Презентація "Поняття про джерела струму, їх небезпечність для життя та здоров’я людини"

Про матеріал
Правила безпеки користування електроприладами, при поводженні з джерелами електроструму. Бесіда 1 "Поняття про джерела струму, їх небезпечність для життя та здоров’я людини" містить: Поняття про джерела струму; Наслідки дії електричного струму на організм людини; Фактори, що впливають на ступінь ушкодження електричним струмом; Як уникнути ураження електричним струмом; Що робити, якщо когось вразило струмом?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про джерела струму, їх небезпечність для життя та здоров’я людини. Правила безпеки користування електроприладами, при поводженні з джерелами електрострумуstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 2

Поняття про джерела струму Електрична енергія як найуніверсальніша й найзручніша для використання форма енергії є сьогодні вірним помічником людини на виробництві й у побуті. але електрика може нанести й непоправної шкоди здоров’ю людей, якщо не виконувати правил електробезпечності й не дотримувати заходів особистої безпеки. У людини немає спеціальних органів чуття, які попереджали б її про небезпеку електричного струму. Тільки знання й виконання простих правил електробезпеки, дотримання заходів особистої безпеки можуть запобігти можливості поразки електрострумом.

Номер слайду 3

У містах люди користуються тролейбусами, трамваями, метро, електричками. над ними тягнуться дроти. Вони несуть електричну енергію, яка й приводить у рух транспорт. А ще електричні машини печуть хліб, обгортають цукерки в папірці, шиють взуття, в’яжуть светри тощо. Усього не перерахуєш. У кожного з вас у кімнаті на стіні є невеличка коробочка з двома отворами. Це — електророзетка. Без неї у квартирі жити було б не цікаво. Адже в неї вмикаються всі електроприлади.

Номер слайду 4

Наслідки дії електричного струму на організм Струм, проходячи через тіло людини, впливає на центральну й периферичну нервові системи, викликаючи порушення або зупинку роботи серця й дихання. Також у разі ураження електрикою можна одержати електричний опік, механічну травму через скорочення м’язів під дією струму й осліплення електричною дугою. Смерть звичайно настає через зупинку серця або дихання, або того й іншого.

Номер слайду 5

Найбільше від дії електричного струму страждає центральна нервова система. Через її ушкодження порушуються дихання й серцева діяльність. Найбільш уразливими ділянками тіла є бічні поверхні шиї, скроні, тильна сторона долоні; поверхня долоні між великим і вказівним пальцями, рука на ділянці вище кисті, плече, спина, передня частина ноги, акупунктурні точки, розташовані в різних місцях тіла. Змінний і постійний струми небезпечні практично однаково. Під дією постійного струму скорочуються м’язи тіла. Якщо людина взялася за частину устаткування, яке перебуває під напругою, вона, можливо, не зуміє відірватися без сторонньої допомоги. Її буде притягувати до небезпечного місця. Під дією змінного струму м’язи періодично скорочуються із частотою струму, але пауза між скороченнями буває недостатньою, щоб звільнитися.

Номер слайду 6

Фактори, що впливають на ступінь ушкодження електричним струмом Величина струму, що проходить через тіло людини, залежить від опору шкіри. Коли людина торкається дроту, що перебуває під напругою вище приблизно 240 вольтів, струм пробиває шкіру. Якщо по дроту тече струм, величина якого ще не смертельна, але достатня для того, щоб викликати мимовільне скорочення м’язів руки (рука немовби «прилипає» до дроту), то опір шкіри поступово зменшується, і, зрештою, струм досягає смертельної для людини величини. людині, що потрапила в таку небезпечну ситуацію, потрібно якомога швидше допомогти, намагаючись «відірвати» її від дроту, не піддаючи при цьому небезпеці себе.

Номер слайду 7

Як уникнути ураження електричним струмом. Насамперед, потрібно дотримувати всіх інструкцій і заходів безпеки:♦ якщо ви замінюєте лампочку, пробки, миєте холодильник або електроплиту, відімкніть прилад від електромережі;♦ не витягайте вилку з розетки, тягнучи за шнур: рано чи пізно він обірветься;♦ не беріться за електричну вилку мокрою рукою;♦ розетки мають бути встановлені якнайдалі від раковини, ванни;♦ не обмотуйте вимикачі й розетки ізоляційною стрічкою;♦ користуючись подовжувачем, після закінчення роботи спочатку висмикніть його з розетки, а потім звертайте в кільце;♦ не вбивайте цвях у стіну, якщо не знаєте, де проходить схованаелектропроводка;♦ стежте за тим, щоб розетки й інші рознімання не іскрили, не грілися, не потріскували;

Номер слайду 8

♦ стежте, щоб проводка приладів не була затиснена меблями, дверима, віконними рамами, не торкалася газових труб і батарей опалення;♦ не рекомендується ходити під високовольтними лініями електропередачі. Створювана ними в повітрі електрична напруга шкідливо діє на організм;♦ не слід наближатися до обірваного дроту ліній електропередач, вас може вразити крокова напруга;♦ заходячи в тролейбус, не слід торкатися рукою його борта. Корпус тролейбуса може перебувати під напругою через пробій ізоляції. Краще встрибувати в тролейбус, а не заходити;вистрибувати, а не виходити: щоб не було ситуації, коли одна нога на землі, а інша — на підніжці тролейбуса. Електрички й трамваї у цьому відношенні безпечніші, оскільки завжди заземлені;♦ якщо ви займаєтеся електрифікацією дачного будиночку, стежте за тим, щоб проводка, що йде до будинку, не потрапила в зонуможливого падіння дерев.

Номер слайду 9

Що робити, якщо когось вразило струмом?Людині, що потрапила під напругу, потрібна негайна допомога.♦ По-перше, швидко звільніть її від впливу струму (за допомогою дерев’яної палиці, гумових рукавичок, вимкніть прилад або рубильник, відтягніть потерпілого за сухий одяг однією рукою).♦ Підходьте до потерпілого тільки в гумовому взутті або йдіть, шаркаючи (не відриваючи підошов від підлоги), приставляючи п’ятку ноги, що шаркає, до носка іншої.♦ Якщо потерпілий у свідомості, залишіть його лежати на спині, ноги підніміть на 30 см.♦ Якщо потерпілий у несвідомому стані, покладіть його горизонтально на спину, обов’язково на щось тверде. Створіть приплив свіжого повітря, дайте понюхати нашатирний спирт.♦ Переносити постраждалого треба тільки в тих випадках, колинебезпека продовжує загрожувати йому або рятувальнику.♦ За відсутності в постраждалого ознак життя необхідно початинадавати першу медичну допомогу.

Номер слайду 10

Використані джерела: Слюніна В. О. Бесіди з безпеки життєдіяльності в школі. 1–4 класи. — Х.: Вид. група «Основа», 2012. — 448 c.: табл. — (Серія «Класний керівник»). Презентацію підготувала Жидкова М. О.

pptx
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
392
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку