Презентація. Практична робота №3. Хімія, 7 клас

Про матеріал

Представлено презентацію до уроку з хімі в 8 класі до практичної роботи №3

"ДОСЛІДЖЕННЯ ФІЗИЧНИХ І ХІМІЧНИХ ЯВИЩ". Використовується при наявності проектора чи інтерактивної дошки як додаткова інструкція. досліди розроблені згідно з підручником Ярошенко.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №3. ДОСЛІДЖЕННЯ ФІЗИЧНИХ І ХІМІЧНИХ ЯВИЩ

Номер слайду 2

Правила роботи учнів у хімічному кабінеті- не починайте роботи без дозволу вчителя чи лаборанта;- виконуйте тільки ті досліди, які вказані в інструкції;- ніякі речовини не пробуйте на смак;-реактиви беріть в зазначених в інструкціях кількостях або 1/6 об’єма пробірки для рідин ( приблизно 1-2 мл- ширина пальців) і щоб закрити дно для сухих речовин;- надлишок не зливайте назад у посудину;- при наливанні рідини беріть посудину етикеткою до долоні;- посудину з реактивом одразу закрийте пробкою;- не вживайте їжу в кабінеті;- у разі нещасного випадку зразу звертайтеся до вчителя;- при попаданні кислоти промити великою кількістю води.

Номер слайду 3

Тема: Практична робота № 3: ДОСЛІДЖЕННЯ ФІЗИЧНИХ І ХІМІЧНИХ ЯВИЩМета: Обладнання: лабораторний штатив, спиртівка, парафінова свічка, порцелянові чашечки, порцелянова ступка, мірна склянка, шпатель, Реактиви: мідний купорос, вода, кухонна сіль ( натрій хлорид Na. Cl), крейда ( кальцій карбонат Са. СО3), залізні ошурки, залізні і пластикові скріпки.

Номер слайду 4

Хід роботи. Дослід 1 У пробірку насипте шпателем декілька кристаликів мідного купоросу, додайте 2-3 мл води, перемішайте до повного розчинення речовини. Запишіть спостереження. Третину розчину перелийте до фарфорової чашечки, закріпіть її на кільці штативу та випаровуйте розчин до появи голубих кристаликів. Продовжуйте випарювання. Що спостерігаєте?

Номер слайду 5

Дослід 2 Розділіть другу частину розчину Cu. SO4 на дві частини і  додайте в одну залізну скіпку, а в другу – пластмасову. Спостерігайте, що відбувається із скіпками та якого кольору набув розчин.

Номер слайду 6

Дослід 3 У порцеляновій чашці приготуйте суміш залізних ошурок і кухонної солі. Як змінився колір суміші порівняно з кольором кожного її компонента?Який це процес: фізичний чи хімічний. Як дослідним способом довести , що в цьому випадку зміна кольору не є свідченням хімічного явища?

Номер слайду 7

Дослід 4 У порцеляновій ступці подрібніть товкачиком шматочок крейди ( кальцій карбонату Са. СО3). Перенесіть крейду до пробірки і додайте 1мл хлоридної кислоти (НCl). Що спостерігаєте? Про перебіг якого явища свідчать ваші спостереження.

Номер слайду 8

Дослід 5 У пробірку помістіть невелику кількість парафінової стружки і розплавте. Яке явище фізичне чи хімічне відбулося?

Номер слайду 9

Дослід 6 Запаліть парафінову свічку. Яке це явище ?

Номер слайду 10

На підставі проведених дослідів зробіть висновок про : різноманітність явища; відмінність між фізичними і хімічними явищами.

pptx
Додано
24 листопада 2018
Переглядів
5346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку