Презентація "Поняття про екологічно пластичні та екологічно непластичні види. Поняття про адаптивну радіацію"

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 11 класі "Поняття про екологічно пластичні та екологічно непластичні види. Поняття про адаптивну радіацію." Укладено за підручниками «Біологія та екологія» 2019 р. (Соболь В.І.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про екологічно пластичні та екологічно непластичні види. Поняття про адаптивну радіацію

Номер слайду 2

Пластичний (від грец. пластикос) - той, що може змінюватися внаслідок впливу. Ящірка прудка (Lacerta agilis) - один із видів рептилій, який належить до родини справжніх ящірок. На величезній території від Англії до Байкалу і від Скандинавії до Кавказу цей надзвичайно екологічно пластичний вид є, без сумніву, найчисленнішим видом рептилій в Євразії. У чому ж суть терміну«екологічна пластичність виду»?

Номер слайду 3

це характеристика пристосованості організмів виду до змін чинників середовища існування;кількісно екологічна пластичність виражається діапазоном чинника середовища, в межах якого даний вид зберігає життєдіяльність;що ширшим є діапазон коливань чинника, в межах якого даний вид може існувати, то більшою є його екологічна пластичність, то ширшими є його діапазон витривалості й поширеність;екологічну пластичність виду характеризує певний діапазон витривалості до коливань екологічного чинника та поширеність у середовищі існування. Екологічна пластичність виду – це здатність організмів виду до існування в певному діапазоні значень екологічного чинника.

Номер слайду 4

Екологічно пластичні види - види, які можуть виживати в широкому діапазоні змін умов існування. Бурий ведмідь вирізняється широкою пластичністю у використанні кормових компонентів, що дає йому змогу заселяти різні територіївовк звичайний, горобець польовий, кульбаба лікарська, очерет звичайнийширокою екологічною пластичністю вирізняються діатомові водорості, які за масштабом географічного поширення і ступенем біопродуктивності не мають собі рівнихекологічно пластичними є й види-агресори (наприклад, змієголов звичайний, борщівник Сосновського).

Номер слайду 5

Екологічно непластичні види - види з вузьким діапазоном екологічної пластичності до чинників середовищаорганізми погано пристосовуються навіть до незначних змін умов існування і вузько спеціалізовані до умов середовища життя. Наприклад, форель струмкова віддає перевагу швидким річкам з чистою й прохолодною водою, багатою на кисеньекологічно непластичними видами є також коала сірий, який вживає листя й молоді пагони лише деяких видів евкаліптів, велика панда - вид, який тепер відносять до родини Ведмежі і який живиться бамбуком.

Номер слайду 6

Адаптивний потенціал (від лат. potentia - сила) - міра пристосувальних можливостей виду в мінливих умовах довкілля. ця здатність має спадковий характер, і міра її прояву залежить від біотичного потенціалу, що відображає здатність популяцій до розмноження й виживання за оптимальних умов. Високий адаптивний потенціал мають екологічно пластичні видивиди здатні заселяти нові місця проживання або ті, які дуже змінилисяв умовах руйнування екосистем вони завдяки екологічній пластичності встигають набути нових адаптацій і виживають. Низький адаптивний потенціалмають екологічно непластичні види.

Номер слайду 7

1. Норма реакції, тобто здатністю генотипу залежно від умов середовища формувати в онтогенезі різні фенотипи. 2. Генетична пластичність (англ. genetic flexibility) – здатності генотипів змінюватися й забезпечувати пристосованість до змін навколишнього середовища. Екологічну пластичність виду визначає:

Номер слайду 8

Адаптивна радіація - еволюційний процес виникнення в межах певної систематичної групи форм, пристосованих до різних умов існування. цей процес властивий для будь-якої систематичної групи, яка існує вже тривалий часісторичний розвиток будь-якої групи супроводжується її розділенням на окремі філогенетичні стовбури, що розходяться в різних адаптивних напрямах від якогось вихідного середнього стану. Вихідними видами в адаптивній радіації є зазвичай екологічно пластичні види. Згідно з правилом походження від неспеціалізованих предків нові великі групи беруть початок не від вищих представників предкових груп, а від порівняно неспеціалізованих. Ссавці виникли не від високоспеціалізованих, а від неспеціалізованих видів рептилій. Квіткові рослини виникли не від голонасінних, а від неспеціалізованих насінних папоротей. Причиною походження нових груп від неспеціалізованих предків є те, що відсутність спеціалізації визначає можливість виникнення нових пристосувань.

Номер слайду 9

Адаптивна радіація плацентарних ссавців. Класичним прикладом адаптивної радіації є урізноманітнення плацентарних ссавців, що розпочалося одразу після вимирання динозаврів наприкінці мезозойської ери (близько 66 млн років тому). У ті давні часи ці ссавці були дрібними комахоїдними істотами, подібними до землерийок. Саме ці тварини еволюціонували в сучасні групи бігаючих, літаючих, плаваючих ссавців Причиною походження нових груп від неспеціалізованих предків є те, що відсутність спеціалізації визначає можливість виникнення нових пристосувань.

Номер слайду 10

ВИСНОВКИ3. Адаптивна радіація пов'язана з пластичними видами і дає змогу новим групам рівномірно зайняти простір і різні місця існування1. Екологічну пластичність виду характеризує певний діапазон витривалості до коливань екологічного чинника та поширеність у середовищі існування.2. Екологічну пластичність виду визначають генетична пластичність та адаптивний потенціал

pptx
Додано
13 квітня 2022
Переглядів
1997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку