Презентація "Профілактика захворювань. Шкідливі звички"

Про матеріал

Дана методична розробка подана у формі презентації. Може бути використана класними керівниками при проведенні виховної роботи з учнями. Містить в собі важливі аспекти щодо знання учнями правил профілактики основних захворювань та наслідків шкідливих звичок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика захворювань

Номер слайду 2

1. Профілактика ГРИПУ та ГРВІ: Профілактичні заходи спрямовані на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм здорової людини. захисна маска — в першу чергу, на хвору людину. Правильно надіта! зволоження повітря; зволоження слизової носа; вологе прибирання приміщень; кварцування повітря в приміщенні; провітрювання приміщень (з наступним зволоженням повітря); уникати рукостискань, не торкатися руками очей, носа, рота; як можна частіше мити руки з милом. Пам’ятай! Використовуючи всі перераховані вище методи, можна значно знизити ризик захворювання на ГРВІ.

Номер слайду 3

Хіміопрофілактика- це застосування протитуберкульозних препаратів з метою попередження туберкульозу в осіб, які мають великий ризик захворювання на нього. Серед осіб, яким проводилася хіміопрофілактика, число захворювань в 5 - 7 разів менше у порівнянні з людьми, яким вона не проводилась.2. Профілактика туберкульозу: Соціальна профілактика - оздоровлення умов навколишнього середовища, покращення умов життя населення, його здоров’я, проведення заходів по боротьбі з алкоголізмом, наркоманією, тютюнопалінням та ін. Санітарна профілактика- передбачає заходи з попередження інфікування мікобактеріями туберкульозу здорових людей і налагодження безпечного контакту з хворим туберкульозом в активній формі (особливо з бактеріовиділювачем). Специфічна профілактика- це вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ. У вакцинованих при народженні дітей імунітет зберігається протягом 5-7 років.

Номер слайду 4

не слід вживати не кип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, не нехтувати термічною обробкою продуктів; необхідно уникати контакту з біологічним рідинами інших людей; ніколи не користуйтеся спільними шприцами та голками для прийому наркотиків; ніколи не робіть пірсинг і татуювання нестерильними приладами; статевим шляхом найчастіше передається гепатит B, але можливе зараження і гепатитом С; гепатит передається і так званим «вертикальним» шляхом - від матері дитині під час вагітності, в пологах, під час годування грудьми;3. Профілактика гепатиту: Пам’ятайте! Вірус гепатиту дуже живучий і, на противагу вірусу СНІДу, довго зберігається у зовнішньому середовищі (іноді - до декількох тижнів). Пам'ятайте! Шлях зараження гепатитом дуже часто залишається невідомий. Щоб бути абсолютно спокійним, необхідно провести вакцинацію.

Номер слайду 5

перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мийте руки з милом; не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб; не використовуйте для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; не допускайте споживання продуктів та напоївз надтерміном зберігання; не вживайте харчові продукти та напої при найменшому сумніві щодо їх якості; при споживанні овочів, фруктів та ягід необхідно їх добре промити питною водою,для дітей - обдати окропом; при здійсненні подорожі не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні); на відпочинку не готуйте багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Приготовлені страви споживайте відразу, не готуйте страви «про запас»; зберігання приготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 год.4. Профілактика кишкових інфекцій:

Номер слайду 6

5. Профілактика глистів: треба завжди мити руки з милом, обов’язково обдавати кип’ятком овочі та фрукти, які вживаються у сирому вигляді; не їсти сирим м’ясо і рибу. взагалі повноцінно харчуватися; уникайте контакту із тваринами. Глисти, по народному гельмінти, це паразитуючі черв’яки, які негативно впливають на організм. Забирають вітаміни, отруюють організм. Вони бувають різних видів, але найчастіше в Україні зустрічаються Аскариди і Гострики. Симптоми наявності глистів: болі в животі, пронос; свербіння в області заднього проходу; скреготіння зубами; нудота; погане самопочуття; відсутність апетиту тощо. Профілактика глистів: Тому, завжди мийте руки!

Номер слайду 7

Шкідливі звички

Номер слайду 8

1. Шкідливість куріння: куріння сприяє розвитку хронічних захворювань бронхолегеневої системи; шкідливі речовини тютюнового диму і зовнішнього повітря та бактерії не видаляються назовні, а осідають в бронхах; розвиваються запальні процеси, внаслідок яких зменшується прохідність бронхів і порушується нормальне дихання; куріння є чинником ризику виникнення хвороб печінки, підшлункової залози, шлунку та кишківника; куріння призводить до розвитку гастриту, виразки шлунку та дванадцятипалої кишки; внаслідок гальмування скоротливої та рухливої функції шлунку і кишківника у курців зникає апетит, погіршується травлення, виникають розлади; під впливом куріння знижується насиченість крові киснем і розвивається кисневе голодування , від якого передусім страждає головний мозок; внаслідок куріння в організмі руйнується значна кількість аскорбінової кислоти – вітаміну С; тютюн негативно впливає не тільки на швидкість, а й на чіткість реакції; під впливом нікотину погіршується гострота зору; куріння знижує м'язову силу, заважає нормально працювати, старить людину.

Номер слайду 9

2. Шкідливість алкоголю: Вживання алкоголю: призводить до збільшення вмісту в крові холестерину, який, змінюючи стан стінки кровоносних судин, викликає розвиток атеросклерозу, що часто призводить до інфаркту або інсульту; призводить до порушення обмінних процесів в міокарді; вживання алкоголю робить м'яз серця слабким, дряблим, порожнини серця розтягуються, на поверхні серця та в проміжках між м'язовими волокнами відкладається жир. Це значно утруднює роботу серця – виникають аритмії, розвивається серцева недостатність; призводить до підвищений артеріального тиску; уповільнює та порушує перебіг метаболічних процесів; призводить до виникнення хронічних захворювань жовчевидільних шляхів та печінки; може викликати варикозне розширення вен стравоходу; сприяє розвиткові запалення підшлункової залози; негативно впливає на нирки, сечовидільні шляхи, якими видаляються профекти його метаболізму; викликає різноманітні ураження нервової системи. Важливо зазначити!Алкоголь підвищує сприйнятливість організму до інфекційних захворювань, також дуже легко захворіти раковими захворюваннями. Пам'ятайте!Вживання алкоголю значно погіршує перебіг всіх захворювань, якими страждає людина.

Номер слайду 10

3. Правила вживання енергетичних напоїв: не перевищуйте добову дозу кофеїну - це приблизно дві баночки середньостатистичного енергетика. Прийом більше двох банок підряд може нашкодити здоров'ю: ресурси організму вже вичерпані, а тому замість бажаного ефекту ви відчуєте побічні дії; після закінчення дії енергетика організму необхідний відпочинок для відновлення ресурсів; не вживайте напої після занять спортом - і те й інше підвищує тиск; напої категорично не можна вживати вагітним, дітям і підліткам, літнім людям, при гіпертонії, захворюваннях серцево-судинної системи, глаукомі, порушенні сну, підвищеній збудливості і чутливості до кофеїну; кофеїн виводиться з крові протягом трьох-п'яти годин та й то наполовину. Тому, змішувати протягом цього часу тоніки і інші напої (кава, чай) не можна - ви можете сильно перевищити допустиму дозу;Пам'ятайте!Не можна змішувати енергетичні напої з алкоголем (як часто роблять, наприклад, відвідувачі нічних клубів). Кофеїн підвищує тиск, а у поєднанні з алкоголем його ефект набагато разів посилюється. В результаті у людини може настати гіпертонічний криз.

Номер слайду 11

4. Проблема наркоманії: ризик отримати ВІЛ-інфекцію; під дією наркотиків нервові клітини просто згорають; різко знижується захисна реакція організму; багаторазове проколювання вен може призводити до утворення тромбів і рубців; бактерії, потрапляючи з нечистої голки до кровообігу, циркулюють по всьому організму й відкладаються на серцевих клапанах, призводячи до серйозних захворювань; мікроби з нестерильної голки можуть призвести також до абсцесу мозку, наслідком чого може бути кома або смерть; у жінок, котрі вживають наркотики під час вагітності, можуть народитися мертві діти або ж діти з дуже серйозними вадами: клишоногістю, відсутністю кінцівок, розщепленим піднебінням, "заячою губою”, дефектами внутрішніх органів; вживання дурманних токсичних речовин (тобто летких речовин, які використовують у побутовій хімії, бензині тощо) може пригнічувати функції дихання (можлива навіть зупинка дихання), порушення серцевої діяльності, а часом – непритомність і навіть смерть; в результаті вживання наркотиків різко погіршуються пам’ять, здатність до логічного мислення, засвоювання нової інформації, зосередження; під дією наркотиків глибоко деформується особистість людини, розвиваються серйозні психічні захворювання, змінюється свідомість людини і руйнується її пам’ять, інтелект, пригнічуються відчуття й емоції, також виникає сильна психологічна й фізична залежність.

pptx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
2970
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку