Презентація "Правила поведінки при травмах різного характеру"

Про матеріал

Дана методична розробка подана у формі презентації. Може бути використана класними керівниками при проведенні виховної роботи з учнями. Містить в собі важливі аспекти щодо знання учнями основних правил поведінки при травмах різного характеру.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила поведінки при травмах різного характеру. Тема 10

Номер слайду 2

необхідно прибрати дію вражаючого чинника; уражену область необхідно охолодити, підставивши під струмінь води не менше, ніж на 10-15 хвилин;при першому і другому ступені опіків (почервоніння, міхурі) потрібно накласти чисту вологу пов'язку, і продовжуючи її змочувати, везти дитину до лікаря або чекати приїзду лікаря;якщо є сильні пошкодження шкіри (міхурі, що лопнули, обвуглювання) – спочатку потрібно накласти пов'язку, яка захистить рану, потім охолоджувати місце опіку. При четвертому ступені опіку дитині загрожує шоковий стан, а охолоджування дещо зменшить біль. Пам'ятай! При транспортуванні дитини пов'язка повинна постійно змочуватися. 10.1. Правила поведінки при тепловому опіку:не можна залишати опік без уваги та ігнорувати необхідність медичної допомоги;при опіках не можна змащувати уражене місце маслом, мазями і спреями (у тому числі і протиопіковими), яєчним білком, милом, прикладати сирі овочі або компреси з сечі. не можна також відривати прилиплий до опіку одяг або проколювати міхури. Пам'ятай! Важливо, щоб ніякі ліки не використовувалися самостійно, без консультації з лікарем.

Номер слайду 3

дорослому, такому, що надає допомогу, в першу чергу необхідно прибрати дію вражаючого чинника, при цьому пам'ятати про власну безпеку, щоб не постраждати;якщо збереглася інструкція до хімічного засобу – важливо її прочитати: там можуть міститися вказівки по застосуванню, наприклад, «змивати водою» або не «можна змивати водою»;якщо застосування води дозволене, речовину потрібно змити потоком так, щоб вода стікала, але при цьому не потрапляла на непошкоджені тканини;10.2. Правила поведінки при хімічному опіку: Пам'ятай!Якщо опік відбувся в результаті дії кислоти або лугу – не можна намагатися нейтралізувати речовину іншою речовиною, оскільки неможливо вгадати потрібну кількість. До того ж реакція нейтралізації йде з виділенням тепла, і до хімічного опіку додасться тепловий. якщо в результаті опіку постраждало око – знадобиться волога пов'язка, що закриває обидва ока – оскільки це парний орган, і пошкоджене око повторюватиме рухи здорового. Пов'язку по можливості краще змочити фізіологічним розчином, а не прісною водою.

Номер слайду 4

в першу чергу, важливо дотримувати правила перебування дитини на сонці (не знаходитися на сонці з 12 до 17 годин, використовувати головний убір і сонцезахисний крем) і старатися не допускати перегріву. Якщо є ознаки перегріву - почервоніле обличчя, дитина загальмована або неадекватна, піднялася температура – на проекції крупних кровоносних судин накладається холод. На лоб можна покласти тканину, змочену холодною водою, попід пахви - пляшки з холодною водою;при виражених сонячних опіках (почервоніння шкіри, пухирі), на місце опіку потрібно покласти прохолодну вологу тканину і дати випити дитині 1-2 стакани прохолодної води;при втраті свідомості необхідно викликати лікаря. 10.3. Правила поведінки при сонячних опіках: Як вивести людину з непритомності?Непритомність – це короткочасна втрата свідомості через нестачу кисню, що поступає до мозку. Організм сам відключає свідомість, щоб не витрачати ресурси, переходячи в своєрідний фізіологічний «режим збереження енергії» на 5-10 хвилин. При непритомності не потрібно використовувати нашатир (аміак пригноблююче діє на дихальний центр), бризкати водою або ляскати по щоках. Досить покласти дитину на спину, підвівши їй ноги.

Номер слайду 5

перенести потерпілого в тінь; розстебнути потерпілому комір, розслабити пасок; покласти на лоб змочену холодною водою тканину; дати рясне питво; викликати «Швидку допомогу».10.4. Правила поведінки при перегріванні:

Номер слайду 6

терміново доставити потерпілого в тепле приміщення (протягом 1 години); укрити потерпілого, обгорнути його ковдрою; дати випити тепле і дуже солодке питво (чай, каву з молоком), або бульйон для прогрівання тіла; ні в якому разі не можна вживати алкогольних напоїв; у разі зупинки дихання та серцевої діяльності негайно повідомити дорослих; викликати «Швидку допомогу».10.5. Правила поведінки при переохолодженні: перевірте чутливість пальців, чи відчуваєте ви при постукуванні пальців на ногах або руках; якщо відсутня чутливість пальців, 15-20 хвилин не знімайте в приміщенні взуття і рукавички; відразу ж випийте солодкий гарячий чай; після цього зняти взуття, рукавички, обкласти кінцівки ватною тепло ізолюючою пов’язкою або накрити потерпілого ковдрами; негайно викликати «Швидку допомогу». Пам'ятай! Не можна! Розтирати обморожену шкіру (особливо снігом), змазувати її оліями або вазеліном, використовувати теплі грілки, ванну, теплу воду з крана. 10.6. Правила поведінки при обмороженні:

Номер слайду 7

у перші години після забиття на ушкоджену частину тіла накласти лід або холодну примочку; на 2-у – 3-тю добу до ушкодженого місця прикладати тепло (грілки, гарячі ванни). туго перев’язати суглоб (знерухомити його); прикладати холод не більше 2-х годин; звернутися до лікаря. забезпечити нерухомість постраждалої кінцівки; накласти фіксуючу пов’язку; верхню кінцівку зафіксуйте косинкою, нижню – шиною; дайте постраждалому знеболювальне та заспокійливе.10.7. Правила поведінки призабиттях:10.8. Правила поведінки при розтягненні зв'язок:10.9. Правила поведінки при вивихах:

Номер слайду 8

притиснути артерію пальцями або кулаком вище місця поранення (кінцівки) або нижче (шия); до накладення джгута тримати кінцівку у піднятому положенні; обвести джгут за кінцівку (підклавши під джгут серветку, хустинку) і розтягнути з максимальним зусиллям; зробити перший виток джгута і перевірити пульс (його не повинно бути на тій кінцівці, на яку накладають джгут); накласти наступні витки джгута з меншим зусиллям; закріпити джгут і вкласти записку із зазначенням часу накладення джгута.10.10. Правила надання допомоги при артеріальній кровотечі: Неприпустимо: гаяти час на звільнення постраждалої кінцівки від одягу; маскувати джгут під одяг (джгут повинен бути добре помітним!); негайно не накласти джгут правильно у разі посиніння кінцівки та з’явлення набряку; при переломах кінцівки запиняти кровотечу на ній максимальним фіксованим згинанням; у холодну пору року не вкрити кінцівку, на яку накладено джгут, для запобігання відмороження.

Номер слайду 9

обережно зняти бруд зі шкіри навколо рани, в напрямку від рани; обчищену ділянку шкіри обробити йодом; накрити рану стерильною або будь-якою чистою серветкою повністю прикривши краї рани; накласти стисну пов’язку; дати знеболювальне (1-2 таблетки анальгіну); викликати лікаря або терміново доставити постраждалого до лікарні. Неприпустимо: накладати джгут при венозній кровотечі, промивати рану водою; лити у рану спиртові або будь-які інші розчини, обробляти йодом саму рану; прикладати вату безпосередньо до рани; не звернутися до лікаря, якщо: рана розміром більше 1,0-1,5 см, велика кровотеча з рани, у потерпілого немає щеплення проти правця; рана розташована на пальцях кисті або стопи, рана сильно болить; виникло почервоніння і набряк шкіри навколо рани, підвищилася температура тіла; при будь-яких укушених або забруднених землею ранах.10.11. Правила надання допомоги при венозній кровотечі:

Номер слайду 10

Першою допомогою при таких кровотечах є знезараження рани (наприклад, спиртовим розчином йоду) і накладання на неї тугої пов'язки. Для такої пов'язки використовують індивідуальний перев'язувальний пакет. Проте, пов'язку не слід накладати занадто туго. Якщо, після накладання пов'язки, кінцівка посиніє, то це означає, що вона здавила вени, відтік крові до серця ускладнений і вона затримується. У такому випадку кровотеча може тільки посилитися. Збліднення кінцівки нижче місця накладання тугої пов'язки означає повне припинення кровообігу.10.12. Правила надання допомоги при капілярній кровотечі: Перша допомога при носовій кровотечі: - Робіть холодні компреси або прикладайте лід до перенісся. Такий спосіб зупиняє практично всі кровотечі, якщо для цього є достатньо часу. - Сядьте і здавите ніс (нижче його твердої частини) великим і вказівним пальцями на дві - три хвилини. Голову відхиляти назад при цьому не обов'язково (це тільки змінить напрямку потоку крові). - Якщо кровотеча не зупиняється, то викличете швидку допомогу. Капілярні кровотечі виникають навіть за незначного ушкодження тканин. Оскільки кров по капілярах рухається повільно і під невеликим тиском, то капілярні кровотечі не спричиняють значної втрати крові, їх легко зупинити.

Номер слайду 11

10.13. Правила надання допомоги при внутрішній кровотечі: При підозрі на внутрішню кровотечу слід негайно викликати "швидку допомогу". Потрібно перевірити справність роботи серця, прохідність дихальної системи, встановити частоту серцевих скорочень. Забезпечити максимальний спокій хворого і підготуватися до ліквідації шокового стану. Якщо у потерпілого починається блювота , перевернути його на бік, щоб він не захлинувся блювотними масами. Забезпечити достатню кількість повітря в приміщенні, розстебнути хворому одяг і постійно його заспокоювати. Можна дати хворому шматочки льоду, щоб він проковтнув. Також потрібно покласти щось холодне на ймовірне місце кровотечі. Це повинно уповільнити кровотечу. Дуже небезпечна для життя, кров виливається у внутрішні порожнини і зупинити її практично неможливо. Розпізнається за зовнішнім виглядом потерпілого (блідість, виступає липкий піт, дихання часте). Слід пам'ятати, що надання першої допомоги - це початковий етап. Негайно потрібно доставити хворого в стаціонар.

Номер слайду 12

при отруєннях, що виникли внаслідок вдихання отрутохімікатів, які використовуються в сільському господарстві, необхідно доставити потерпілого до медичної установи; необхідно промити шлунок, викликаючи блювоту (сольовий розчин, слабкий розчин марганцю), дати 2 таблетки активованого вугілля; отрутохімікати зі шкіри та слизових оболонок слід видалити струменем води; у будь – якому випадку доставити потерпілого до медичної установи.10.14. Правила поведінки при отруєнні отрутохімікатами:• використовуйте отрутохімікати у приміщенні лише у разі крайньої необхідності, забезпечте ретельне провітрювання під час та після обробки; • якщо пестициди використовуються всередині вашого дому, частіше провітрюйте приміщення, адже повітря ззовні значно чистіше, відчиняйте вікна та двері; • якщо пестициди використовувались дуже активно і постала проблема серйозного забруднення повітря всередині приміщення, вичистіть щіткою всі поверхні, де хімікати могли осісти тощо. Найбільш загальні симптоми отруєння отрутохімікатами - це сонливість, головний біль, запаморочення, надмірне потіння, порушення зору, блювота, біль у м'язах, біль у животі та судоми. Слід пам’ятати!

Номер слайду 13

необхідно негайно промити шлунок. У цьому разі рекомендується велика кількість теплого питва (1,5-2 л) з наступним штучним викликанням блювоти. Промивати шлунок можна слабким розчином кухонної солі (1 ч.л. на 1 стакан води) або злегка рожевим розчином марганцю. Промивати шлунок потрібно до «чистої води»; якщо у хворого самостійна блювота, йому також потрібно дати велику кількість теплого питва для виведення токсинів з організму; для видалення інфекції з кишечника хворому необхідно дати декілька таблеток активованого вугілля і проносне; хворого необхідно зігріти, обкласти грілками (до рук і ніг); обов’язково необхідно викликати «Швидку допомогу», щоб хворий отримав надалі кваліфіковану допомогу в лікарні.10.15. Правила поведінки при харчових отруєннях:

Номер слайду 14

За будь-яких отруєнь слід негайно звернутися до лікаря. Але ще до його появи треба надати потерпілому першу допомогу. Головне завдання надання першої допомоги - виведення з організму отруйного продукту або його знешкодження. Часто ефективним засобом для виведення отрути є промивання шлунку. Потерплому необхідно дати випити кілька склянок води та викликати блювання. У воду можна додати сіль чи суху гірчицю (2 чайні ложки на склянку води) при отруєнні фосфорорганічними речовинами, а також метиловим спиртом, у воду додають питну соду (1 чайна ложка на склянку води), а при отруєнні отруйними рослинами - перманганат калію (розчин мусить мати слабкий рожевий колір). Необхідно зробити З-4 промивання шлунка, а потім дати потерплому проносне. У разі отруєння нашатирним спиртом, каустичною содою та препаратами, що містять її, кислотами, оцтовою есенцією, препаратами із сильнодіючих кислот, а також органічними розчинниками, засобами для виведення плям, змивками фарб, потерпілому слід випити 2-3 склянки води. Добре діє розведений у воді розчин яєчних білків (шість білків на 0,5 л води), а також кисіль, желе, рисовий і вівсяний відвари. Молоко рекомендується тільки при отруєнні кислотами чи препаратами, що їх містять. 10.16. Правила поведінки при побутових отруєннях:

Номер слайду 15

знерухоміти місце перелому; накласти шину; на місце перелому прикласти холод для зменшення болю; Неприпустимо: дозволяти постраждалому рухати ушкодженою кінцівкою; знімати одяг із зламаної кінцівки; прикладати тепло до місця перелому; транспортувати потерпілого не наклавши шини. перевірте наявність пульсу та дихання; у разі необхідності, очистіть дихальні шляхи постраждалого; забезпечте нерухомість зламаної кінцівки; розріжте одяг на місці рани таким чином, щоб можна було накласти пов’язку; зупинить кровотечу (обробіть краї рани і накладіть пов'язку); накладіть шину. Неприпустимо: не зупинити кровотечу; накладати шину на оголену кінцівку або безпосередньо на рану; дозволяти постраждалому рухати пошкодженою кінцівкою; торкатися рани, вправляти або видаляти уламки кісток та чужорідні тіла.10.17. Правила надання допомоги при закритому переломі:10.18. Правила надання допомоги при відкритому переломі:

pptx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
1772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку