ХІМІЯ- НАУКА , ЩО ВИВЧАЄ РЕЧОВИНИ, ЇХ ВИДИ, ВЛАСТИВОСТІ, ПЕРЕТВОРЕННЯ РЕЧОВИНРЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИАТОМИ. ХІМІЧНИЙ ЕЛЕМЕНТ-ВИД АТОМА, ЙОГО НАЗВАВІДОМО 118 хімічних елементів з них 89 виявлені в природі, інші отримані штучно в результаті ядерних реакцій. Усі відомі нині речовини (приблизно 20 млн) утворені атомами різних хімічних елементів.
На початку нашої ери люди використовували в побуті близько 100 хімічних речовин як) так і тощо). Крохмаль застосовувався для склеювання папірусу, яєчний білок — для склеювання виробів, бджолиний віск — для виготовлення фарб, покриття табличок для письма, виготовлення засобів догляду за меблями. Пурпур, індиго, хну використовували для фарбування волосся, а також бавовни, шовку, льону, вовни. У побуті знайшли застосування гіпс, лаки для розпису на стінах. До речі, яскраві зображення на стінах печер та прадавніх будівель збереглися й до наших часів. Багато секретів натуральних барвників загубилося в часі, але деякі збереглися і використовуються у наш час при виготовленні килимів та рушників народними майстрами.органічного походження (бджолиний віск, крохмаль, жири, оливкову та кокосову олію, оцтову кислоту тощо. Неорганічного походження (пемза, кухарська сіль )речовини
«Мене не їдять, і без мене не їдять»Na. Cl – ХЛОРИД НАТРІЮ = КУХОННА СІЛЬКуховарська сіль — це одна з мінеральних солей, що зустрічається у природі. Для людини сіль життєво потрібна. У давнину сіль цінувалася буквально на вагу золота. Сіллю розплачувалися замість монет, із-за солі країни воювали одна з одною. Зараз сіль добувають у достатній кількості. І запаси її на Землі воістину невичерпні. Гігантські куполоподібні брили, цілі соляні гори є і в надрах Землі, і на її поверхні. У розчиненому стані сіль міститься у воді морів і океанів, у мінеральних озерах, солоних струмках. Уся ця сіль у твердому виді зайняла б близько 70 мільйонів кубічних кілометрів! Такою кількістю можна покрити всю Землю шаром, товщина якого б перевищувала 30-поверховий будинок! Сіль добувають випарюванням, а також у соляних шахтах, приблизно так само, як і кам’яне вугілля.
Звичайний цукор — не єдина солодка речовина в природі.- У фруктах міститься фруктовий цукор- ФРУКТОЗА-у молоці — молочний цукор- ЛАКТОЗА- Глюкоза — ще один різновид цукру. У природі вона зустрічається в різних частинах рослин. Особливо багаті на глюкозу плоди винограду і виноградний сік. Глюкозу ще називають виноградним цукром.
КИСЛОТИ.. В ЛИМОНІ-лимонна кислота. У яблуках- яблучна кислота. у листі щавлю — щавлева. Коли прокисає молоко, у ньому утворюється молочна кислота. НА кухні можна зустріти одну з таких кислот — це ОЦТОВА кислота. До пляшки з цією кислотою не можна торкатися. Ця речовина використовується тільки у виді розчину
Із-за забруднення довкілля кислоти почали утворюватися високо в небі. Нерідко вони випадають разом із дощем на землю (так звані кислотні дощі). Головна причина— це забруднення повітря різними шкідливими газами, і одним з їх джерел є автомобіль. Оксиди азоту, що у значній кількості викидаються автомобілями, взаємодіючи з водою, стають у результаті різними азотовмісними кислотами(HNO3)Кислотні дощі завдають величезного збитку природі і здоров’ю людей. Вода в морях, річках і озерах стає непридатною для життя. Кислотні дощі завдають значної шкоди лісам, паркам, садам. У розпалі літа у рослин раптом жовтіє і обпадає листя, квітки стають крихкими, немов скло. Установлено, що хвойні породи дерев страждають від кислотних дощів більшою мірою, ніж листяні.Із-за кислотних дощів стають непридатними для обробки орні землі. Кислота руйнує легені людей, роз’їдає метали, фарби, руйнує різні відповідальні конструкції мостів, веж, антен і навіть літаків.