Презентація "Поняття комп'ютерної графіки. Кодування" графічних даних

Про матеріал

Дана презентація є повноцінною розробкою уроку інформатики з теми "Поняття комп'ютерної графіки. Кодування графічних даних". За допомогою неї ми можемо сформувати поняття комп'ютерної графіки та основні терміни теми. Також презентація містить номери вправ для виконання та їх формулювання. Матеріал був відібраний з різних підручників з інформатики для учнів 9 класів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття комп’ютерної графіки. Кодування графічних даних9 клас урок 40

Номер слайду 2

Повторюємо

Номер слайду 3

Розгадай ребус. Зображення. Кодування

Номер слайду 4

Ти дізнаєшся

Номер слайду 5

Поняття комп’ютерної графіки. Комп’ютерна графіка – це розділ інформатики, в якому вивчаються методи створення й опрацювання зображень за допомогою комп’ютера

Номер слайду 6

Засоби комп’ютерної графіки

Номер слайду 7

Засоби комп’ютерної графіки. Програми опрацювання графічних зображень

Номер слайду 8

Способи кодування зображень

Номер слайду 9

Растровий спосіб. Растрове зображення – це зображення, що являє собою набір пікселів, кожний з яких має певний колір.

Номер слайду 10

Властивості растрової графіки

Номер слайду 11

Кодування векторної графіки. Для кодування двоколірного (чорно-білого) зображення досить виділити по одному біту на подання кольору кожного пікселя. Виділення одного байта дозволяє закодувати 256 різних колірних відтінків. Два байти (16 бітів) - 65536 різних кольорів. Цей режим називають High Color. Три байти (24 біти) - 16 777 216 кольорів. Цей режим називають True Color.

Номер слайду 12

Характеристики растрової графіки

Номер слайду 13

Векторний спосіб. Векторне зображення – це зображення, що складається з графічних примітивів – геометричних об’єктів (ліній, прямих, кіл тощо), які описуються математичними рівняннями.

Номер слайду 14

Кодування векторної графіки. Кодування у векторній графіці дуже схоже з кодуванням графічних примітивів мовою програмування. Для кожного графічного примітива визначається математична модель його опису. Тобто визначаються, які дані повинен надати користувач для побудови тієї чи іншої геометричної фігури.

Номер слайду 15

Характеристики Векторної графіки

Номер слайду 16

Поняття Колірної моделіКолірна модель – це спосіб утворення кольору шляхом змішування кольорів. Колірні моделі є засобом опису колірних відтінків, які можуть бути відтворені переважно на екрані монітора чи за допомогою кольорового принтера.

Номер слайду 17

Колірна модель RGBКолірна модель RGB передбачає, що будь-який колір вважають складеним з трьох основних кольорів:червоного (Red)зеленого (Green)синього (Blue). Яскравість кожної складовоїподають цілим числом від 0 до255, а результат змішування —трійкою таких чисел.

Номер слайду 18

Колірна модель CMYKДля тих комп'ютерних зображень, які в подальшому планується друкувати на принтері або переглядати на проекційному екрані у відбитому світлі, використовується колірна модель CMYK. У цій моделі використовуютьчотири базові кольори:блакитний (Cyan)пурпурний (Magenta)жовтий (Yellow)чорний (blасk).

Номер слайду 19

Колірна модель HSBУ моделі HSB цілими числами кодуються такі характеристики кольору: відтінок кольору (Hue)насиченість кольору (Saturation)яскравість кольору (Brightness). Регулюючи ці 3 складові, можна отримати так же багато довільних кольорів, як і при роботі з іншими

Номер слайду 20

Повторюємо правила БЖД

Номер слайду 21

Працюємо за комп’ютером. Завдання 1 Скільки байтів потрібно для зберігання растрового зображення розмірами 200 × 100 пікселів, якщо колір кодується 4 бітами?Завдання 2 Ярлик на робочому столі — це растрове зображення розмірами 30 × 20 пікселів. Скільки байтів потрібно для його двійкового кодування, якщо це зображення виконано у палітрі з 256 кольорів?

Номер слайду 22

Працюємо за комп’ютером. Завдання 3

Номер слайду 23

Працюємо за комп’ютером. Завдання 4

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Опрацювати: § 8.1 Виконати: Вправа 2 (с. 2017)Повторити: § 2.3

Номер слайду 25

Список використаних джерелІнформатика 9 клас, Й,Я. Ривкінд та інІнформатика 9 клас, О. О. Бондаренко та ін.Інформатика 9 клас, Н. В. Морзе та іншіinfosvit2017.blogspot.com Бобровицька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Ганжа Олена Олександрівна2018

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Хохлова Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ЗОШ Жовтянська
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. матвеева наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 липня 2018
Переглядів
12569
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку