Презентація "Перелом і вивих". 10 клас

Про матеріал
Викладений у презентації матеріал пропонується на допомогу вчителям "Захисту України", 10 клас. План уроку, що визначений на перших слайдах, дає вчителю змогу чітко зрозуміти, які саме питання і в якій послідовності слід розглянути. Ілюстрації, наведені на слайдах, дають можливість краще засвоїти матеріал і зробити правильні висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про переломи кісток,їх класифікація. Вивихи суглобів, ознаки, класифікація. Заходи домедичної допомоги. Вчитель-методист Васильківського Академічного ліцею «Успіх»Пекарська Л.І.

Номер слайду 2

Мета уроку розглянути основні поняття про переломи кісток та вивихи суглобів; розвивати уміння розпізнавати даний тип травми та надавати долікарську допомогу.

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУ1. Визначення понять “перелом” та “вивих”2. Класифікація переломів3. Класифікація вивихів суглобів4. Домедична допомога при вивихах та переломах

Номер слайду 4

Перелом це стан, при якому порушена цілісність кістки в результаті раптового падіння, удару, або скручення. Переломи бувають двох видів:відкритий перелом та закритий перелом.

Номер слайду 5

Відкритий перелом це стан, при якому маютьмісце пошкодження м’яких тканин, в томучислі і шкіри , що може бути результатомвпливу травмуючої сили ззовні або відламківкісток зсередини.

Номер слайду 6

Закритий перелом це стан, при якому шкіра не пошкоджена.

Номер слайду 7

Вивих це стан, при якому в результатізовнішнього впливу порушується нормальневзаєморозташування кісток у суглобі.

Номер слайду 8

Види вивихів за ступенем зміщення (повний і неповний вивих); за походженням (вроджений і набутий); відкриті вивихи з утворенням рани; закриті без розриву тканин і шкіри над суглобом.

Номер слайду 9

Види вивихів. Вроджений – рідкісний тип, що виникає вперіод внутрішньоутробного розвитку плодувнаслідок недорозвиненості сполучнихтканин, що входять в єдину структуруколінного суглоба. У більшості випадків не євідокремленим, а поєднується з іншимивидами вивихів. Набутий – травми коліна, сильниймеханічний тиск на суглоб.

Номер слайду 10

Перелом не завжди може бути очевидним,оскільки в більшості випадків не стаєтьсявідкритих переломів. Важливо не помилитисяв діагнозі перелому і не прийняти його зазабій, або розтягування.

Номер слайду 11

Типові симптоми перелому:швидкий і надмірний набряк;в постраждалій області з’являється деформація;пошкоджена кінцівка далі від місця перелому набуває синюшного відтінку;з’являється відчуття оніміння при дотику;навіть невеликий рух або контакт з пошкодженою областю викликає значний біль;самостійні рухи ушкодженою кінцівкою практично неможливі. 

Номер слайду 12

Перша допомога переконатися у відсутності небезпеки; провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості, дихання;викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочати серцево-легеневу реанімацію;при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 13

Відкритий перлом розрізати одяг над раною; накласти стерильну, чисту пов’язку на рану; допомогти постраждалому прийняти зручне положення (таке, яке завдає найменше болю); іммобілізувати (знерухомити) пошкоджену кінцівку за допомогою стандартного обладнання (шин) чи підручних засобів; вкрити постраждалого покривалом; забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади швидкої медичної допомоги;

Номер слайду 14

Закритий переломдопомогти постраждалому прийняти зручне положення (таке, яке завдає найменше болю);іммобілізувати (знерухомити) пошкоджену кінцівку за допомогою стандартного обладнання (шин) чи підручних засобів;вкрити постраждалого термопокривалом/покривалом;забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

Номер слайду 15

Якщо стався перелом кісток передпліччя,легко оберніть його журналом або товтоюгазетою і знерухомте кінцівку за допомогоюкосинкової пов’язки, ременя, смужки бинта. Знерухомлюйте таким же чином будь-якийперелом верхньої кінцівки чи ключиці.

Номер слайду 16

Перелом ноги вимагає двох шин, по одній на кожній стороні ноги. Якщо відповідний матеріал для шини не доступний, ви можете використовувати здорову ногу жертви в якості імпровізованої шини.

Номер слайду 17

Типові симптоми вивиху: Деформація кінцівки в області вивиху;Набряк і набряк;Підвищена чутливість в області вивиху;Втрата звичайної рухливості в суглобі.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Поради Після вивиху необхідно зробити три речі:1) знерухомити суглоб, намагатися ним не рухати;2) прикласти до травми холодний компрес;3) випити знеболювальне – за потреби.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. БАЖАТКІНА ОЛЬГА МИКОЛАЇВНА
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
7128
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку