Презентація по темі: "Оксиди неметалічних елементів, їх вміст в атмосфері." 2 год.

Про матеріал

Презентація по темі: "Оксиди неметалічних елементів, їх уміст в атмосфері." 2 год.

Містить відео.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оксиди неметалічних елементів, їх вміст в атмосфері. Кулестержневі моделі молекул SО2 (а) і СО2 (б)

Номер слайду 2

Діаграма складу повітря

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Загальна формула сполук елементів з Гідрогеном має два варіанти написання — Нn. Е і ЕНn

Номер слайду 5

Леткі сполуки неметалічних елементів із Гідрогеном. Кольором позначено кислотно-основний характер їх водних розчинів: • — не виявляють кислотно-основні властивості, • — виявляють основні властивості, • — виявляють кислотні властивості

Номер слайду 6

1. Будова сполук. Майже всі оксиди неметалічних елементів складаються з молекул. У них ковалентні зв’язки між атомами є полярними, а самі молекули можуть бути полярними і неполярними. Кулестержневі моделі молекул SО2 (а) і СО2 (б)

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип кристалічних граток. Характеристика Тип зв’язку Приклади речовин. Фізичні властивостіМолекулярна У вузлах кристалічних граток знаходяться полярні або неполярні молекули, зв’язані між собою слабкими силами електростатичного притягання Ковалентний Вода, амоніак, більшість органічних сполук. Невисокі температури плавлення й кипіння, нетверді, діелектрики, розчинні (з полярним типом зв’язку) і нерозчинні (з неполярним типом зв’язку), гази або рідини за кімнатної температури Атомна. У вузлах атомних кристалічних граток розміщені атоми, зв’язані між собою спільними електронними парами. Ковалентний неполярний. Алмаз, кремній Високі температури плавлення й кипіння, тверді, крихкі, діелектрики або напівпровідники, нерозчинніЙонна У вузлах йонних кристалічних граток почергово розташовані позитивно й негативно заряджені йони. Йонний Більшість солей, оксидів, основ. Високі температури плавлення й кипіння, тверді, крихкі, діелектрики, у водних розчинах і розплавах – провідники, розчинніМеталічна. У вузлах металічних кристалічних граток поряд із нейтральними атомами розміщаються заряджені йони металів. Металічний Метали, сплави. Різні температури плавлення й кипіння, переважно високі, тверді, пластичні, провідники, нерозчинні у воді

Номер слайду 8

Оксиди в періодичній системі

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Назви оксидів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}IIIIIIIVVVIN2 ONON2 O3 NO2 N2 O5  SO SO2 SO3  P2 O3 P2 O5  CO CO2  

Номер слайду 11

2. Фізичні властивості. Оксиди неметалічних елементів за звичайних умов перебувають у різних агрегатних станах. Так, сполуки SО2, NО2, NO, СО2, CO є газами (перші два мають характерні запахи), N2 О4 — рідина, а оксиди Р2 О5, Si. О2— тверді речовини. Сполуки SО2, SО3, NО2, СО2, Р2 О5 і багато інших оксидів неметалічних елементів розчиняються у воді, взаємодіючи з нею й перетворюючись на кислоти.

Номер слайду 12

Збирання газу: а — способом витіснення води; б — способом витіснення повітря легшим газом; в — способом витіснення повітря важчим газом.

Номер слайду 13

3. Хімічні властивості оксидів

Номер слайду 14

Реакції з водою. Реакції з основними й амфотерними оксидами, основами, амфотерними гідроксидами.

Номер слайду 15

4. Добування. Багато оксидів неметалічних елементів можна добути, здійснивши реакцію між неметалом і киснем. Ці перетворення, як правило, супроводжуються виділенням теплоти, а нерідко й горінням. Не взаємодіють із киснем галогени та інертні гази. Відповідні оксиди добувають за допомогою інших реакцій. Якщо для елемента існує кілька оксидів, то передбачити, який із них утвориться в результаті реакції неметалу з киснем, не завжди вдається. Продуктом горіння вуглецю на повітрі є вуглекислий газ СО2, (іноді — з домішкою чадного газу CO), а сірки — сірчистий газ SО2 (із домішкою оксиду SО3). Взаємодія азоту і кисню, яка відбувається за дуже високої температури, призводить до утворення нітроген(ІІ) оксиду NO, хоча існують інші оксиди Нітрогену.

Номер слайду 16

Горіння речовин у кисні

Номер слайду 17

5. Використання. Деякі оксиди неметалічних елементів набули практичного застосування. Вуглекислий газ використовують у засобах для гасіння пожеж. Він не підтримує горіння і, будучи важчим за повітря, ізолює від нього предмет або речовину, що горить. Сучасні вогнегасники містять зріджений карбон(ІV) оксид, а в старих вуглекислий газ утворювався під час реакції соди із сульфатною кислотою. Додавання цього газу в повітря теплиць прискорює ріст і достигання ранніх овочів. Вуглекислий газ також використовують для приготування газованих напоїв. Карбон(ІІ) оксид входить до складу горючих газових сумішей і слугує вихідною речовиною для синтезу метанолу СН3 ОН. Пісок, який складається переважно із силіцій(ІV) оксиду, застосовують у будівництві, виробництві скла, бетону. Із фосфор(V) оксиду виробляють ортофосфатну кислоту Н3 РО4.

Номер слайду 18

6. Оксиди неметалічних елементів і довкілля. Особливе значення серед оксидів для навколишнього середовища має вода. Ця речовина бере участь у геологічних процесах, змінює рельєф планети, впливає на клімат і погоду. Усі процеси в живих організмах відбуваються у водних розчинах. Роль карбон(ІV) оксиду, або вуглекислого газу, не менш важлива. Сполука разом із водою бере участь у фотосинтезі, регулює тепловий баланс на Землі. Вуглекислий газ здатний поглинати ці промені і, незважаючи на малий вміст в атмосфері (φ (СО2) ≈ 0,04 %), затримує частину теплоти на Землі. Таке явище називають парниковим ефектом. Негативний вплив на довкілля створюють домішки в повітрі оксидів NО2 і SО2. Вони містяться в газових викидах металургійних, теплоенергетичних підприємств, автотранспорту. Ці оксиди беруть участь в утворенні смогу над великими містами і промисловими центрами. Внаслідок їх взаємодії з атмосферною вологою трапляються кислотні опади.

Номер слайду 19

Парниковий ефект

Номер слайду 20

Виникнення парникового ефекту

Номер слайду 21

Парникові гази

Номер слайду 22

Джерела вуглекислого газу в атмосфері: природні процеси (а) та антропогенна діяльність (б)

Номер слайду 23

Спалювання вугілля, нафти та нафтопродуктів на теплових електростанціях, у двигунах внутрішнього згоряння - джерела техногенного забруднення повітря кислотними оксидами

Номер слайду 24

Джерела кислотних дощів

Номер слайду 25

Руйнівна дія кислотних опадів на об’єкти живої та неживої природи.1. Мертвий ліс у Норвегії. 2. Мармуровий мавзолей-мечеть Тадж-Махал в Індії через кислотні дощі втрачає білосніжність

Номер слайду 26

Вплив кислотних дощів на природні об'єкти (а) та пам'ятки культури (б)

Номер слайду 27

7. Фізіологічна дія оксидів. Більшість оксидів неметалічних елементів токсичні. Чадний газ дуже отруйний. Він не має запаху, і людина його не відчуває. Відомі випадки смертельного отруєння людей чадним газом через погану тягу в будинках із пічним опаленням, а також у гаражах за тривалої роботи автомобільного двигуна. За одну годину двигун автомобіля може «виробити» від 3 до 6 м3 чадного газу. У сучасних автомобілях вихлопні гази проходять через каталізатори. Завдяки їм відбуваються реакції карбон(ІІ) оксиду і залишків пального з киснем повітря. Продуктами таких реакцій є вуглекислий газ і вода. Вуглекислий газ не вважають токсичною речовиною. Однак якщо об’ємна частка цього газу в повітрі досягає 0,25 %, людина починає відчувати задуху. Висока концентрація карбон(IV) оксиду може спричинити смерть через зупинку дихання.

Номер слайду 28

1. Напишіть по одній формулі оксидів неметалічних елементів різного складу.2. Яких значень можуть набувати індекси у загальній формулі оксидів?3. Чому гідроген пероксид Н2 О2 не зараховують до оксидів?4. Допишіть схеми реакцій і складіть хімічні рівняння:a) SО2 + О2 —> б) СО2 + Mg. O —>в) SО3 + Н2 О —> г) Р2 О5 + Li. OH —> 5. За матеріалами з інтернету або іншими джерелами інформації підготуйте невелике повідомлення про вплив оксидів Нітрогену на організм людини. 6. Який із газів важчий — вуглекислий чи чадний? У скільки разів? 7. Обчисліть середню молярну масу та густину за воднем суміші оксидів Карбону, якщо об’єм чадного газу в ній втричі більший за об’єм вуглекислого газу. 8. На спалювання 3,8 г суміші метану і чадного газу витрачено 10,4 г кисню. Обчисліть маси газів у суміші.9. Елемент VI групи утворює два оксиди. Один з них містить 50 % Оксигену за масою і має відносну молекулярну масу, що в 1,25 раза менша за відносну молекулярну масу іншого оксиду. Виведіть формули оксидів.10. Обчисліть, чи вистачить кисню об’ємом 140 л (н. у.) для добування алюміній оксиду кількістю речовини 2 моль. 11. Визначте масу магній карбонату, яку необхідно розкласти, щоб утвореного вуглекислого газу (н. у.) вистачило для взаємодії з кальцій гідроксидом масою 3,7г.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Чепак Галина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Заяць Євдокія Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Юрченко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Земелько Катерина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Романенко Євгенія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Кривобородько Віра Борисівна
    Дякую за презентацію, колего! Бажаю натхнення у роботі та вдячних учнів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
19797
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку