Імпреза "У тієї Катерини..." (сценарій позакласного заходу для старшокласників)

Про матеріал
До Шевченківського тижня можна увести імпрезу «У тієї Катерини …» для учнів 8-10 класів. У сценарії порушено питання ідеальності жіночого образу у творчості Шевченка. Зі сторінок Шевченкового «Кобзаря» сходять до нас дивовижні жіночі образи, але, на жаль, обездолені. Поет милується красою Причинної, Утопленої, Русалки, Мар’яни-черниці, Ярославни. Жорстокий світ нівечить душі жінок. Чому їхні долі такі трагічні? За умови кріпаччини жінка не може бути щасливою. Твори Кобзаря вчать бути, перш за все, Людиною, яка не бажатиме зла іншому. І, звичайно, кожним рядком своєї поезії Шевченко закликає: «Люди! Бережіть жінок! Даруйте їм любов і щастя!».
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу до відзначення дня народження Т. Г. Шевченка

«У тієї Катерини …»

Класи: 8-10

Підготувала вчитель української мови та літератури спеціалізованої школи №173         м. Києва Ступак Тетяна Анатоліївна

Фанфари початку

Фонова музика

Голос за лаштунками: Жінка… Найзагадковіше Боже створіння, що бентежить серця поетів протягом кількох століть … Матір, Берегиня роду, кохана, сестра, дружина, донька … Скільки у неї імен! У кожного митця є твори, присвячені її величності Жінці. Є вони і у Тараса Шевченка.

Яка ж вона, ідеальна Жінка, в уяві Генія українського народу, Величного Кобзаря, Головного поета України?

Під музику з «Кобзаря» виходять жіночі образи для дефіле, а голос коментує ці образи.

Голос: Зі сторінок Шевченкового «Кобзаря» сходять до нас дивовижні жіночі образи, але, на жаль, обездолені. Поет милується красою Причинної, Утопленої, Русалки, Мар’яни-черниці, Ярославни. Жорстокий світ нівечить душі жінок. Чому їхні долі такі трагічні?  Не бачив хлопчик-кріпак біля себе взірець жіночого щастя.

Фонова музика.

Виходить хлопчик-кріпак. Жіночі образи ідуть зі сцени, а виходять мати, сестри, Оксана.

Читає уривки з вірша «Якби ви знали, паничі…» та «Мені тринадцятий минало»

Мати, сестри, Оксана розвертаються до глядачів спиною

Голос: Та чи могла бути щасливою жінка за умов кріпаччини? На це давати відповідь нам, сучасним читачам.

Ведуча: Шевченко – співець народних пісень. У них щасливе і нещасливе кохання, ревнощі туга за милим. Твори Шевченка близькі до народних.

Інсценування учнів (далі рекомендовані до постановки твори Шевченка). Після кожного виступу актори завмирають,

 а між ними ходить ведуча і роз’яснює побачене.

1.Героїня балади «Причинна» — убога дівчина-селянка, сирота. Єдина її відрада в тяжкій сирітській долі — її коханий, але і з ним «злі люди її розлучили». Сила дівочого кохання ні з чим незрівнянна.

2.«Хустина»: козака ховають з військовими почестями, тіло кладуть у домовину, накривають червоною китайкою, а вишитою дівочою хустиною покривають осідланого коня, якого ведуть за домовиною. Дівоча любов захищатиме і мертвого.

3.«Ми в купочці колись росли…»: сюжет – це ідилічна картина любові, сімейного щастя. Щасливе подружнє життя — злагода — довіра — щирість — повага — любов — порозуміння — готовність піти на поступки. Основа цього – жінка.

4.«Мар’яна-черниця»: в основі сюжету «Мар’яни-черниці» — нещасливе кохання заможної дівчини й убогого сироти. Мар'яна не погодилася одружитися зі старим багатим сотником і пішла в черниці. Українська дівчина нещасна, якщо невільна.

5.«Плач Ярославни»: Ярославна – закохана жінка, носій вірності, відданості й віри. Образ жінки додає позитиву образу князя Ігоря, якому автор дорікає за егоїзм та легковажність. Дійсно, не можна так сильно і віддано кохати погану людину. Кажуть, що жінка бачить серцем. Ігор вижив у полоні і зміг повернутися додому, це теж прояв магічної сили любові Ярославни.

6.У баладі «Утоплена» вдова “без сорома дочку породила”. Однак жінка “незчулася, як минули літа молодії”, вона “в’яне, а дочка виростає”. Стара мати сказилася, заздрить красі й молодості своєї нешлюбної доньки Ганни. Мати топить її у ставку й гине сама. Окрім того, жертвою цього страшного діяння стає закоханий молодий рибалонька, котрий намагався врятувати дівчину. Ганна ж перетворюється на русалку.

7.«Русалка» возвеличує щире почуття кохання і водночас засуджує жорстокий світ, де неможливо зберегти сильні, чисті, справжні почуття. Шевченко захоплюється жінкою, здатною сильно й істинно проявляти кохання, відданість, вірність.

8.«Великий льох»: три душі покарані за провину, бо засуджені за услугу ворогові. Пріся перейшла з повними відрами дорогу Богдану, коли той їхав до Переяслава, дівчина з Батурина напоїла московського царя, немовля всміхнулося цариці Катерині. Шевченко прощає все, окрім національної зради.

Фонова музика

Голос: Шевченко створив неповторні образи, які вчать бути, перш за все, Людиною, яка не бажатиме зла іншому. І, звичайно, кожним рядочком своєї поезії Кобзар закликає: «Люди! Бережіть жінок! Даруйте їм любов і щастя!».

Зал підводиться

Звучить «Мені однаково», а дівчата-образи виходять зі свічками і створюють «почесний коридор», у середині якого портрет Шевченка.

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Ступак Тетяна
Додано
13 січня 2023
Переглядів
190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку