Презентація Практична робота "Дослідження якісного складу солей"

Про матеріал
Презентація до практичної роботи буде доречною під час дистанційного навчання. Матеріал відповідає чинній програмі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАКТИЧНА РОБОТА 1 ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКІСНОГО СКЛАДУ СОЛЕЙ

Номер слайду 2

Інструктаж з техніки безпекиперед початком роботи:одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики;перевірте наявність і надійність посуду , приладів , матеріалів , необхідних для використання завдання;починайте виконувати завдання тільки з дозволу викладача.під час роботи:-хімічні речовини для досліду беріть точно в кількостях, передбачених методикою проведення досліду, або за вказівкою викладача;перед тим, як узяти реактив, прочитайте етикетку на тарі;насипайте або наливайте реактиви над лотком;не зсипайте просипаний і не зливайте розлитий реактив назад у тару до основної кількості реактиву;не пробуйте хімічні речовини на смак;наливаючи рідини, тримайте посуд отвором від себе і не спрямовуйте його на сусідів;нагрівайте пробірку поступово та рівномірно над полум’ям, тримаючи під кутом 45º, отвором вбік;під час роботи в кабінеті не пийте воду і не вживайте їжу;після закінчення роботи:приведіть робоче місце до порядку;ретельно вимийте руки з милом.

Номер слайду 3

ДОДАТОК Якісні реакції на деякі йони в розчині

Номер слайду 4

ПРАКТИЧНА РОБОТА 1 ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКІСНОГО СКЛАДУ СОЛЕЙЗ правилами техніки безпеки ознайомлен(ий) (а) (Прізвище____________)Увага! Замість крапок необхідно записувати правильні відповіді, формули чи реакції!! Реактиви для дослідів вибираєте з даного переліку

Номер слайду 5

ХІД РОБОТИ  Завдання 1. У двох пробірках без написів є розчини натрій ортофосфату та ферум(ІІ) нітрату. Визначте експериментально кожну з цих солей. Зробіть висновок. Завдання 2. У трьох пробірках без написів містяться розчини солей ферум(ІІ) хлориду, ферум(ІІІ) нітрату й натрій хлориду. Дослідіть за допомогою якісних реакцій на катіони кожну з цих речовин,вирисуючилише дин реактив. Опишіть спостереження. Складіть рівняння реакцій. Зробіть висновок. Завдання 3. Дослідіть за допомогою якісних реакцій склад барій хлориду.

Номер слайду 6

№Назва досліду. Спостереження. Рівняння реакцій,висновки1 Визначення  розчинів натрій ортофосфату та ферум(ІІ) нітрату. До обох пробірок доливаємо  ………. . В одній пробірці утвориться осад …….  кольору. При додаванні  НNО3 осад …В іншій – змін не відбудеться. Рівняння реакції…………+………→……↓ +….. Йонне рівняння ….. Якісним йоном на ……… є йон …..і утворення при цьому осаду … кольору2 Визначення солейсолей ферум(ІІ) хлориду, ферум(ІІІ) нітрату,натрій хлориду за допомогою якісних реакцій. У три пробірки додаємо ………………..…    У пробірці з ферум (ІІ) хлоридом випадає осад  ……………кольору, який на повітрі … У пробірці з ферум (ІІІ) нітратом випадає осад  ……………кольору. У пробірці з натрій хлоридом змін не відбулося Рівняння реакції1)…………+………→……↓ +….. Йонне рівняння …..2) …………+………→……↓ +….. Йонне рівняння …..  Якісним йоном на  катіон Fe 3+є йон ….і утворення при цьому осаду … кольору. Якісним йоном на катіон   Fe22+є йон ….і утворення при цьому осаду … кольору№Назва досліду. Спостереження. Рівняння реакцій,висновки1 Визначення  розчинів натрій ортофосфату та ферум(ІІ) нітрату. Рівняння реакції…………+………→……↓ +….. Йонне рівняння ….. Якісним йоном на ……… є йон …..і утворення при цьому осаду … кольору2 Визначення солейсолей ферум(ІІ) хлориду, ферум(ІІІ) нітрату,натрій хлориду за допомогою якісних реакцій. У три пробірки додаємо ………………..…    У пробірці з ферум (ІІ) хлоридом випадає осад  ……………кольору, який на повітрі … У пробірці з ферум (ІІІ) нітратом випадає осад  ……………кольору. У пробірці з натрій хлоридом змін не відбулося Рівняння реакції1)…………+………→……↓ +….. Йонне рівняння …..2) …………+………→……↓ +….. Йонне рівняння …..  Якісним йоном на  катіон Fe 3+є йон ….і утворення при цьому осаду … кольору. Якісним йоном на катіон   Fe22+є йон ….і утворення при цьому осаду … кольору

Номер слайду 7

3 Доведення складу барій хлориду. Вміст пробірки з барій хлоридом переливаємо у дві пробірки.1) Щоб довести наявність йону барію, в одну пробірку доливаємо розчин  ……… і спостерігаємо випадання осаду ….. кольору При додаванні  НNО3 осад …2)Щоб довести наявність хлорид-йону , в другу пробірку доливаємо розчин  ……… і спостерігаємо випадання осаду ….. кольору При додаванні  НNО3 осад … Рівняння реакції1)…………+………→……↓ +….. Йонне рівняння ….. 2) ………+………→……↓ +….. Йонне рівняння ….. Якісним йоном на  йон барію є йон ….і утворення при цьому осаду … кольору. Якісним йоном на хлорид-  йон є ….і утворення при цьому осаду … кольору 3 Доведення складу барій хлориду. Рівняння реакції1)…………+………→……↓ +….. Йонне рівняння ….. 2) ………+………→……↓ +….. Йонне рівняння ….. Якісним йоном на  йон барію є йон ….і утворення при цьому осаду … кольору. Якісним йоном на хлорид-  йон є ….і утворення при цьому осаду … кольору ВИСНОВКИ: на практичній роботі ми навчились досліджувати  ……………………………………………………………………………. за допомогою ,………………………………..

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Повторити параграфи 23-31

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
4 квітня 2022
Переглядів
1023
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку