Презентація "Поняття комп’ютерної графіки"

Про матеріал

Презентація до уроку в 9 класі з теми "Поняття комп'ютерної графіки. Кодування графічних даних. Поняття колірної моделі" за підручником "Інформатика. 9 клас" Й.Я.Ривкінд та ін.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття комп’ютерної графіки. Кодування графічних даних. Поняття колірної моделі9 клас

Номер слайду 2

ПовторюємоІнтерактивна вправа “Комп’ютерна графіка”

Номер слайду 3

Що таке комп’ютерна графіка?Комп’ютерна графіка — це сукупність методів, прийомів і засобів створення та опрацювання графічних зображень за допомогою комп’ютера.

Номер слайду 4

Із історіїСпочатку програмісти навчилися отримувати малюнки в режимі символьної друку. На паперових аркушах за допомогою символів (зірочок, точок, хрестиків, букв) виходили малюнки, що нагадують мозаїку.

Номер слайду 5

ПрограмніПрограми перегляду графічних зображень. Графічні редактори. Програми розпізнавання графічних зображень. Програми спеціалізованого опрацювання графічних зображень. АпаратніВідеокарта. Монітор. Принтер. Плотер. Цифрова фотокамера. Графічний планшет. Сканер. Засоби комп'ютерної графіка

Номер слайду 6

Растровий. Векторний. Основні методи створення та кодування графічних зображень

Номер слайду 7

Растрова графіка. Растрове зображення — це зображення, що являє собою набір пікселів, кожний із яких має певний колір. Властивості:розміри (розмір малюнка по вертикалі і горизонталі)роздільна здатністьглибина кольору (кількість біт, яку використовують для кодування кольору одного піксела)

Номер слайду 8

Переваги. Реалістичність зображень. Природність кольорів. Можливість роботи з фотографіями та відсканованими зображеннями. Недоліки. Великий обсяг даних. Погіршення якості при збільшенні і зменшенні зображення. Складність редагування. Растрова графіка

Номер слайду 9

Кодування даних у растровій графіціДля кодування двоколірного (чорно-білого) зображення досить виділити по одному біту на подання кольору кожного піксела. Виділення одного байта дозволяє закодувати 256 різних колірних відтінків. Два байти (16 бітів) - 65536 різних кольорів. Цей режим називають High Color. Три байти (24 біти) - 16 777 216 кольорів. Цей режим називають True Color.

Номер слайду 10

Векторна графіка. Векторне зображення — це зображення, що складається з графічних примітивів — геометричних об’єктів (ліній, кіл, кривих тощо), які описуються математичними рівняннями. У файлі зображення зберігаються відомості про типи графічних об'єктів, числові значення, необхідні для їх відтворення, а також дані про товщину і колір контурів об'єктів та колір і тип заливки їхніх внутрішніх областей.

Номер слайду 11

Переваги. Невеликі за розміром файли зображень. Збереження якості при масштабуванніЛегкість модифікації зображень. Недоліки. Схематичність зображень. Неприродність кольорів при відтворенні реальних об'єктів. Векторна графіка

Номер слайду 12

Кодування даних у векторній графіціКодування у векторній графіці дуже схоже з кодуванням графічних примітивів мовою програмування. Для кожного графічного примітива визначається математична модель його опису. Тобто визначаються, які дані повинен надати користувач для побудови тієї чи іншої геометричної фігури.

Номер слайду 13

Поняття колірної моделіУ комп'ютерній графіці для забезпечення відтворення на малюнках, і особливо на фотографіях, природних кольорів використовують моделі кодування кольорів — колірні моделі. Колірна модель — це спосіб подання різних кольорів спектра у вигляді набору числових характеристик певних базових компонентів.

Номер слайду 14

Поняття колірної моделіКолірна модель RGB передбачає, що будь-який колір вважають складеним з трьох основних кольорів: червоного (Red), зеленого (Green),  синього (Blue). Яскравість кожної складової подають цілим числом від 0 до 255, а результат змішування — трійкою таких чисел.

Номер слайду 15

Поняття колірної моделіДля тих комп'ютерних зображень, які в подальшому планується друкувати на принтері або переглядати на проекційному екрані у відбитому світлі, використовується колірна модель CMYK. У цій моделі використовують чотири базові кольори:блакитний (Cyan), пурпурний (Magenta), жовтий (Yellow),чорний (blас. К).

Номер слайду 16

Це цікаво. Колірна модель НSB реалізована лише у деяких графічних редакторах. Але вона видається найзручнішою для людини, бо вона проста й інтуїтивно зрозуміла.  У моделі HSB є три складових: відтінок кольору (Hue), насиченість кольору (Saturation),і яскравість кольору (Brightness). Регулюючи ці 3 складові, можна отримати так же багато довільних кольорів, як і при роботі з іншими моделями.

Номер слайду 17

Завдання. Скільки байтів потрібно для зберігання растрового зображення розмірами 200 × 100 пікселів, якщо колір кодується 4 бітами? Ярлик на робочому столі — це растрове зображення розмірами 30 × 20 пікселів. Скільки байтів потрібно для його двійкового кодування, якщо це зображення виконано у палітрі з 256 кольорів?

Номер слайду 18

Практичне завдання. Під час виконання практичних завдань пам’ятай про правила безпеки життєдіяльності при роботі з комп’ютером!Побудуйте зображення за допомогою графічного редактора Paint та вбудованого графічного редактора Microsoft Word. Порівняйте складність виконання завдання.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника. Підготуйте повідомлення   «Історія розвитку комп’ютерної графіки» або «Види комп'ютерної графіки»

Номер слайду 20

Підручник "Інформатика. 9 клас" Й. Я. Ривкінд та ін. Підручник "Інформатика. 9 клас" Н. В. Морзе та ін. Підручник "Інформатика. 9 клас" О. О. Бондаренко та ін. ЗОШ №7, м. Чернігів. Сапетова Л. А.2018

pptx
Додано
16 квітня 2018
Переглядів
6556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку