Презентація "Подружжя Кюрі"

Про матеріал
Презентація "Подружжя Кюрі" розповідає про життєвий шлях, досягнення, науковий героїзм вчених-фізиків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала учениця 9 класу ЗОШ№18 Болюбаш Дарія Марія Склодовська-Кюрі та П’єр Кюрі

Номер слайду 2

Марія Склодовська-Кюрі Народилася у Варшаві. Закінчила Паризький університет (1895 р.). З 1895 р. працювала в Школі індустріальної фізики і хімії в лабораторії свого чоловіка П'єра Кюрі.  У 1900-1906 рр.. викладала в Севрской нормальній школі, з 1906 р. - професор Паризького університету.       З 1914 р. керував хімічним відділом заснованого за її участі в 1914 р. Інституту радію в Парижі.

Номер слайду 3

П’єр Кюрі П'єр Кюрі (1859-1906 р.) народився в Парижі, в сім'ї лікарів, шістнадцяти років від народження, отримав вчений ступінь бакалавра Сорбонни, а два роки по тому-ступінь ліценціата (еквівалентну ступеню магістра) фізичних наук. У 1878 р. П'єр Кюрі став демонстратором у фізичній лабораторії Сорбонни, де зайнявся дослідженням природи кристалів.

Номер слайду 4

Неважко бачити, що лабораторія обладнана досить примітивно і небезпечно для здоров'я. Поступово в лабораторії накопичився такий радіаційний фон, що всі предмети світилися в темряві. У покинутому сараї школи промислової фізики та хімії, перетвореному подружжям у лабораторію, почалася титанічна робота з залишками уранової руди, отриманої з Йоахіма. 

Номер слайду 5

Напружена праця принела щедрі плоди. У липневому випуску доповідей Паризької Академії наук з'явилася стаття П. і М. Кюрі «Про нову радіоактивну речовину, що міститься в смоляний руді»  «Ми ... вважали, що то речовина, яку ми витягли з смоляний руди, містить якийсь метал, до цих пір ще не помічений, за своїми аналітичними властивостями близький до вісмуту. Якщо існування цього нового металу підтвердиться, ми пропонуємо назвати його полонієм, за назвою країни, з якої один з нас родом »

Номер слайду 6

Було отримано хлористе з'єднання нового елемента, активність якого в 900 разів перевищує активність урану. У спектрі сполуки була виявлена лінія, яка не належить жодному з відомих елементів. «Перераховані нами доводи,-писали на закінчення автори статті, - змушують нас думати, що ця нова радіоактивна речовина містить якийсь новий елемент, який ми пропонуємо назвати радієм». Активність полонію виявилася в 400 разів вище активності урану. У грудні того ж року з'явилася стаття подружжя Кюрі і Бемона «Про одну нову, сильно радіоактивну речовину, що міститься в смоляний руді»

Номер слайду 7

У грудні 1903 Шведська королівська академія наук присудила Нобелівську премію з фізики Беккерелю і подружжю Кюрі. Марі і П'єр Кюрі отримали половину нагороди «на знак визнання ... їх сумісних досліджень явищ радіації, відкритих професором Анрі Беккерелем». Кюрі стала першою жінкою, відзначеної Нобелівської премії. І Марі, і П'єр Кюрі були хворі і не могли їхати в Стокгольм на церемонію вручення премії. Вони отримали її влітку наступного року.

Номер слайду 8

Марія Кюрі черпала сили у визнанні її наукових досягнень, улюбленій роботі, любові і підтримці П'єра. Як вона сама зізнавалася: «Я знайшла в шлюбі все, про що могла мріяти у момент укладення нашого союзу, і навіть більше того». Але в квітні 1906 року П'єр загинув у вуличній катастрофі. Втративши найближчого друга і товариша по роботі, Марія замкнулася у собі. Проте вона знайшла сили продовжувати роботу. У травні, після того, як Марія відмовилася від пенсії, призначеної міністерством суспільної освіти, факультетська рада Сорбонни призначила її на кафедру фізики, яку раніше очолював її чоловік. Коли через шість місяців Кюрі прочитала свою першу лекцію, вона стала першою жінкою-викладачем Сорбонни.

Номер слайду 9

Перша жертва радіоактивності Робота з радіоактивними речовинами відчутно позначилася на здоров'ї Марії Кюрі. Спочатку вона перенесла важку операцію на нирках, потім у неї різко погіршився зір, з'явилися проблеми зі слухом.

Номер слайду 10

У період з 1923 по 1930 роки Марії було зроблено чотири операції на очах, які в підсумку відновили їй зір. Померла Склодовська-Кюрі 4 липня 1934 від гострої злоякісної анемії, що була викликана переродженням кісткового мозку. У медичному висновку професор Рего написав:«Мадам Кюрі може вважатися однією з жертв тривалого поводження з радіоактивними речовинами, які відкрили її чоловік і вона сама».

ppt
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
1438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку