Презентація на тему "Біографія та творчість І.Я.Франка"

Про матеріал
Життя та творчість Івана Яковича Франка. Додана пісня на слова Івана Франка "Чому являєшся мені у сні". Представлений матеріал у вигляді презентації, охоплює основні життєві події та коротку характеристику творчості українського письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала вчитель української мови та літератури НВК№ 137 Петеріна Т.І. М. Дніпро2021 Презентація на тему «Біографія та творчість І. Я. Франка»

Номер слайду 2

Іван Франко 1856-1916«І подумай собі, що іноді досить одного слова, щоб убити чоловіка, щоб навіки або на довгі літа зробити його нещасливим!».

Номер слайду 3

27 серпня 1856 року народився видатний український поет, романіст і драматург Іван Якович Франко. Його праці в різних галузях і різними мовами становлять творчий доробок загальним обсягом понад 100 томів.

Номер слайду 4

«Література — се найвищий вицвіт людської цивілізації, найкраще її мірило»

Номер слайду 5

А серце в певних хвилинах не дбає про параграфи і знаходить свою властиву мову. Львівський національний університет імені Івана Франка

Номер слайду 6

Творча спадщина

Номер слайду 7

Інтимна лірика Івана Франка. Збірка поезій Івана Франка “Зів’яле листя“ створювалась понад десять років і побачила світ у 1896 році. Вона складається з трьох циклів, названих “жмутками“. “Зів’яле листя“ містить інтимну лірику, і якій висловлено глибокі почуття палкого, але нещасливого і нерозділеного кохання. Мотиви туги і страждань викликані тяжкими роками невдач і розчарувань.

Номер слайду 8

«Не я покинула тебе, а ти не зумів удержати мене». Тричі мені являлася любов…Ольга Рошкевич. Юзефа Дзвонковська. Целіна Зиґмунтовська

Номер слайду 9

«Мій ідеал – це жінка в повному значенні цього слова. Жінка-чоловік, мисляча, розумна, чесна і переконана. До того ідеалу треба ще додати жінку люблячу, гарячу, сердечну, щиру...» Дружиною письменника стала киянка Ольга Хоружинська, шлюб із якою він узяв у травні 1886 року в Павлівській церкві при Колегії Павла Ґалаґана в Києві. Одруження Франка-галичанина з «українкою» сприймалося тодішніми киянами як уособлення духовної і політичної єдності Західної та Східної України

Номер слайду 10

«Я бачив дивний сон. Немов передо мною. Безмірна, та пуста, і дика площина,І я, прикований ланцем залізним, стою. Під височенною гранітною скалою,А далі тисячі таких самих, як я.

Номер слайду 11

Іван Франко помер у віці 59 років 28 травня 1916 року о 16-й годині. Похований 31 травня на Личаківському цвинтарі у Львові.

pptx
Додано
1 вересня 2021
Переглядів
3355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку