Презентація "Плауни, хвощі"

Про матеріал
Розробка уроку з теми "Плауни, хвощі" для учнів 6 класу - допомога вчителю на уроці біології. В даній розробці представлено матеріал для вивчення теми, знайомство з представниками, пояснення термінів, малюнки та будова представлених рослин. Описана будова плаунів і хвощів. Описано розмноження хвощеподібних, плаунів. Розрахований матеріал для роботи на дистанційному навчанні, в якому описано та зазначено найголовніше. Також можна використати матеріал під час відкритого уроку. Матеріал є авторським
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХВОЩІ, ПЛАУНИУчитель біології Хрещенівського ЗПЗСО Рєзніченко Світлана Василівна 6 клас

Номер слайду 2

«Третій зайвий»Зозулин льон, кульбаба, ульва. Сфагнум, красоля, ламінарія. Спірогіра, папороть, порфіра. Морський салат, маршанція, сфагнум

Номер слайду 3

«Швидкі запитання?» Що спільного мають водорості з традиційними рослинами, які ми називаємо вищими?Як відбувається розмноження у мохів?Які типи зовнішньої будови тіла мохів ви знаєте?

Номер слайду 4

ПЛАУНИ – одні з найдавніших вищих рослин. ПЛАУНИ- лісові рослини з довгим повзучим стеблом.

Номер слайду 5

Розмноження на прикладі плауна булавоподібного. Нестатеве покоління – це багаторічна вічнозелена рослина, що зростає у зволожених ділянках хвойних лісів. Повзуче стебло вилчасто галузиться, його довжина може досягати 3м. Стебла густо вкриті дрібними лускоподібними листками. Від горизонтального стебла відходять додаткові корені. На верхівках деяких вертикальних пагонів розташовані спорангії, зібрані в колоски. У колосках утворюється велика кількість спор. Зі спори розвивається заросток. Це особина статевого покоління. На ньому утворюються чоловічі та жіночі генеративні органи. Заросток у деяких видів розвивається надзвичайно повільно – понад 10 років. Він (заросток) живе під землею, має ризоїди і живиться завдяки симбіозу з грибами які постачають поживні речовини, розкладаючи органічні речовини грунту.

Номер слайду 6

СУЧАСНІ ХВОЩІ – це виключно багаторічні трав`янисті рослини.

Номер слайду 7

РОЗМНОЖЕННЯ ХВОЩІВРослини, які у побуті називають хвощами – це нестатеве покоління , що утворює спори. У хвоща польового і хвоща великого спори утворюються в спороносних колосках, що знаходяться на верхівках нерозгалужених безбарвних пагонів. Ці пагони розвиваються навесні і швидко відмирають після розсіювання спор. Спори хвощів мають додаткову оболонку із двох спірально закручених довкола них стрічок. Під час підсихання ці стрічки розкручуються і заплітаються так, що спори розсіюються не відокремлено, а групами. Це дуже важливо!

Номер слайду 8

На поверхню ґрунту спори швидко проростають і утворюють статеве покоління – зелені чоловічі та жіночі заростки, подібні до маленьких, розсічених на дрібні лопаті пластинок. У статевих органах чоловічих заростків утворюються сперматозоїди. , а у жіночих – яйцеклітина. Після дощу або випадання роси сперматозоїди плівочкою води підпливають до яйцеклітини і запліднюють їх. Далі із зиготи швидко розвивається новий молодий хвощ.

Номер слайду 9

Спороносні колоски - верхня видозмінена спороносна частина пагонів плаунів і хвощів. СПОРОНОСНИЙ КОЛОСОК ХВОЩ ПОЛЬОВИЙ

Номер слайду 10

ВИДИ, ЗАНЕСЕНІ ДО ЧЕРВОНОЇ КНИГИ УКРАЇНИ Баранець звичайний Плаун колючий Молодильник озерний

Номер слайду 11

ВИДИ ХВОЩЕПОДІБНИХ Хвощ зимуючий. Хвощ великий. Занесений до Червоної книги України. Хвощ польовий (як злісний бур”ян, так і лікарся рослина)

Номер слайду 12

УЗАГАЛЬНЕМО ЗНАННЯ ПЛАУНИ – лісові рослини з довгим повзучим стеблом. Це нестатеве покоління, здатне до фотосинтезу. Статеве покоління плауна – заросток. ХВОЩІ мають багаторічне кореневище, від якого щорічно відростають два види пагонів – весняні та літні. На верхівках весняних пагонів розвиваються спороносні колоски. Ці пагони не здатні до фотосинтезу. Фотосинтез відбувається у стеблах літніх зелених пагонів. Статеве покоління хвоща – заросток.

Номер слайду 13

За підручником І. Костіков – параграф 39 За підручнико Л. Остапченко – параграф 43 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
1 березня 2023
Переглядів
2137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку