Презентація " Повість " Людина" О. Кобилянської"

Про матеріал

Презентація " Людина" О.Кобилянської.

Презентація " Людина" О.Кобилянської.

Презентація " Людина" О.Кобилянської.

Перегляд файлу

image

історія написання

У 1887 р. з’являється твір«Вона вийшла заміж»,

imageimageПрисвячено Наталії Кобринській( відома у Галичині письменниця, громадський діяч, ініціатор

imageстворення Товариства руських жінок, яке розгорнуло широкий феміністичний рух.) У 1891 р. в селі Димка на Буковині Ольга Кобилянська пише повість «Людина», досконало перероблену редакцію оповідання «Вона вийшла заміж».

У 1894 р. повість вийшла в журналі «Зоря».

Кобилянська Ольга

ЛЮДИНА

Аналіз повісті

Жанр: повість.

imageТема: зображення життя освіченої бідної жінки в  провінційному містечку.Усі доводять Олені, що жінка має бути тільки придатком і прикрасою чоловіка.

Ідея: створити умови та змінити лад, щоб кожна людина, особливо жінка, змогла відчути себе справді людиною і знайти своє місце в житті.

характеристика

imageТвір багатий на діалоги, які часто переростають у монологи, де герої висловлюють свої погляди на проблему жіночої емансипації.

image Один із теплих діалогів — прощальна бесіда закоханих Олени і Стефана.

Зворушлива і лірична мова закоханих Стефана і Олени («серденько», «голубко», «рибчино», «любко», «любчику»).


 


характеристика образів

imageОлена Ляуфлер — головна героїня. Це тип нової жінки, внутрішньо багатої, інтелігентної, гордої, спроможної на виклик суспільству. Олена намагається довести, що вона — людина, цілісна особистість, яка має право на свободу і щастя.  Олена довго опирається намаганню мiщанського середовища звести її до звичайного на той час для жiнки становища безсловесної рабинi.

imageЕпамінондас Ляуфлер — лісовий радник, духовно убога людина, у ставленні до рідних деспотичний, позбавленний людських і родинних почуттів. Мав пияцтво, що і призвело до його деградації. Виховання дітей радник цілком поклав на дружину.

Після втрати становища став безпорадним і нікчемним, перекладаючи на плечі Олени всі турботи про забезпечення сім’ї. Проте до рідних залишається деспотичним. Ось як він примушує доньку вийти заміж за нелюба:

 «Ти, однак, мусиш, коли я кажу! В останній хвилині пізнаєш ти ще, бо батько — голова родини, що його воля — воля всіх!»

imageПані Радникова — пихата й обмежена.  Вона переконана, що кожна “добре вихована” панночка повинна розумітися насамперед на господарських роботах, бути покірною дружиною і служницею своєму чоловікові. Пані радникова ненавидить книги і бачить ганьбу в тому, що її донька «розвивала нежіночі, безбожні погляди та говорила про якусь рівноправність між мужчиною і жінкою!!!»

Після смерті сина пані радникова зломилась, віддалась на волю обставин, а пізніше — Олени, яка взяла на себе господарство й утримання сім’ї. Пані радникова мала презирство до нижчих соціальним станом.

imageГерман-Євген-Сидор (молодий Ляуфлер) — легковажний, розбещений гультяй, спустошений морально і фізично. Він далекий від думки про навчання, впевнений, що народжений для привілеїв. Закінчує життя самогубством, бо дівчина відмовила йому.

imageСтефан Лієвич — його образ в повісті епізодичний, але за своїм ідейним значенням дорівнює образові Олени. Студент-медик Стефан Лієвич підтримував погляди Олени.

 Людина, здатна сказати будь-кому правду у вічі, вірить у світлий ідеал, навчається, щоб бути корисним суспільству. Аналіз суспільного становища жінки, критика міщанського середовища, намагання пробудити жіноцтво і вселити віру в краще майбутнє робить образ Лієвича змістовним і цікавим.

imageФельс — заможний лісничий, добрий господар, його поважають на службі, сильний і гордий чоловік. Він щирий у своїх почуттях до Олени, лагідний і уважний.

imageІрина та Геня – сестри Олени;

imageМаргарета – стара вчителька музики, подруга Олени.

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яременко Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
23 серпня 2021
Переглядів
4698
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку