Презентація "Перша допомога при ураженні блискавкою"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення уроку на тему: "Перша допомога при ураженні блискавкою"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Перша допомога при ураженні блискавкою Презентація з предмету «Захист України»

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна: сформувати у здобувачів освіти поняття про ураження блискавкою; навчити заходам попередження ураження та навичкам першої домедичної допомоги при ураженні блискавкою; виховна: виховувати небайдуже ставлення до власного здоров’я і до потерпілих; розвивальна: сформувати правила поведінки під час грози.

Номер слайду 3

Блискавки – яскраві спалахи серед похмурого дощового неба – можуть не лише зачарувати красою, а й призвести до нещасних випадків, ба навіть смерті. Ураження блискавкою – рідкісне явище, що має десятимільйонну частку ризику. Проте навіть цей мізерний шанс варто мінімізувати, дотримуючись простих правил та порад із безпеки.

Номер слайду 4

Блискавка – це джерело підзарядки електричного поля Землі. На початку XX століття за допомогою атмосферних зондів електричне поле Землі вдалося виміряти: його напруженість становить приблизно 100 В/м. Переносником зарядів в атмосфері Землі служать іони, концентрація яких збільшується з висотою і досягає максимуму на висоті 50 км, де під дією космічного випромінювання утворився електропровідний шар – іоносфера. Таким чином, навколо Землі утворюється електричне поле з напругою близько 400 кВт. Під дією цієї напруги з верхніх шарів у нижні весь час переміщується струм, внаслідок чого виділяється певний об'єм енергії. Електричне поле зникло б, якщо не існувало би блискавок!

Номер слайду 5

Заряди атмосферної електрики накопичуються в грозових хмарах. Їх вирізняють за висотою розташування, похмурим і грізним синім виглядом неба, вихорами, що провіщують наближення грози. Висхідні потоки повітря постійно підживлюють хмари водяною парою, що спричиняє виникнення електричного поля внаслідок потрапляння в хмару позитивно та негативно заряджених частинок.

Номер слайду 6

У момент блискавки (електричного розряду) повітря розжарюється до 25000-27000°С, тиск підвищується до декількох тисяч атмосфер і відбувається мовби гігантський вибух. Звук від вибуху – це i є гpiм. Звичайно, гpiм ми чуємо після спалаху блискавки. Це пояснюється тим, що світло поширюється набагато швидше, аніж звук.

Номер слайду 7

Електричний розряд блискавки при проходженні через організм людини викликає загальні порушення: у місцях входу і виходу електричного розряду можуть утворюватися глибокі опіки тканин (ІІІ-ІV ступеня), деколи на шкірі з'являються характерні деревоподібні розгалужені червоні смуги. При легкому ураженні спостерігається запаморочення, шум у вухах, слабкість. Натомість при важкому ураженні людина втрачає свідомість, зупиняється дихання, пригнічується серцева діяльність, аж до зупинки серця – стану клінічної смерті, при якому відсутній пульс, не прослуховується дихання, зіниці широкі, не реагують на світло. Шкірні покриви бліді. Знижується температура тіла. Постраждалий потребує негайної реанімації: відновлення дихання та роботи серця.

Номер слайду 8

покладіть постраждалого на тверду поверхню в горизонтальне положення. зателефонуйте 103. якщо в людини є просто шок (втрата мови, свідомості), спробуйте вивести її з шокового стану (маєте з собою нашатир – давайте). якщо удар блискавки був прямим і сильним – мусите якнайшвидше зробити штучне дихання методом рот-в-ніс або рот-у-рот і непрямий масаж серця. робіть реанімацію без зупинок, оскільки маєте лише 10, максимум 15 хвилин, після чого шанси на порятунок дуже мізерні. у жодному разі не можна закопувати потерпілого в землю! Земля не «витягає струм», навпаки, вона є добрим провідником. Ви лише втратите дорогоцінний час!

Номер слайду 9

Імовірність удару блискавки є найвищою, якщо ви знаходитесь на відкритому місці і раптом відчуваєте, що волосся стає дибки, по шкірі поширюється легке поколювання або чуєте дивний звук вібрації, що виходить від предметів – це означає, блискавка ось-ось ударить! Такі відчуття виникають за 3-4 секунди до удару блискавки. Негайно нагніться вперед, поклавши руки на коліна (але не на землю!). Ноги повинні бути разом, п'яти притиснуті одна до одної (інакше розряд пройде через тіло).

Номер слайду 10

Найбільш безпечною позою вважається така: присісти, ступні поставити разом, опустити голову і груди, руками охопити коліна. Для зменшення ймовірності ураження блискавкою тіло людини повинно мати якомога менше контактів із землею. Можна сісти або стати на ізоляційний матеріал: дерево, дошку, намет, спальний мішок, мотузку, рюкзак. Уникайте відкритої місцевості. Як відомо, гроза зазвичай б'є в найвищу перешкоду на своєму шляху. Самотня людина у полі – це і є та сама найвища перешкода.

Номер слайду 11

Ще страшніше опинитися під час грози на підвищеній місцині! Перебуваючи в горах, уникайте різних виступів і підвищень. На відкритому просторі краще присісти у яму чи траншею. Якщо Ви з якоїсь причини залишилися у полі віч-на-віч із грозою, сховайтесь у будь-якому заглибленні: канаві, яру або найнижчому місці поля, присядьте і схиліть голову. Не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Найбільш небезпечними з них є дуб і тополя. Дуже рідко блискавка влучає у вербу i клен, а найменш вірогідна її атака на кущі, невисокі зарослі. Ховаючись під деревами у лісі, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє у найвищі із них. Отже, що менше деревце, під яким ви знайшли прихисток, то краще. Якщо ховається група осіб, то краще присісти, не торкаючись до інших. людей.

Номер слайду 12

Під час грози найбезпечніше перебувати в приміщенні зі захистом від блискавок. Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся у магазин, під'їзд або ж перечекайте грозу під навісом поблизу стіни будівлі. Натомість небезпечно ховатися в невеликих спорудах, наметах, тим паче серед острівців дерев. Не страшно, якщо ви перебуваєте в автомобілі. Вимкніть двигун, зачиніть вікно, і стихія до вас не добереться. Якщо ви перебуваєте у приміщенні – зачиніть вікна, двері, димоходи та вентиляційні отвори. Не допускайте протягу – це може спровокувати влучення кульової блискавки. У приміщенні слід триматися якомога далі від вікон, електроприладів, а також труб та іншої металевої сантехніки. Вимкніть зовнішні антени, а також радіоприймачі, телевізори, мікрохвильову піч, комп’ютер із розеток – це потужні споживачі електроенергії. Під час грози не припустимо користуватися електрикою!

Номер слайду 13

Дуже небезпечно під час грози розмовляти мобільним телефоном. Найкраще під час грози його вимкнути. Були випадки, коли вхідний дзвінок ставав причиною потрапляння блискавки. Отже, утримайтеся від дзвінків по мобільним телефоном, за великої потреби робіть це швидко, одразу ж після чергового грозового розряду. Остерігайтеся і небезпечних предметів. Потрібно пам'ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б'є безпосередньо в людину, але й коли вдаряє у предмети, розташовані поруч. Тому не варто торкатися всього мокрого, металевого, особливо електроприладів, тому що у такі речі блискавка б'є найчастіше. Під час грози радять позбутися і металевих предметів. Годинник, ланцюжки і навіть розкрита над головою парасолька – потенційні мішені для удару. Відомі випадки удару блискавки по зв'язці ключів, що була у кишені.

Номер слайду 14

Так, людина має значні шанси на виживання під час удару блискавки. Температура під час розряду достатньо висока, однак, проходить вона крізь тіло за лічені секунди і не завжди призводить до серйозних опіків. Основний струм блискавки часто проходить по поверхні тіла. За різними оцінками помирає від 5% до 30% уражених. Шанси на виживання значно підвищуються, якщо поряд знаходиться людина, яка вміє робити штучне дихання і непрямий масаж серця. Часто жертви удару блискавки виглядають мертвими, але насправді у них сталася зупинка серця. Негайне застосування штучного дихання і непрямого масажу серця може повернути їх до життя.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Прочитати текст параграфа 7 підручника, вміти відповідати на запитання в кінці параграфа. Знайти відео про надання допомоги при ураженні блискавкою

Номер слайду 17

Перша допомога при ударі блискавки: що потрібно знати https://apteka-ds.com.ua/blog-item/persha-dopomoha-pry-udari-blyskavky-shcho-potribno-znaty «Захист Вітчизни (рівень стандарту, «Основи медичних знань»)» підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти Гудима А. А., Пашко К. О., Гарасимів І. М., Фука М. М.  Тернопіль, «Астон», 2019

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
13 березня 2023
Переглядів
3423
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку