Презентація "Подразливість і пристосування до умов середовища."

Про матеріал
Презентація "Подразливість і пристосування до умов середовища." містить матеріал до уроків в класах з профільним вивченням біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подразливість і пристосування до умов середовища.11 клас Профільний рівень

Номер слайду 2

Пригадайте!Адаптація. Середовище. Сенсорні системи. Подразливість. РефлексІнстинкт. Середовища існування

Номер слайду 3

Одна з найважливіших адаптацій живих організмів до середовища існування – здатність сприймати подразнення. Біологічне значення сприйняття подразнень:- надає організму інформацію про: - сприятливі місця перебування, - можливу небезпеку,- джерела живлення, - наявність партнерів для розмноження тощо.

Номер слайду 4

Фактори, які впливають на процес сприйняття подразнень організмами: властивості середовища існування, особливості способу життя виду , наявність тих чи інших чутливих структур, отриманих від предків.

Номер слайду 5

Розвиток подразливості та способи життя організмів. Для організмів, які ведуть малорухомий спосіб життя, швидкість реагування на подразники не має великого значення. Для сидячих або вільно дрейфуючих у складі планктону тварин вимоги до сприйняття подразнень теж не дуже високі. Адже їм ще доводиться забезпечувати власне живлення. В цих тварин - радіальна симетрія тіла, а рецептори розташовані рівномірно по всьому тілу.

Номер слайду 6

Тварини, які ведуть достатньо рухливий спосіб життя, мають двобічну симетрію тіла. Їхні органи чуття розташовані переважно на голові або в передній частині тіла. Серед рухливих тварин розвиток сенсорних систем може суттєво різнитися.

Номер слайду 7

Наземно-повітряне середовище У наземно-повітряному середовищі найбільш ефективним подразником є світло

Номер слайду 8

Водне середовище Умови існування у водному середовищі не дуже сприятливі для поширення світла. Тому не дивно, що зорові системи водних організмів часто не дуже добре розвинені. А в мешканців великих глибин, де світла немає, вони зазвичай взагалі відсутні.

Номер слайду 9

Водне середовище життя Особливості водного середовища: має високу густину; є солоні та прісні водойми; характерні значні перепади тиску; уміст кисню нерівномірно розподілений у водних шарах; освітленість знижується зі збільшенням глибини; властиве вертикальне зонування поширення організмів.

Номер слайду 10

Електрочутливість. Електрочутливість сильно розвинена у багатьох видів риб. Вона є прекрасним доповненням до вже перерахованих органів чуття і дозволяє рибам захищатися, виявляти і добувати їжу, орієнтуватися. Деякі риби використовують електролокацію для комунікації, а завдяки здатності відчувати магнітне поле Землі - мігрувати на дуже значні відстані.

Номер слайду 11

Грунтове середовище. Для його мешканців світло практично не має значення. Тому очі в них часто відсутні або сильно редуковані (кріт, сліпак тощо). Найбільше значення в цьому середовищі мають органи, які сприймають коливання та вібрації (слух, дотикова система) і запахи (нюхова система).

Номер слайду 12

Домашнє завдання: вивчити § 11 Подразливість і пристосування до умов середовища. Дайте відповіді на запитання. На прикладі сов поясніть, як особливості подразливості цих тварин пов'язані зі способом життя нічного літаючого хижака. Як, на вашу думку, особливості розвитку сенсорних систем дельфіна пов'язані з умовами його існування та способом життя? Чому використання електричної сенсорної системи поширене серед водних організмів?

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку