Презентація "Писанка-зернівка" 5 клас

Про матеріал
Ознайомлення учнів з історією виникнення писанки, колірною гамою, орнаментами та символікою писанок України, формувати вміння читати символи на писанках, прививати любов до писанкарства. Розвивати уяву, фантазію, уміння аналізувати, застосовувати набуті знання у практичній діяльності. Виховувати почуття національної гордості за свій народ, його культуру, мистецтво, дбайливе ставлення до традицій українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку з трудового навчання в 5 класі Вчитель технології Захарівської філії КЗ «Глинський ліцей» В. О. Вишнивенко

Номер слайду 2

Добрий день! На вас шановні, Вже знання чекають нові. Їх засвоять всі на раз, Роботящий, дружний клас!

Номер слайду 3

Проєкт 6: Писанка-зернівка. Основна технологія: Технологія виготовлення писанок. Додаткова технологія: Технологія ліплення. Технологія виготовлення аплікації (з природних матеріалів)

Номер слайду 4

Тема. Короткі історичні відомості про культурний символ України – писанку. Орнаменти писанкарства Символи в писанкарстві Практична робота. Створення ескізного малюнка для писанки - зернівки на основі символів

Номер слайду 5

Мета: навчальна: ознайомити учнів з історією виникнення писанки, колірною гамою, орнаментами та символікою писанок України, формувати вміння читати символи на писанках, прививати любов до писанкарства;      розвивальна: розвивати уяву, фантазію, уміння аналізувати, застосовувати набуті знання у практичній діяльності;      виховна: виховувати почуття національної гордості за свій народ, його культуру, мистецтво, дбайливе ставлення до традицій українського народу.

Номер слайду 6

О писанко! Ти символ України! Любові й миру вірна берегиня!Ти – воскресіння весняний цілунок!Ти - мамин Великодній дарунок!

Номер слайду 7

Асоціативний кущ. Які асоціації у вас зі словом «писанка»?Великдень Паска Кошик Ісус Пасха. Кольорове яйце Весна Воскресіння

Номер слайду 8

Дорогий друже! Для того, щоб потрапити до нашого замка, треба виконати завдання, і якщо ви виконаєте вірно-ворота відчиняться! Бажаю успіху!

Номер слайду 9

Робота в групах. Завдання для І групи « Склади поняття»Вам запропоновані картки з чотермя поняттями, але букви в них переплуталися. Складіть букви в певному порядку.м о а н р н т е, в о м т и, я і ц и з о п м о к, і к с е з. Завдання для ІІ групи «Яке сердечко без слова?»Вам запропоновано чотири сердечка із набором букв, ви повинні прочитати зашифровані слова і сказати в якому сердечку немає слова.и л т ь с н і р е р є тт р н о м а ед р і т а и ц я и

Номер слайду 10

І ми заходимо до першої кімнати нашого замку, яка має назву «Теоретична»

Номер слайду 11

Пташине яйце, розписане мініатюрним орнаментом, називають писанкою. Назва її походить від слова «писати», тобто прикрашати орнаментом. Писанкарство – це мистецтво створення і прикрашання писанки. Кожен регіон України мав свої традиції у використанні кольорів та візерунків, що відрізняло їхні писанки одну від одної. В наш час з’явилися різні види декорування яєць: Писанка-одна із стародавніх форм українського народного розпису, в якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру. Зрештою писанка-це символ весни, сонця, повернення природи до життя.

Номер слайду 12

Видидекоруванняяєць Крашанка. Сувенірна. Трав’янка. Зернівка. Писанка. Бісерка. Мальованка. Крапанка. Дряпанка

Номер слайду 13

А ми переходимо до другої кімнати нашого чарівного замку, яка має назву «Історична». Звідки з’явився звичай розписувати писанки?Що означає назва «писанка»?

Номер слайду 14

Звідки з’явився звичай розписувати писанки? Icнyє ціла низка легенд i повір’їв. Вони пов'язують традицію розписувати писанку з життям Icyсa Христа та Богородиці. Але писанкарство виникло задовго до прийняття християнства. Воно сягає епохи язичества. Дослідники запевняють, що з'явилася ця традиція під час культу сонця, який прийшов до нас зі Сходу. Археологічні знахідки підтверджують: писанка існувала у побуті наших пращурів, її розпис є одним із весняних обрядів. 3а народним повір’ям, писанки виготовляють до Великодня, а беруться до роботи лише тоді, коли мають гарний настрій, адже в них втілюються сподівання на краще майбутнє. Яйця дарують друзям, рідним, знайомим з побажанням щастя, здоров’я. Їx розписують жінки та дівчата.

Номер слайду 15

Що означає назва «писанка»? Слово «писанка» походить від слова «писати», тобто прикрашати орнаментом. Яєчко ототожнювало сонце. Воно є оберегом. Люди вірили, що писанка здатна притягувати добрі сили, а лихі відганяти. Шведський вчений-дослiдник Арне стверджує, що звичай фарбування писанок виник саме в Україні, а згодом поширився інших країнах світу. Писанка - розписане цілющими знаками яйце. Писанку ніколи не варили, щоб не знищити в ній життєдайну силу. Сире розписане яйце у віруваннях наших предків символізує собою Всесвіт. 3 яйцем пов'язували всесвітній устрій, якому підлягає все в природі.

Номер слайду 16

Переходимо в наступну кімнату нашого замку «Орнаментика». Орнаменти українських писанок.

Номер слайду 17

Орнаменти українських писанок. Орнаменти на писанках рiзноманiтнi. Залежно від зображених знаків-символів писанкові орнаменти можна поділити на такі групи: геометричні, рослинні, зооморфні, антропоморфні тощо. Геометричний – елементами і деталями такого орнаменту виступають крапки, кружальця, зірочки, ромби, лінії, трикутники, подвійні хрести.

Номер слайду 18

Рослинний – складається з рослинних елементів, декоративно стилізованих квітів, листя, гілок тощо.

Номер слайду 19

Зооморфний – орнамент містить стилізовані зображення тварин, птахів, риб, комах.

Номер слайду 20

Антропоморфний – стилізоване зображення силуетів людей.

Номер слайду 21

Орнамент писанки складається з поєднання певних знаків-символів та кольорової гами, що збереглися на Україні з давніх часів, як бачення та сприйняття навколишнього світу та безмежжя Всесвіту. Дуже часто первинний зміст нанесеної на яйце інформації в сучасному світі змінюється. Маючи знання про знаки та символи, ми можемо «прочитати» писанку, нанести на неї свої закодовані символами або кольором побажання. Багато орнаментів писанок збереглися недоторканими, завдяки дбайливій традиції не вносити в них ніяких змін і передавати древні малюнки з роду в рід. Так до наших днів дійшли писанки, дивлячись на орнамент яких можна сказати, що вони старовинні.

Номер слайду 22

Зараз ми з вами, заходимо до кімнати, де відвідаємо виставку писанок. Але для цього потрібно відгадати загадки.

Номер слайду 23

Загадки. На небі зірка засіяла,І народився Божий син. Спасителю довічна слава,Бо Він у Всесвіті один. (Ісус)Барвисте яйце. По столі котилось,З ковбасою подружилось,Біля хрону покрутилось,В храмі освятилось. (Писанка)Ісус його на плечах ніс,Помер на ньому і воскрес. Він став святинею для всіх. Вгадайте, діти що це?. (Хрест)

Номер слайду 24

Перед вами зразки писанок із різних регіонів України Писанка Херсонщина Писанка Одещина Писанка Гуцульщина

Номер слайду 25

 Писанка Полтавщина. Писанка Київщина Писанка Харківщина

Номер слайду 26

Писанки Запоріжжя Писанка Південна Буковина. Писанка Західне Поділля

Номер слайду 27

Фізкультхвилинка. Щось не хочеться сидіти. Треба трохи відпочити. Руки вгору, руки вниз. На сусіда подивись. Руки вгору, руки в боки. Вище руки підніміть. А тепер їх опустіть. Плигніть, діти, кілька раз. За роботу, все гаразд. 

Номер слайду 28

Переходимо в наступну кімнату нашого замку «Символіка». Значення символів на писанках.

Номер слайду 29

Літературна хвилинка. Село! – і серце одпочине,Село на нашій Україні –Неначе писанка село,Зеленим гаєм поросло,Цвітуть сади, біліють хати,А на горі стоять палати, Неначе диво. А кругом. Широколисті тополі,А сині гори за Дніпром. Сам Бог витає над селом.

Номер слайду 30

Дійсно, писанка використовується, як порівняльна ознака чогось винятково гарного. Ми віримо, що писанка має магічну силу – вона приносить добро, щастя, достаток. І сьогодні ми будемо розглядати символи на писанці. Яйце символізує сонце і відродження, у такому значенні воно відоме всім народам світу.

Номер слайду 31

ДОРОГІ ДРУЗІ!Я щиро радий з вами познайомитись. У скрині своєї бабусі я знайшов конверти із загадковими малюнками. Що це за предмети, і що це за символи на них? Я впевнений, що ви мені підкажете. Ваш друг Пізнайко.

Номер слайду 32

Українська писанка має понад 100 символів. З деякими із них ми познайомимось сьогодні. Перед вами символи, які ми часто бачимо на писанках . Хрест – емблема страждання, смерті і воскресіння Христа. Шестикутна зірка – символ безсмертя. Зірки – вічність життя земного, що продовжується на небесах.

Номер слайду 33

Ось ці символи означають здоров’я і довголіття. А ось ці гарненькі пташки символізують кохання. Такі символи в писанкарстві лікувальні. Із символом сонця пов'язано все найкраще, що є в людському житті. Усі символи ми можемо поділити на п’ять груп. 1 – Символи, які сприяють народженню дітей. 2 – Символи кохання. 3 – Символи, що лікують. 4 – Символи здоров’я і довголіття. 5 – Символи, що сприяють багатому врожаю.

Номер слайду 34

-А ми переходимо до останньої кімнати нашого чарівного замку, яка має назву «Символіка кольорів». Що означає колір писанки?

Номер слайду 35

Знаки-символи поєднувались з символікою кольору, тому кожен колір на писанці мав певне символічне значення, були дуже важливі для сприйняття писанки як оберегу. Білий – колір чистоти. Жовтий колір -  достигле зерно, достаток, врожай, сонце. Зелений - колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу. Коричневий колір позначав матір-землю. Чорний - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. Блакитний - небо, повітря, воду, здоров'я. Червоний колір – радість, любов, життя

Номер слайду 36

Легенда Ще зовсім маленьким Ісус Христос любив бавитися з курми, годувати їх. А Матір Божа, за для забав улюбленого сина, розмальовувала курячі яйця і дарувала йому. Коли збирались творити над Христом суд, Богоматір пішла до Пілата і, щоб розмилостивити його, принесла в дарунок яйця. Вона поклала їх у свій фартух і коли, молячи за Сина, впала на коліна, яйця викотились і розбіглися по світу. З тих часів вони служать для віруючих нагадуванням про страждання Христа і його чудесне Воскресіння.

Номер слайду 37

Легенда про писанку. У глибоку давнину з’явився дуже добрий чоловік – Ісус Христос. Він чинив людям тільки добро, ніс їм правду. Але злі люди, яким була невигідна правда, вирішили Ісуса посадити в темницю. Та правда його не затихла. Тоді ці злі й жорстокі люди розп’яли Ісуса на хресті. Ісус Христос не зробив жодній людині лиха, тому кілька днів він воскресав живим. А першим це виявила Марія, яка біля пустої гробниці побачила в мисці яйця, які з білих стали червоними. Враженні чудом вони стали розносити людям новину, і дарувати яйця взяті в печері, промовляючи при цьому «Христос Воскрес!» Отже з прийняттям християнства, писанки стали символом Великоднього свята воскресіння Христа. Дарувати писанку означає бажати щастя, добра, здоров’я, доброї вдачі.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Єдиний у світі музей писанки збудовано в м. Коломия. Частиною музею є пам’ятник писанці, висота якого сягає 13.5 метрів і була збудована за 90 днів.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

- Найбільша у світі писанка знаходиться у Канаді, у місті Вегревілі. Це двадцятиметровий пам’ятник українській писанці, що за розміром дорівнює триповерховому будинку. Пасхальне яйце створене у 1974 році. Щороку в липні у цьому містечку відбувається Український фестиваль писанки.

Номер слайду 42

Ось і підійшла до кінця наша подорож по чарівному замку. А щоб вийти із замку, нам потрібно розгадати кросворд.

Номер слайду 43

    М  А   Л  ДЬ  КРОК  РЯВПР Х АПАИ А РШАНСП ИСАНКАА СОНКАЧН ТНКА ОК АЦА КА  Я  По вертикалі:1. Як називається яйце, прикрашене точками? 2. Із страстями кого в християнській релігії пов’язані традиції орнаментації яєць? 3. Символом чого в язичницьких культурах було яйце? 4. Як називається гладкофарбоване в один колір яйце? 5. Як називається яйце, оздоблене видряпаним гострим предметом малюнком? 6. Малюнок, виконаний фарбами і пензлем, що це? 7. Як називається інструмент для виготовлення писанок? По горизонталі:8. Відгадайте загадку: Що за дивні яєчка наша курочка знесла!Намальовано гніздечко, ще й пташиночка мала. Навкруги барвисті квіти, жовті, сині, гілочки. Чи здогадуєтесь, діти, що це? Певно…

Номер слайду 44

Створити ескіз писанки – зернівки на основі символів. Розфарбувати символічними кольорома.3. Пояснити, значення символів та кольорів на писанці.

Номер слайду 45

Ескіз – це попередній начерк, що фіксує задум художника.

Номер слайду 46

Вікторина. Яка різниця між писанками і крашанками? У якій країні є найбільший пам’ятник писанці? Що собою представляє геометричний орнамент? Про які символічні кольори ми говорили на уроці? Яка сучасна дитяча іграшка подібна до писанок і крашанок? Підсумок уроку

Номер слайду 47

Любіть нашу рідну Україну, шануйте її прадавні звичаї, вивчайте народні традиції. Нехай  Господь посилає нашій  прекрасній  землі мир і спокій. Ти, Україно, найгарніша в світі,Тобою дихаю, тобою я живу.І поки серце в грудях моїх б’ється,Молитимусь за доленьку твою!

Номер слайду 48

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
29 грудня 2023
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку