Презентація "Подорож Антарктидою"

Про матеріал
Презентація з природознавства "Подорож Антарктидою"для учнів 4 класу, яка познайомить з найпівденнішим материком планети.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож Антарктидою. Підготувала Вчитель початкових класів Загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. с. Новопетрівка ,Великомихайлівського р-ону,Одеської обл. Смирнова Олена Вікторівна

Номер слайду 2

Антарктида-найпівденніший материк нашої планети. Разом з прилеглими ділянками Атлантичного,Індійського і Тихого океанів утворюють Антарктику.

Номер слайду 3

Походження назви. Назва материка пов`язана з небом. Арктос - так називали стародавні греки сузір` Великої Ведмедиці. А район земної поверхні довкола Північного полюсу, що лежить під цим сузір`ям , дістав назву Арктика. А протилежний Арктиці район довкола Південного полюсу Землі називають Антарктикою (анти означає навпроти). Звідси й назва Антарктида – навпроти Арктики.

Номер слайду 4

Відкриття Антарктиди

Номер слайду 5

Дослідження. Сучасні дослідження Антарктиди було розпочато в 1957-1978р.р., коли 12 держав світу вирішили разом вивчати материк та обмінюватися науковими відкриттями . Між різними країнами було укладено угоду, яка встановила свободу наукових досліджень у будь-яких районах континенту і використання материка тільки в мирних цілях. На його території заборонено розміщувати зброю, споруджувати промислові підприємства.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Природа материка Антарктида - це крижане серце Антарктики: на площі 13 млн 661 тис. км2 розташовуються 30 млн км3 льоду! Через материк проходять географічний Південний полюс, полюс холоду - 89,2 ° С - найнижча температура.

Номер слайду 8

Найнижча температура - з березня по жовтень - осінь і зима в Антарктиді, коли стовпчик термометра опускається до -75 ° С. Це період найсильніших буревіїв. Літаки на материк не прилітають, і полярники на довгі 8 місяців виявляються відрізаними від решти світу.

Номер слайду 9

Найтепліший час на материку - з листопада по лютий - це весна і літо в Південній півкулі. На узбережжі повітря може прогрітися до 0 ° С, а поблизу полюса холоду температура піднімається до -30 ° С. Літо в Антарктиді таке сонячне, що ні в якому разі не можна забувати про сонячні окуляри - можна серйозно пошкодити зір. І без губної помади теж не обійтися - без неї губи моментально тріскаються, і неможливо ні їсти, ні говорити.

Номер слайду 10

В Антарктиді, так само як і в Північній півкулі, бувають полярна ніч і полярний день, які тривають цілодобово. Звична зміна дня і ночі відбувається тільки навесні і восени. Взимку панує полярна ніч, а влітку - полярний день. Полярне сяйво в Антарктиді

Номер слайду 11

Незважаючи на товщу криги, в Антарктиді існують озера, а літній час – і ріки. Озеро Ванда

Номер слайду 12

Озеро Восток

Номер слайду 13

Озеро Рига

Номер слайду 14

Ріка Онікс взимку

Номер слайду 15

Ріка Онікс влітку

Номер слайду 16

Протяжність річки Онікс близько 30 кілометрів, вона є найдовшою річкою Льодового континенту. І тече Онікс всього два місяці на рік, решту часу вона стоїть, промерзла до самого дна. Річка Онікс бере початок з озера Браунуорт, а впадає в інше озеро - Ванда. За антарктичними мірками, клімат тут досить сприятливий, влітку буває теплим, що і дозволяє Оніксу на деякий час звільнитися від крижаного панцира. Саме в цьому районі 5 січня 1974 року було зареєстровано одна з найвищих температур в Антарктиді - плюс 15 градусів.

Номер слайду 17

Найсухіше місце на Землі- Сухі долини Антарктиди.

Номер слайду 18

Ці долини майже не вкрити кригою і снігом, оскільки волога випаровується під дією найпотужніших вітрів.

Номер слайду 19

Рослинний і тваринний світ материка. У порівнянні з іншими материками органічний світ Антарктиди бідний. Більша частина материка взагалі позбавлена і рослинності, і тваринного світу. В районі полюса в снігу живуть тільки бактерії. Отже, там знаходиться антарктична пустеля. Органічний світ материка розповсюджений у прибережних зонах та окраїнних морях. Улітку поблизу берегів, на підвищених місцях поверхня прогрівається і звільняється від снігу. Ці делянки називають оазисами.

Номер слайду 20

Оазиси Антарктиди

Номер слайду 21

Рослини і тварини є лише на узбережжях материка і островах. Вільні від криги ділянки вкриті лишайниками. Наземні водорості червоного, зеленого і жовтого кольору утворюють плівки на камінні, скелях і навіть на снігу. Поширені також мохи.

Номер слайду 22

Тваринний світ значно багатший за рослинність. Тварини зосереджені на вузькій смузі узбережжя і їх життя пов’язане з океаном. Дуже своєрідні птахи. Всі вони живуть біля води, харчуючись рибою. З літаючих птахів поширені чайки- поморники і буревісники, які на прибережних скелях утворюють пташині базари.

Номер слайду 23

Чайки - поморники

Номер слайду 24

Буревісник білий

Номер слайду 25

Великі альбатроси з розмахом крил понад 3 м, використовуючи панівні вітри, можуть облітати всю Землю.

Номер слайду 26

Символом Антарктиди є пінгвіни. Найменші з них – пінгвіни Аделі, найбільші – імператорські пінгвіни заввишки 120 см. Це нелітаючі птахи з короткими крилами, схожими на ласти, які дозволяють їм добре плавати і пірнати.

Номер слайду 27

Пінгвіни Аделі Імператорські пінгвіни

Номер слайду 28

У прибережних водах плавають морські леопарди і тюлені.

Номер слайду 29

В антарктичних водах багато планктону, яким живляться риби і кити. Китів в антарктичних водах більше, ніж будь-де на Землі. Серед них такі види, як синій кит, кашалот, касатка та ін.

Номер слайду 30

Природні ресурси. Материк багатий на мінеральні ресурси. У його надрах знайдено значні поклади залізної руди, нікелю, хрому, міді, слюди, гірського кришталю. Велика ймовірність залягання тут нафти та алмазів. Але видобуток корисних копалин на материку заборонено.

Номер слайду 31

Населення. Антарктида не належить жодній країні світу. Постійного населення на материку немає. Материк відвідують лише туристи і співробітники наукових станцій.

Номер слайду 32

Туристи

Номер слайду 33

Співробітники наукових станцій

Номер слайду 34

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 лютого 2020
Переглядів
12143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку