Презентація "Превентивне виховання школярів"

Про матеріал
Превентивне виховання- це діяльність, забезпечує теоретичну і практичну реалізацію заходів спрямованих на запобігання і подолання відхилень у поведінці школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Метою превентивного виховання є досягнення сталої відповідальної поведінки, сформованості імунітету до негативних впливів соціального оточення.

Номер слайду 4

Основні завдання превентивного виховання: створити умови для формування позитивних якостей особистості, що сприяють інтелектуальному, морально-етичному, естетичному розвитку, виробленню стійкості до негативних впливів;- забезпечити соціально-психологічну діяльність, педагогічно зорієнтовану на протидію втягуванню дітей та молоді в негативні ситуації;- стимулювати учнів вести здоровий спосіб життя;

Номер слайду 5

В Україні спостерігається тенденція зростання дитячої злочинності, відповідно посилюється гострота проблеми правопорушень серед учнівської молоді. Статистика викликає тривогу і занепокоєність. За останні 10 років удвоє зріс рівень дитячої злочинності в Україні. Близько 70 тис. дітей і підлітків стоять на обліку правоохоронних органів. Питома вага юних правопорушників нині складає 25% проти 13% десять років тому.

Номер слайду 6

Дослідження причин правопорушень неповнолітніх свідчить, що у 60-80% випадків механізм протиправної поведінки був “запущений” недоліками сімейного виховання. Найбільш типовими помилками сімейного виховання є:- дефіцит позитивного спілкування батьків з підлітками;- відсутність у дорослих стійких власних моральних установок;- організація життя в сім’ї не сприяє формуванню у дитини моральних звичок;- батьки не знають і не розуміють внутрішнього світу своєї дитини;- недоброзичливе, грубе ставлення дорослих до підлітка.

Номер слайду 7

Системного-комплексний підхід до здійснення виховного процесу 1. Класний керівник вивчає особливості учнів, причини виникнення важковиховуваності, передовий досвід роботи з цими учнями, визначає шляхи вдосконалення роботи з ними та їх сім’ями.2. Класний керівник виявляє та вивчає інтереси, здібності, нахили учнів, залучає їх до позашкільної діяльності роботи в гуртках, секціях, клубах, загальношкільних заходах.3. Вчителі-предметники надають індивідуальну допомогу в ліквідації прогалин в знаннях.4. Органи учнівського самоврядування залучають до різних видів суспільно-корисної діяльності.5. Бібліотекар школи планує розвиток читацьких інтересів учнів.

Номер слайду 8

Превентивне виховання дітей і молоді здійснюється на трьох рівнях:а/ раннє, або первинне, превентивне виховання /соціально-педагогічна профілактика/,б/ вторинне превентивне виховання /превентивна допомога і корекція/,в/ третинне превентивне виховання /адаптація, реабілітація і ресоціалізація/.

Номер слайду 9

Соціально-педагогічна профілактика /первинна профілактика/ - спрямована на здійснення освітньо-профілактичних заходів з метою попередження різних видів небезпечної поведінки на ранніх стадіях відхилень. Мета якої - своєчасне виявлення та виправлення несприятливих інформаційних, психологічних та інших факторів, що зумовлюють відхилення у психологічному та соціальному розвитку дітей, у їхній поведінці, стані здоров’я.

Номер слайду 10

Превентивна допомога і корекція – вид психолого-педагогічної та медико-соціальної діяльності, що полягає у допомозі окремим суб’єктам – "групам ризику". На цьому рівні є доцільними:- реалізація програм превентивного виховання з "групами ризику" із залученням державних, громадських, релігійних організацій, волонтерів;- патронажна робота з "групами ризику", дітьми і молоддю із неблагополучних сімей з усунення соціально-психологічних передумов деструктивної поведінки;

Номер слайду 11

Адаптація, реабілітація та ресоціалізація полягає в реконструкції соціокультурного оточення для різних категорій дітей і молоді, допомозі в спілкуванні та навчанні з метою відновлення втрачених соціальних зв’язків або адаптації в соціальній життєдіяльності.

Номер слайду 12

Напрямки превентивного виховання: Правова освіта неповнолітніх. Формування здорового способу життя. Профілактика асоціальних проявів в поведінці учнів. Соціальна реабілітація неповнолітніх. Комплексна психолого-педагогічна і соціальна допомога

Номер слайду 13

У п’ятому класі проведено виховну годину «Правова свідомість-показник життєвої компетентності особистості» Для превентивного виховання використана життєвоважлива й доступна для шкільного віку за обсягом і змістом морально – правова інформація та інформація про здоровий спосіб життя, яка дозволила в обмежений час досягти максимального виховного ефекту. Морально – правові знання сприяли виробленню в школярів чіткого уявлення про те, що є моральним, а що аморальним у конкретній ситуації, що корисно для здоров’я, а що шкідливо.

Номер слайду 14

Очікувані результати превентивного виховання :1. Поведінка в сім'ї: дитина виявляє інтерес до сімейних справ, проблем у родині, переживає разом з іншим членами родини радощі й негаразди.2. Поведінка в школі: учень уважний на уроках, старанний у виконанні завдань учителів. Учень виявляє почуття відповідальності за доручені справи, бережливе ставлення до шкільного майна, дотримання правил для учнів і режиму закладу.3. Ставлення до старших: ввічливість у спілкуванні, надання посильної допомоги тим, хто її потребує.4. Ставлення до ровесників: активна участь у спільній діяльності. Прагнення поділитися своїми успіхами та невдачами з товаришами. Бажання безкорисливо допомагати друзям, прагнення не підводити клас, групу.5. Поведінка на вулиці та в громадських місцях: дотримання правил вуличного руху, збереження природи, дотримання чистоти в громадських місцях, у транспорті, на вулиці.6. Ставлення до самого себе: охайність і бережливість, дотримання правил особистої гігієни, виконання режиму дня, адекватна оцінка своєї поведінки та окремих вчинків, правдивість, принциповість.

pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку