Презентація "Початок Першої світової війни"

Про матеріал

Презентація "Початок Першої світової війни". Наочний матеріал до теми. В презентації - воєнні дії 1915-1916 рр, підводна війна.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1. Воєнні події 1915 р. 2. Воєнні події 1916 р. 3. Підводна війна.

Номер слайду 3

1. Перелічіть причини Першої світової війни. 2. Назвіть стратегічні плани країн учасниць війни. 3.Чи вважаєте ви, що Перша світова війна була фатально невідворотною? Які аргументі можете навести на підтвердження своєї точки зору?

Номер слайду 4

У чому полягає трагізм воєнних кампаній 1915-1916 рр., якими були їх наслідки?

Номер слайду 5

Бойові дії в 1915-1916рр. Рік Фронт Східний Західний 1915 1916 Висновок:

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Позиційна війна - це період, коли битви проходять на суцільних постійних фронтах, межі яких практично не змінюються. 

Номер слайду 8

Робота з документами Уривок зі спогадів солдата Канадського експедиційного корпусу про першу газову атаку на Іпрі, очевидцем якої він став 22 квітня 1915 року «…Вдалині ми побачили хмару, що зростала, неначе з-під землі. Це була червоно-зелена хмара, і вона збільшувалася в об’ємі у міру просування… Ми не знали, що це таке. Несподівано в тумані ми, ті, що знаходилися в резерві, помітили якісь рухи. Наближаючись до нас із швидкістю, як ніби саме Пекло переслідувало їх, бігли чорні війська з Північної Африки… Людина вмирає від газу в жахливих муках. Вони стали абсолютно чорними, всі ті, кого я бачив тоді. Чорні, як начищений черевик, очі, губи, нігті, навіть зуби. Із рота йде піна, як у скаженого собаки, п’ять–шість хвилин судом і потім — «на захід» (термін Першої світової, що означав смерть). Запитання 1. Про появу якої новітньої зброї свідчив солдат? 2. Чи збагнули солдати, що відбувалося поблизу Іпру?

Номер слайду 9

Зі спогадів очевидців німецької атаки на Верден «Четверта година ранку 21 лютого 1916 року… Із останнім ударом баштового годинника верденського кафедрального собору на дах єпископського палацу з гуркотом, подібним до гуркоту грому,обрушився важкий снаряд, пробив його і вибухнув, утворивши широку воронку, захопивши стіни і підлоги двох поверхів. З уламків балок, цеглини, штукатурки, меблів, з клаптів килимів над містом здійнявся могутній султан диму і пилу, а гучний відгомін вибуху потонув у гуркоті запалих стін і хрускоті дерева. …Лише через три години і п’ятнадцять хвилин — чверть на восьму — три тисячі триста німецьких снарядів всіх калібрів почали вивергати свої снаряди на верденську ділянку між річкою Мезі рівниною Воевре. Сотні знарядь б’ють і б’ють, кілометр за кілометром поокопах, під’їзних шляхах, долинах і схилах, по голих рівнинах і зарослих горбах, по селах і хуторах, просто по землі, де може небути нічого, окрім мурашника або мишачого гнізда, по живому і неживому, вибух за вибухом, вибух за вибухом в Омоні, Орні, Бомоні, Дамвільєрі, Дуомоні, Вердені… Самих лише снарядів важкого калібру німецькі батареї випускають по сто п’ятдесят тисяч в день…» Запитання Чому історики назвали цю битву «Верденська м’ясорубка»?

Номер слайду 10

Битва на річці Сомма Як відомо, однією з найбільш крупних битв Першої світової вважається битва на річці Сомма. Розпочалась операція 24 червня 1916 р. з артилерійської підготовки. Після цього в бій була кинута піхота… 1 липня англійська і французька піхота рушили в атаку. Першого ж дня тільки англійці втратили 21 тисячу солдатів убитими і 35 тисяч пораненими. Подальші спроби розвинути наступ, успіху не принесли через запеклий опір німців. Щоденні втрати обчислювалися десятками тисяч солдатів. Тільки до середини липня ціною величезних жертв союзникам вдалося заволодіти другою лінією укріплень. Але до того моменту, німці вже встигли облаштувати в глибині нові позиції. Битва на річці Сомма набувала затяжного характеру. …До середини осені почалися дощі і низовинна місцевість в районі Сомми перетворилася на суцільне болото, що ще більше ускладнило наступ. 13 листопада бойові дії на річці Сомма припинилися через виснаження сторін. У результаті за чотири з половиною місяці англійцям і французам вдалося просунутися на фронті завдовжки 40 км лише на 10 км. При цьому їх загальні втрати склали 623 907 людини (за іншими даними близько 800 000) з них убитими і зниклими безвісти 146 431 людина. Середні втрати англійських дивізій сягнули 80 %. Німецькі втрати оцінюються в 465–600 тисяч осіб, зокрема 164 055 осіб — вбитими і зниклими безвісти. Запитання 1. Де відбулася чергова битва Першої світової війни і між якими країнами? 2. Якими були наслідки цієї битви для обох сторін?

Номер слайду 11

Брусиловський прорив Наступною великою військовою операцією на Південно-Західному фронті став так званий Брусиловський прорив 1916 р., який увійшов до всіх підручників військової справи. Із 4 червня на фронті від Луцька до Чернівців розпочався масований наступ армій Південно-Західного фронту, який тривав до 20 вересня 1916 р. Перевершуючи супротивника в піхоті в 2–2,5 раза, артилерії — в 1,5–1,7 раза російські війська досить легко прорвали оборону австро-угорських формувань і вже 7 червня взяли Луцьк, а 18 червня — Чернівці. Війська О. Брусилова зайняли південну Галичину, Буковину і знову підійшли до Карпатських перевалів… …За підрахунками Ставки, Південно-Західний фронт втратив з 4 червня по 27 жовтня 1,65 млн осіб, що і вирішило долю так званого Брусиловського прориву — російські війська захлинулися власною кров’ю, а жодне із завдань не було виконано: ворога не розгромлено, Ковель як вузловий центр не взято (попри величезні втрати російських військ). У стратегічному плані, правда, все ж таки були позитивні для Антанти результати — врятована від розгрому Італія, вирішено питання приєднання Румунії до Антанти, російський на ступ полегшив становище англійців і французів на їхніх фронтах. Запитання 1. Де і під чиїм командуванням розпочалася ще одна визначна битва Першої світової війни? 2. Якими були наслідки Брусиловського прориву?

Номер слайду 12

Р. Гібсон, М. Прендергаст «Німецька підводна війна 1914–1918 рр.» Німеччині не вдалося знищити військово-морський флот Великобританії. У німців одна ефективна зброя — підводний човен.18 лютого 1915 р. німецьке командування оголосило прибережні води Великобританії воєнною зоною і попередило, що починає необмежену підводну війну біля берегів Британії та Ірландії.1 травня 1915 р. пасажирський лайнер «Лузітанія» вирушив з Нью-Йорка до Ліверпуля. Того ж дня в нью-йоркських газетах з’явилося застереження — судна під британським прапором ризикують бути потопленими. Через шість днів, 7 травня 1915 р., на північний захід від Ірландії лайнер був підірваний торпедою, випущеною з німецького підводного човна U-20. Із двох тисяч пасажирів «Лузітанії» потонули тисяча двісті, серед них — 128 американців. …24 березня 1916 року торпедою був потоплений британський пароплав «Сассекс», що здійснював рейси між Великобританією і континентальною Європою, при цьому загинуло ще більше громадян США, ніж коли було потоплено «Лузітанію». Побоюючись, що це може привести до вступу США у війну, німці припинили операції. Німеччина ж посилила свою активність в Середземному морі, де плавало значно менше американських кораблів. …На початку січня 1917 року Німеччина почала тотальну підводну війну навіть проти кораблів під нейтральними прапорами. Запитання 1. Чи використовувала Німеччина повною мірою свій військовий потенціал на морі? 2. Які дії Німеччини на морі викликали найбільше обурення США та Великої Британії?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Підводна війна - умовний термін, під яким розуміють бойові дії, що ведуться підводними човнами. П.в. широко застосовувалася в 1-у світову війну 1914—1918 рр.

Номер слайду 15

22 квітня 1915 р. – використання німцями отруйних газів біля міста Іпр. 7 травня 1915 р. – німецький підводний човен потопив британський лайнер «Лузітанія». 21 лютого – 18 грудня 1916 р. – битва під Верденом («верденська м’ясорубка»). 31 травня – 1 червня 1916 р. – Ютландська морська битва. 1 липня – 18 листопада 1916 р. – битва на р. Соммі.

Номер слайду 16

1. Підготуйте повідомлення за темою “Зміна статусу жінки в період війни”, “Життя на фронті і в тилу”. 2. Опрцювати параграф 6, ст.78-88, вивчити дати, терміни. 3. Відповідати на питання 4-10 ст.87-88

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Герасика Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 лютого 2019
Переглядів
6491
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку