Презентація "Практична робота 1. Прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами. Виконання найпростіших лабораторних операцій"

Про матеріал
НУШ Пілотний проект за програмою та посібником Лашевської Г.А. Можна додати іще операцій для проведення. Тут заплановано небагато, щоб встигли оформити роботу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Продовжіть речення. Хімія – це…Предмет дослідження – це…Об'єкт дослідження – це…Аналіз домашнього завданняІсторична шкала

Номер слайду 2

Лінія часу

Номер слайду 3

Є цікаві готові шаблони

Номер слайду 4

Поясніть результати досліду зі свічкою. Чому дим можна запалити?Від чого затухає свічка, якщо її накрити банкою?Звідки запотівання банки зсередини?Чому на ложці то є слід сажі, то немає?Яким чином люди використовують свічки?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Практична робота 1. Прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами. Виконання найпростіших лабораторних операцій. Лабораторна робота - це не тільки важливий етап навчання, але й дисципліна, яка вимагає від учнів дотримуватись правильних прийомів поводження з посудом та приладами. Ознайомимось з найбільш поширеними прийомами та операціями разом. Надія Павлівна Лещенко

Номер слайду 7

Повторимо правила безпекиІнструктаж з ТБкористуйтеся засобами індивідуального захисту; 2) працюйте над столом; 3) читайте уважно етикетку на посудині з реактивом; 4) беріть посудину з реактивом, повернувши етикеткою в бік долоні; 5) ставте, а не кладіть боком, корок на лабораторний стіл; 6) беріть реактиви для дослідів лише в мінімально необхіднихкількостях; 7) знімайте краплю з краю шийки посудини; 8) закоркуйте й поставте відразу на місце посудину, з якої взяли реактив; 9) спрямовуйте отвір пробірки, у якій нагріваєте речовину, убік від себе й інших; 10) прогрівайте рівномірно весь уміст пробірки, а не лише знизу; 11) спрямовуйте обережно повітря рухами руки до себе,щоб визначити запах речовини; 12) їжте і пийте поза кабінетом хімії.

Номер слайду 8

Призначення та правила поводження з лабораторним посудом. Спиртівка. Призначена для нагрівання рідин та розчинів. Флакони. Використовують для зберігання хімічних реактивів. Пробірки. Використовують для проведення реакцій, нагрівання та ін. операцій. Колби. Призначені для проведення хімічних реакцій та зберігання рідин.1 Перш за все - чистота. Перед використанням посуд потрібно добре промити та обсушити.2 Застосовуйте сумісний посуд. Обов'язково перевіряйте, що ви використовуєте посуд інструкції з курсу робіт.3 Будьте обережні з кислотами та лугами. Хімічні реакції з кислотами або лугами можуть привести до руйнування чутливих шкіри рук.4 Не кладіть горячий посуд на холодний стіл. Це може призвести до розриву стільниці під впливом різниці температур, тому рекомендується ставити нагрітий посуд на спеціальні підставки.

Номер слайду 9

Поводження зі штативами. Будова лабораторного штативу. Перед закріпленням реакційної посудини з вмістом до штатива потрібно забезпечити його стійкість. Регулюйте штатив під посудину. При підвішуванні реакційної посудини, штатив необхідно регулювати за висотою так, щоб під дном посудини знаходилась спалювана спиртом форелевка. Не залишайте штатив без нагляду. Штатив з реакційною посудиною має бути зафіксовано та не залишатись без нагляду, щоб уникнути його перекидання. Штатив для пробірок. Скласти штатив, замалювати його будову в зошит

Номер слайду 10

Спиртівка та газові горілки. Мірні стакани

Номер слайду 11

Правила безпеки при використанні нагрівних приладів1 Готуємо спиртівку до роботи. Перед використанням необхідно підняти кришечку, диск, випустити пари спирту, перевірити наявність палива.2 Не залишайте без нагляду. Нагрівні прилади слід правильно використовувати і не лишати без нагляду.3 Закінчуємо роботу зі спиртівкою. Після виконання досліду, спиртівку слід загасити підносячи ковпачок збоку і накрити ним полум'я. Робота зі спиртівкою

Номер слайду 12

Правила нагрівання. В цілях безпеки, пробірку заповнюють рідиною на одну третю і закріплюють в тримачі. Пробірку тримають виходом від себе, а також в сторону протилежну від будь-якої людини, що знаходиться поблизу. При нагріванні злегка струшуйте вміст пробірки

Номер слайду 13

Для з’ясування запаху речовин не можна підносити посудину близько до обличчя, тому що вдихання парів і газів може спричинити подразнення дихальних шляхів. Для ознайомлення із запахом потрібно долонею руки зробити рух від отвору посудини в бік носа. Не нахиляйтесь над посудиною, якщо речовина кипить.

Номер слайду 14

Найпростіші лабораторні операціїПіпетування. Подрібнення твердої речовини товкачиком у ступціНагрівання / охолодження речовини в пробірціВизначення запаху реактиву. Піпетування. Використовують для точного вимірювання рідини та розчинів, що не піддається вимірюванню звичайними інструментами. Подрібнення твердої речовини товкачиком у ступціВикористовують для отримання порошка з твердої речовини. Доцільніше застосувувати для речовини, яка охоче розміщується в ступці. Нагрівання / охолодження речовини в пробірціВикористовується для зміни температури і дослідів з реакціями, в тому числі й при зупинці реакційної діяльності. Визначення запаху реактину. Хімічний реактив не має запаху тому, якщо запах відчутний, слід відхилити такий реактив. А так краще не робити. Нагріти воду в пробірці, замалювати будову спиртівки в зошит

Номер слайду 15

Підсумки. Лабораторні дослідження вимагають серйозного підходу до безпечності та ефективності. Ретельне відношення до приладів та посуду може значно зменшити кількість помилок, а використання правильних прийомів та операцій може надати чіткі результати дослідження.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Презентації
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
1017
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку