Презентація "Поширення речовин у природі та їх використання людиною"

Про матеріал
Презентацію складено для дистанційного уроку інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" за програмою Тетяни Кошевнюк.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність речовин і матеріалів та їх використання людиною. ОЛІЙНИК ЛАРИСА МИКОЛАЇВНА ВЧИТЕЛЬ ХЗОШ 12210.10.2022

Номер слайду 2

ХІМІЯ- НАУКА , ЩО ВИВЧАЄ РЕЧОВИНИ, ЇХ ВИДИ, ВЛАСТИВОСТІ, ПЕРЕТВОРЕННЯ РЕЧОВИНРЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИАТОМИ. ХІМІЧНИЙ ЕЛЕМЕНТ-ВИД АТОМА, ЙОГО НАЗВАВІДОМО 118 хімічних елементів з них 89 виявлені в природі, інші отримані штучно в результаті ядерних реакцій. Усі відомі нині речовини (приблизно 20 млн) утворені атомами різних хімічних елементів.

Номер слайду 3

На початку нашої ери люди використовували в побуті близько 100 хімічних речовин як) так і тощо). Крохмаль застосовувався для склеювання папірусу, яєчний білок — для склеювання виробів, бджолиний віск — для виготовлення фарб, покриття табличок для письма, виготовлення засобів догляду за меблями. Пурпур, індиго, хну використовували для фарбування волосся, а також бавовни, шовку, льону, вовни.
У побуті знайшли застосування гіпс, лаки для розпису на стінах. До речі, яскраві зображення на стінах печер та прадавніх будівель збереглися й до наших часів. Багато секретів натуральних барвників загубилося в часі, але деякі збереглися і використовуються у наш час при виготовленні килимів та рушників народними майстрами.органічного походження (бджолиний віск, крохмаль, жири, оливкову та кокосову олію, оцтову кислоту тощо. Неорганічного походження (пемза, кухарська сіль )речовини

Номер слайду 4

які речовини є на кухні? СІЛЬХАРЧОВА СОДАЦУКОРЛИМОННА КИСЛОТАВОДАМУКАОЛІЯ

Номер слайду 5

«Мене не їдять, і без мене не їдять»Na. Cl – ХЛОРИД НАТРІЮ = КУХОННА СІЛЬКуховарська сіль — це одна з мінеральних солей, що зустрічається у природі. Для людини сіль життєво потрібна. У давнину сіль цінувалася буквально на вагу золота. Сіллю розплачувалися замість монет, із-за солі країни воювали одна з одною. Зараз сіль добувають у достатній кількості. І запаси її на Землі воістину невичерпні. Гігантські куполоподібні брили, цілі соляні гори є і в надрах Землі, і на її поверхні. У розчиненому стані сіль міститься у воді морів і океанів, у мінеральних озерах, солоних струмках. Уся ця сіль у твердому виді зайняла б близько 70 мільйонів кубічних кілометрів! Такою кількістю можна покрити всю Землю шаром, товщина якого б перевищувала 30-поверховий будинок! Сіль добувають випарюванням, а також у соляних шахтах, приблизно так само, як і кам’яне вугілля.

Номер слайду 6

СОЛЯНІ КІМНАТИ В САНАТОРІЯХ КОРИСНІ ДЛЯ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ

Номер слайду 7

старовинний український звичай зустрічати гостей з хлібом-сіллю!

Номер слайду 8

C6 H12 O6 – ГЛЮКОЗА-ОСНОВА ЦУКРУЗалежно від сировини для виготовлення розрізняють 5 видів цукру. Тростинний. Буряковий. Кленовий. Пальмовий. Сорговий.

Номер слайду 9

. Зараз майже половину всього цукру в світі отримують з буряка.

Номер слайду 10

ЦУКРОВА ТРОСТИНА В ІНДІЇ, КУБІ, КИТАЇКоли настає час збирати врожай, її зрізують довгим ножем і кладуть у котел. Виварять на вогні — виходять білі солодкі кристали. Індійці називають їх «саркар», а ми — схожим словом «цукор».

Номер слайду 11

Звичайний цукор — не єдина солодка речовина в природі.- У фруктах міститься фруктовий цукор- ФРУКТОЗА-у молоці — молочний цукор- ЛАКТОЗА- Глюкоза — ще один різновид цукру. У природі вона зустрічається в різних частинах рослин. Особливо багаті на глюкозу плоди винограду і виноградний сік. Глюкозу ще називають виноградним цукром.

Номер слайду 12

А це що за речовина, яка дуже схожа за кольором на сіль та цукор? Його зазвичай використовують, коли варять кисіль. (Крохмаль)І - ЙОД З КРОХМАЛЕМ ДАЄ ФІОЛЕТОВЕ ЗАБАРВЛЕННЯ

Номер слайду 13

ЗАСТОСУВАННЯ КРОХМАЛЮ

Номер слайду 14

КИСЛОТИ.. В ЛИМОНІ-лимонна кислота. У яблуках- яблучна кислота. у листі щавлю — щавлева. Коли прокисає молоко, у ньому утворюється молочна кислота. НА кухні можна зустріти одну з таких кислот — це ОЦТОВА кислота. До пляшки з цією кислотою не можна торкатися. Ця речовина використовується тільки у виді розчину

Номер слайду 15

Із-за забруднення довкілля кислоти почали утворюватися високо в небі. Нерідко вони випадають разом із дощем на землю (так звані кислотні дощі). Головна причина— це забруднення повітря різними шкідливими газами, і одним з їх джерел є автомобіль. Оксиди азоту, що у значній кількості викидаються автомобілями, взаємодіючи з водою, стають у результаті різними азотовмісними кислотами(HNO3)Кислотні дощі завдають величезного збитку природі і здоров’ю людей. Вода в морях, річках і озерах стає непридатною для життя. Кислотні дощі завдають значної шкоди лісам, паркам, садам. У розпалі літа у рослин раптом жовтіє і обпадає листя, квітки стають крихкими, немов скло. Установлено, що хвойні породи дерев страждають від кислотних дощів більшою мірою, ніж листяні.Із-за кислотних дощів стають непридатними для обробки орні землі. Кислота руйнує легені людей, роз’їдає метали, фарби, руйнує різні відповідальні конструкції мостів, веж, антен і навіть літаків.

Номер слайду 16

Речовини усюди. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ЗА ДОПОМОГОЮ ЙОДУПЕРЕВІРИТИ, ЧИ Є КРОХМАЛЬ В ХЛІБІ, КАРТОПЛІ, БАНАНІ

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.3
Загальна:
4.6
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Тумаков Олександр Сергійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Корень Лариса Олексіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
12 жовтня 2022
Переглядів
3225
Оцінка розробки
4.6 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку