Презентація "Популяція людини"

Про матеріал
Дану презентацію можна використати при вивчення теми 7: " Екологія" в 11 класі 37-38 урок. У 11 класі учні заглиблюются у вивчення актуальних на даний час напрямків дослідження в біології та набувають більше прикладних знань. Вивчаються реакції нашого організму на різноманітні чинники: вплив стресу, інфекційних хвороб. Підтримка власного здоров’я та профілактика захворювань. А також дізнаються більше про оточуюче середовище. Про екологічні фактори, як вони можуть впливати на нашу життєдіяльність. Про функціонування екосистем та який вплив на них може завдавати людина.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Популяція людини. Підготувала. Богуцька Тетяна

Номер слайду 2

Слово „ популяція” походить від латинського слова „populus” (народ) і в перекладі означає „населення„. В екології є кілька визначень популяції. Наприклад, популяція - це населення одного біотопу, що характеризується загальним ритмом біологічних циклів і характером способу життя. Географічна популяція за М. П. Наумовим – це сукупність особин одного виду, що населяє територію з однорідними умовами існування, з загальним морфологічним типом і єдиним ритмом життєвих явищ і динаміки населення. Тобто, важливим фактором утворення популяцій є відмінності в умовах існування. Найбільш істотними ознаками популяцій є динаміка чисельності особин, співвідношення статей, віковий склад, територіальна структура і щільність заселення.

Номер слайду 3

Сучасна людина є представником єдиного біологічного виду Homo sapiens, в межах якого існують різноманітні людські популяції. Людина, створивши штучне середовище, певним чином уніфікувала різноманітність умов існування, створила універсальні принципи побудови житла, отримання їжі, нейтралізуючи дію зовнішніх факторів. Одночасно, географічні та кліматичні умови існування досі суттєво впливають на людину і обмежують її поширення в зонах екстремальних факторів довкілля. Враховуючи дію соціально-економічних факторів, що відсутні в природних популяціях, можна казати про певні особливості людських популяцій.

Номер слайду 4

Людина - біосоціальна істота, і тому як на рівні окремих людей, так і на рівні окремих популяцій на неї діють як природні, так і соціальні чинники, що суттєво впливають на загальний ріст чисельності людства. Процесами, що відбуваються в людських популяціях, а саме чисельність, рух, динаміку росту, географічне поширення населення та інше, вивчає демографія. Демографія – це наука, що вивчає населення, його структуру, склад, динаміку і відновлення (народжуваність, смертність, тривалість життя) в їх суспільно-історичній обумовленості. Предметом вивчення демографії є дослідження процесів, що проходять серед населення Світу. Тому до основних демографічних понять та показників входять як біологічні, так і соціальні. До демографічних понять загальнобіологічного значення відносять густоту людських популяцій , віковий та статевий склад .

Номер слайду 5

Щільність та густота популяцій – це середня кількість особин, що припадає на одиницю простору. В природних популяціях раціональне використання території передбачає певне обмежування щільності. При сталій площі ареалу, або при обмежених можливостях його розширення, щільність популяцій прямо пропорційно залежить від чисельності особин. В популяціях існують природні механізми підтримання чисельності популяцій і, відповідно, щільності на сталому рівні. Щільність населення в людських популяціях в значній мірі знаходиться під тиском соціально-економічних та географічних чинників. Історично , найдавніші осередки цивілізації виникли в сприятливих кліматичних та географічних умовах. З переходом до землеробства чисельність людства почала зростати, але на відміну від природних механізмів регуляції чисельності, значну роль почали відігравати соціально-економічні та політичні чинники.

Номер слайду 6

З виникненням державності в суспільстві виникло і поняття кордонів, через які в одних країнах щільність населення на одній площі може бути досить високою, а в інших – оптимальною. Певну роль відіграють і кліматичні умови: на узбережжі щільність населення вище, ніж в аридній зоні. Відповідно, про щільність населення в різних країнах свідчать такі показники, як густонаселені та малонаселені райони, регіони, території. На Землі виділяють 5 головних ареалів скупчення:-Східно-азіатський ( КНР, Японія, Південна Корея, КНДР )-Південно-Східна Азія 9 Індонезія, Малайзія, Таїланд)- Південна Азія ( Індія, Бангладеш, Пакистан)-Європейський-Північноамариканський ( Атлантичне узбережжя США і Канади)

Номер слайду 7

Середня густота населення становить до 40 осіб на кв.км. ( Європа-70, Азія-75, Африка – 22, Америка -17, Австралія – 2,5). Є території, які внаслідок давнього освоєння та сприятливих природно-географічних умов заселені дуже щільно ( понад 300 чол. на кв.км. ): Індо-Гангська низовина, Велика Китайська рівнина, Японські острови. Найменш заселеними є заполярні, високогірні та аридні території. Вікова структура – у кожній популяції є групи різновікових особин, співвідношення яких характеризує здатність популяції до розмноження. Розрізняють три стадії віку: передрепродуктивний, репродуктивний, і пост- репродуктивний. На віковий склад популяції впливають тривалість життя особин, період досягнення статевої зрілості, тривалість періоду розмноження, плодючість і смертність вікових груп. Тривалість цих стадій у різних організмів дуже відрізняється.

Номер слайду 8

Вікова структура людських популяцій відіграє важливе значення в житті країн, оскільки суттєво впливає на соціально-економічні показники суспільства. У віковій структурі населення розподіляється за однорічними або 5-річними віковими групами. Проте для оцінки загальних структурних зрушень застосовують укрупнений віковий розподіл на три вікові групи: 0-14 років, 15-59 років, 60 років і старше. В демографічних дослідженнях прийнято вікові класи населення відображати в вікових пірамідах. Піраміди, що відображають віковий склад населення, показують специфічні риси росту чисельності населення тих, чи інших держав. Піраміди, що мають широку основу та вузьку вершину свідчать про переважання молодших вікових груп серед населення. Це досягається за рахунок зниження дитячої смертності в країнах, де традиційно висока народжуваність - переважно відсталі країни сільськогосподарського напряму розвитку. Таким чином населення країн, що розвиваються має певний демографічний потенціал за рахунок значної частки молодих осіб, які призведуть до збільшення чисельності населення цих країн навіть при жорсткому контролі країни за народжуваністю за рахунок демографічної інертності. Вікові піраміди розвинених країн мають вигляд рівного обеліску, оскільки в цих країнах досягнуто балансу між народжуваністю та смертністю.

Номер слайду 9

Є два основні типи вікової структури. Перший тип відзначається дуже високою часткою дитячого населення за рахунок високої народжуваності, невеликою часткою людей похилого віку за рахунок великої смертності і невеликої очікуваної тривалості життя. Така вікова структура властива країнам з традиційним типом відтворення. Другий тип типовий для розвинутих країн. Він характеризується невисокою народжуваністю, низькою смертністю, великою очікуваною тривалістю життя. Ця вікова структура властива для країн з сучасним типом відтворення. Серед демографічних процесів особливої уваги заслуговує факт демографічного старіння. ООН вважає це дуже важливою проблемою сучасності. В різних регіонах Світу старіння почалося неодночасно. У Франції – з 1870 р., у Швеції – з 1901 р., в Німеччині – з 1937 р. В Європі, людей старіше 65 років - близько 16 %, а в Україні – 14 % від усього населення.

Номер слайду 10

Статева структура – відображає співвідношення осіб різної статі в популяціях і відіграє важливе значення в прогнозуванні майбутньої чисельності популяцій. В природних популяціях співвідношення статей при народженні складає приблизно 50/50. В людських популяціях спостерігаються певні особливості. При аналізі загальної кількості новонароджених помітно переважання хлопчиків. Статева структура формується також під впливом міграцій і війн. За рахунок більшої смертності серед хлопчиків приблизно у віці 21-25 років співвідношення статей досягає природного співвідношення 1 : 1. Пізніше, за рахунок більшої смертності серед чоловіків після 40- 50 років, жіноче населення починає поступово переважати, що стає важливою соціальною проблемою, оскільки багато жінок похилого віку залишаються одинокими і потребують більшої уваги з боку суспільства. Середня тривалість життя жінок переважає середню тривалість життя чоловіків приблизно на 3 - 8 років, хоча у цілому, в світі чоловіків більше ніж жінок на 34 млн. осіб.

Номер слайду 11

Істотно відрізняється статева структура населення в сільській і міській місцевостях. В економічно розвинутих країнах чоловіків в селах більше, що зумовлюється особливостями роботи в умовах високомеханізованого сільського господарства. Протилежна тенденція спостерігається в країнах, що розвиваються, де швидко зростаючи міста притягують значне число чоловіків – мігрантів.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
2367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку