Презентація "Педагогіка партнерства"

Про матеріал
Матеріал містить доповідь на тему "Педагогіка партнерства" , презентацію до неї
Перегляд файлу

 

 

 

Педагогіка партнерства:

сутність, основні принципи і завдання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

   « Якщо вчитель став другом дитини, якщо ця дружба

                                                         осяяна благородним захопленням,  поривом до чо-

                                                        гось світлого , розумного,у серці дитини ніколи не

                                                        з’явиться  зло »

В.О. Сухомлинський

 

Слайд 1

           Вчитель Нової української школи користуватиметься свободою творчості і професійного розвитку. Педагогіка партнерства буде однією з основ школи, заснованій на взаємній повазі до особистості, праві вибору і відповідальності за прийняття рішень. Учитель, учень та батьки мають бути партнерами; школа ініціює глибше залучення родини до побудови індивідуальної освітньої траєкторії дитини.

   "Нова українська школа – це не тільки компетентнісний підхід до навчання, це і формування цінностей, на основі яких виробляються ставлення до чого-небудь Треба по-людськи ставитись, поважати людей – усіх. Бо якщо не зміниться ставлення, то й довіри не буде.Для побудови довіри дуже важливо змінити систему зв'язків в українських школах. Наша освіта - дуже вертикальна: директор, завуч, учителі, діти і десь там батьки. Але щоб побудувати довіру, ми маємо будувати горизонтальні зв'язки, партнерство. Щоб вчитель був на рівні учня, щоб вони сиділи разом на килимку та розмовляли. Тоді вибудовується довіра, повага до гідності. Саме це закладено в концепцію НУШ.

    

Слайд 3

Педагогіка партнерства – це простір дитинства, який будується на засадах рівності, діалогу, співпраці, прийняття. Вона є складовою концепції Нової української школи, спрямованої на те, щоб побудувати довіру між школою, дітьми, батьками та суспільством.

  Для педагогіки партнерства гуманне ставлення до дитини лежить в основі діяльності педагога, оскільки це не можна замінити жодними технологіями чи освітніми трендами. Це те, що має бути в центрі спілкування не лише між вчителем та учнями, а й у стосунках із батьками, колегами. Освітнє середовище – це та модель, яка формує у дитині певну поведінку.

   Партнерська педагогіка орієнтує школу на розвиток цілісної особистості. В цьому контексті проголошується – розбудити, включити до дії внутрішні сили та можливості

дитини для досягнення її максимального й повного розвитку.

Слайд 4

Основні тенденції  гуманістичної педагогіки

це орієнтація освітнього процесу  на  особистісно-орієнтовану модель взаємодії між учителем та учнем; 

подолання авторитаризму з боку учителя у  вихованні та навчанні;

 спроба утвердити у процесі навчання принципи взаємодії, взаєморозуміння, підтримки, усвідомленої особистої відповідальності за результати   навчання

    Як бачимо, особливо актуальним для педагогіки партнерства є гуманне ставлення педагога до дитини, яке має поєднуватися з повагою до її думок і бажань. Між учителем, учнями і батьками має встановитися партнерські відносини, тонка взаємодія на засадах співпраці і співтворчості

 

Слайд 5

    Головним завданням педагогіки партнерства, в центрі якої особистість дитини, її самобутність, самоцінність, є :

розвиток індивідуальних пізнавальних здібностей дитини, максимальний їх вияв, ініціювання,

використання індивідуального (суб'єктивного) досвіду кожної дитини;

допомога батьків у самовизначенні та самореалізації,

уникнення формування попередньо заданих якостей,

формування в особистості культури життєдіяльності.

 

Слайд 6

   Педагогіка партнерства – чітко визначена система взаємовідносин всіх учасників освітнього процесу (учнів, батьків, вчителів), яка:

організовується на принципах добровільності й спільних інтересів;

– ґрунтується на повазі й рівноправності всіх учасників, дотримуючись

визначених норм (права та обов’язки) та враховуючи ціннісні орієнтири кожної із сторін;

  передбачає активне включення всіх учасників у реалізацію спільних завдань

та готовність брати на себе відповідальність за їх результати.

 

 Слайд 7

     Базовими принципами партнерства «вчитель-учень», «вчитель-батьки», «учень-учень», «учень-батьки» є усвідомлення єдності цінностей для учнів, батьків та вчителів.

Педагогіка партнерства ґрунтується на таких принципах:

• повага до особистості;

• доброзичливість і позитивне ставлення;

• довіра у відносинах, стосунках;

• діалог – взаємодія – взаємоповага; 

• розподілене лідерство (проактивність, право вибору та відповідальність за нього, горизонтальність зв’язків);

• принципи соціального партнерства (рівність сторін, добровільність прийняття зобов’язань, обов’язковість виконання домовленостей).

визнання гідності та прав дитини, повага до особистості, доброзичливість, рівність сторін, взаємна підтримка, довіра у відносинах та стосунках, толерантність, позитивне ставлення, діалог-взаємодія-взаємоповага, право вибору та відповідальність; принципи соціального партнерства, які означають рівність сторін, добровільність прийняття зобов`язань, обов`язковість виконання домовленостей. Але така школа стане

можливою лише за умови відкритого діалогу всіх учасників освітнього процесу.

   Для реалізації принципів педагогіки партнерства в новому Законі України «Про освіту» закладена індивідуальна освітня траєкторія – персональний шлях реалізації особистісного потенціалу учня, що формується з урахуванням його здібностей, інтересів, потреб, мотивації, можливостей і досвіду. В учнів та їхніх  батьків з’являється можливість обирати для себе види, форми і темпи здобуття освіти, відповідно до потреб і можливостей.

   Розвиваючий комплекс педагогіки партнерства (співробітництва) - це набір дидактичного забезпечення, який дозволяє ефективно навчати дітей за умов, коли вчитель і учень володіють однаковими правами, учень отримує право на вільний вибір, має право на помилкові дії, вільно висловлює власне судження з того або іншого питання.

 

Слайд 8

 Відносин між учнем та вчителем мають бути такими, щоб

не заперечувати, а направляти;

не керувати, а управляти разом;

 не примушувати, а спонукати до добровільної дії;

не командувати, а організовувати;

не обмежувати, а надавати право на власний пошук.

Слайд 9

До реалізації ідей педагогіки партнерства (співробітництва) ведуть, зрештою, дві дороги.

     По-перше, учитель наближується до дитини за рахунок великої любові й поваги до неї за В. Сухомлинським, віддаючи серце дітям. Слідом за В. Сухомлинським цю дорогу пропонував і відомий грузинський педагог Ш. Амонашвілі. На жаль, не всі педагоги готові до такого стилю стосунків, і далеко не всі діти повірять у свою "рівність" з учителем.

      По-друге, дорога розподілу функцій вчителя та учня й організації їхньої співпраці. До функцій вчителя входить ретельно підготувати дитині навчальне завдання, продумати в деталях хід його вирішення різними групами учнів тощо.

     Функція учня — на добровільних засадах прийняти запропоновану вчителем задачу як свою і самостійно її вирішувати. У такому випадку обидва учасники навчання і виховання — вчитель і учень — рівноправні, вони — суб'єкти діяльності. Ніхто ні над ким не вивершується і не застосовує владу. Так реалізується ідея рівності. Не кожен учитель має достатній запас любові до дітей, але кожен може побудувати навчання так, щоби дитина почувала себе вільною і час від часу забувала, що в класі є наглядач. Цей тип взаємин для навчально-виховного процесу є оптимальним, оскільки з одного боку, він зберігає за вчителем функцію управління, а з іншого — надає учневі можливість діяти самостійно.

    Тож дістаємося висновку, що психологічну основу педагогіки співробітництва становлять суб'єкт-суб'єктні стосунки, партнерське спілкування, взаємодія та співпраця між педагогом, учнем і батьками, які об’єднані спільними цілями та прагненнями, є добровільними й зацікавленими рівноправними учасниками освітнього процесу, відповідальними за результат.

   

Висновки. Отже, в основі педагогіки партнерства - спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем і батьками. Учні, батьки та вчителі, об’єднані спільними цілями та прагненнями, є добровільними й зацікавленими спільниками, рівноправними учасниками освітнього процесу і відповідають за результат.

Слайд 10

Модель взаємодії: партнерство, повага, повага , рівність, відповідальність, добровільність, діти, родина, педагоги, діалог. Концепція Нової української школи сприяє розкриттю та розвитку здібностей і можливостей дитини на основі педагогіки, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками.

     Адже саме педагогіка партнерства дозволяє нам успішно будувати стосунки з оточуючими, оскільки без взаємодії з іншими людьми, без розуміння своїх та їхніх почуттів неможливо досягти спільних цілей. Діалог і багатостороння комунікація між учнями, учителями та батьками має змінити односторонню авторитарну комунікацію.

 

 Слайд 11

Дякую за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

1. Закон України від 05.09.2017 № 2145-VIII “Про освіту”

2. http://www.osvita-konotop.gov.ua/zakon-ukra%D1%97ni-vid-05-09-2017-

2145-viii-pro-osvitu.html

3. Діяльність учителя. Режим доступу:

http://pidruchniki.com/16520205/pedagogika/diyalnist_uchitelya

4. Довіра до освіти починається з педагогіки партнерства, відкритості

шкіл, поваги до кожної людини - заступник Міністра Павло Хобзей Режим

доступу: https://mon.gov.ua/ua/news/usi-novivni-novini-2017-12-02-dovira-doosviti-pochinaetsya-z-pedagogiki-partnerstva-vidkritosti-shkil-povagi-do-kozhnoy

5. Нова українська школа. Режим доступу:

https://mon.gov.ua/ua/tag/nova-ukrainska-shkola

6. Особистісно орієнтоване навчання. Режим доступу:

http://pidruchniki.com/14810405/pedagogika/osobistisno_oriyentovane_na

vchannya

7. Педагогіка партнерства. Режим доступу:

http://www.internatputivl.narod.ru/2017-2018/veresen/nova/02-11-2016-nush2016-kopiya.pdf

8. Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері

реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа” на

період до 2029 року. Режим доступу:

https://osvita.ua/legislation/Ser_osv/54258/

9. Савченко С.В. Педагогіка партнерства у проекті Концепції «Нової

української школи». Режим доступу: https://www.slideshare.net/ippokubg/ss-67119769

10

10. Якими можуть бути українські вчителі майбутнього: досвід

переможців «Global teacher Prize». Режим доступу:

http://lviv1256.com/news/yakymy-mozhut-buty-ukrajinski-vchytelimajbutnoho-dosvid-peremozhtsiv-global-teacher-

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогіка партнерства. Підготувала : О. Я. Кравчик , вчитель ЗЗСО І-ІІІ ст.№5 м. Ковеля

Номер слайду 2

«Вчитель Нової школи користуватиметься свободою творчості і професійного розвитку. Педагогіка партнерства є однією з основ школи, заснованої на взаємній повазі до особистості, праві вибору і відповідальності за прийняті рішення. Це один із принципів нової української школи – освітній контент на основі компетентностей»

Номер слайду 3

Педагогіка партнерства – це простір дитинства, який будується на засадах рівності, діалогу, співпраці, прийняття. Вона є складовою концепції Нової української школи, спрямованої на те, щоб побудувати довіру між школою, дітьми, батьками та суспільством.

Номер слайду 4

Основні тенденції гуманістичної педагогіки:

Номер слайду 5

Головним завданням педагогіки партнерства є : розвиток індивідуальних пізнавальних здібностей дитини, максимальний їх вияв, ініціювання;використання суб'єктивного досвіду кожної дитини;допомога батьків у самовизначенні і самореалізації;уникнення формування попередньо заданих якостей;формування в особистості культури життєдіяльності.

Номер слайду 6

Педагогіка партнерства – чітко визначена система взаємовідносин всіх учасників освітнього процесу, яка:– організовується на принципах добровільності й спільних інтересів;– ґрунтується на повазі й рівноправності всіх учасників, дотримуючись визначених норм (права та обов’язки) та враховуючи ціннісні орієнтири кожної із сторін;– передбачає активне включення всіх учасників у реалізацію спільних завдань та готовність брати на себе відповідальність за їх результати.

Номер слайду 7

Педагогіка партнерства ґрунтується на таких принципах:

Номер слайду 8

Відносини між учнем та вчителем Не командувати,а організовувати. Не заперечувати, а направляти. Не керувати,а управляти разом. Не примушувати, а спонукати до дій.

Номер слайду 9

До реалізації ідей педагогіки партнерства ведуть два шляхи:

Номер слайду 10

Модель взаємодії партнерствоповага рівністьвідповідальністьдобровільністьдітиродинапедагогидіалог

Номер слайду 11

Дякую за увагу !

zip
Додано
30 березня 2023
Переглядів
1652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку