли чи малороси?.. Шевченко – чи не єдиний поет світу, який зберіг від забуття весь багатостолітній морально-етичний досвід нації, акумулював його, геніально переплавив у зрозумілі для кожного українця духовні знаки, сигнали у свідомості… (В. Яворівський)Запитання: яке, на думку Володимира Яворівського, значення Шевченка в збереженні від забуття українців як нації?

Номер слайду 9

ВАЖЛИВІ ДУМКИ ВИДАТНИХ МИТЦІВ, УЧЕНИХ ДЛЯ РОЗКРИТТЯ ТЕМИ ТВОРУ Тарас прагнув понад усе робити добро

pptx
Додано
12 січня 2023
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку