Презентація "Практична робота № 1. Виявлення прикладів пристосування до способу життя у комах"

Про матеріал
Практична робота №1 Виявлення прикладів пристосувань до способу життя у комах. Вказана мета, обладнання та хід роботи. Є ілюстрації (фото комах) та їх короткий опис. Дано завдання для виконання у вигляді таблички.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота № 1. Виявлення прикладів пристосування до способу життя у комах

Номер слайду 2

Практична робота №1 (дистанційно) Тема: Виявлення прикладів пристосувань до способу життя в комах Мета: з'ясувати, як особливості зовнішньої будови комах пов'язані з їхнім середовищем існування та способом життя; навчитися виявляти пристосування комах до способу життя на конкретних прикладах. Обладнання: підручник, презентація. Хід роботи Прочитайте опис комах, уважно розгляньте їх, зверніть увагу на крила, кінцівки, форму тіла. Назвіть середовище існування та спосіб життя цих тварин та визначте декілька рис пристосованості до їхнього способу життя. Заповніть таблицю. Зробіть висновки про особливості зовнішньої будови комах, пов’язані з їхнім середовищем існування та способом життя.

Номер слайду 3

Коник зелений Довжина видовженого тіла дорослих особин від 27 до 42 мм. Стрибальні задні ноги. Ротовий апарат гризучого типу. Вусики довші за тіло, надкрила значно виступають за кінець черевця, в їх основі звукоутворювальний апарат. Орган слуху розташований на гомілках передніх ніг. Зелені коники найбільшу активність демонструють наприкінці дня та вночі. Харчуються переважно дрібними двокрилими та метеликами, але навесні можуть завдати шкоди, виїдаючи молоді бруньки, листя та цвіт на винограді та ягідних кущах. Трапляються на лісових луках, галявинах, узліссях, сінокосах, городах тощо. У степу трапляються на поливних ділянках та долинах із соковитою рослинністю.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Муха Муха хатня Перша пара – літальні крила, друга перетворилася на дзижчальця. Ротовий апарат лижучого типу. Життя кімнатної мухи тісно пов'язане з людиною, тому вона належить до синантропних комах. Поблизу людських поселеннях кімнатна муха знаходить багато місць, придатних для відкладання яєць. Кімнатна муха не може харчуватися твердою їжею, тому вона повинна поглинати її в рідкому вигляді. Ротовий апарат цієї комахи чудово підходить для такого живлення. Самиці більші від самців за розмірами та характерна більша відстань між очима. Як і у всіх двокрилих, для польоту використовується лише передня пара крил.

Номер слайду 6

Муха

Номер слайду 7

Плавунець Жук-плавунець Має овальне чорне тіло невеликих розмірів 2-3,5 см. У нього дві пари крил, ротовий апарат гризучого типу. Поширені у прісноводних водно- болотних угіддях, багатих рослинністю, і можуть зустрічатися по всій Європі По суші пересуваєтися практично не може, вміє літати. Активний хижак, живиться дрібними комахами, що впали у воду, рибками та жабками, може поїдати загиблих тварин.

Номер слайду 8

Плавунець

Номер слайду 9

Плавунець

Номер слайду 10

Вовчок звичайний (капустянка) Видовжене світло-коричневе тіло довжиною 3,5-5 см, ротовий апарат гризучого типу. Живе у грунті, літає вночі, добре плаває. Передні кінцівки розширені, копальні. Крила прозорі. Природні місце існування – заплави річок, озер, боліт, зрошувані та добре угноєні поля. Живуть y норах — довгих (50-100 см) горизонтальних ходах, розміщених під поверхнею ґрунту.

Номер слайду 11

Вовчок звичайний (капустянка)

Номер слайду 12

Воша головна Має плескате сіре тіло розміром 2-4 мм з розширеним черевцем. Крила відсутні, на голові є очі та короткі товсті вусики. Ротовий апарат колючо- сисний. На кінцівках є кігтики, щоб утримуватися на волоссі. Ведуть паразитичний спосіб життя, живляться кров’ю людини. Яйця білі, овальні, їх воші приклеюють до волосини.

Номер слайду 13

Воша головна

Номер слайду 14

Білан капустяний Має дві пари неоднакових перетинчастих крил, які укриті білими лусочками; на кінцях крил чорна облямівка, є чорні цятки на крилах, розмах крил 5-6 см. Тіло видовжене, кінцівки тонкі, вусики булавоподібні. Гусінь салатового кольору, нагадує листки капусти. Ротовий апарат імаго – смоктальний, гусениці – гризучий. Гусінь білана капустяного поїдає листки капусти, завдаючи шкоди сільському господарству.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Видова назва Середовище існування Риси пристосування Форма тіла Колір тіла Особли- вості кінцівок Будова крил Тип ротового апарату Коник зелений 2. Таблиця:

Номер слайду 17

3. Висновки: Комахи пристосувались до життя у всіх середовищах існування: До наземно-повітряного – __________________________________________________________________ До грунтового – ______________________________________________________________________________ До водного – __________________________________________________________________________________ До паразитичного способу життя – _______________________________________________________

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Калантай Надія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 жовтня 2022
Переглядів
5651
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку