Презентація " Принцип дії теплових двигунів. ККД теплового двигуна.8 клас"

Про матеріал
Фізично розвинена людина може за добу виконати роботу, що дорівнює близько 1 млн джоулів. Середньодобове споживання енергії одним жителем Землі є більшим у сотні разів. З усієї енергії, яку споживає людина, близько 90 % становить енергія палива. На обігрівання приміщень і готування їжі йде тільки незначна частина цієї енергії — переважно людина використовує енергію палива, перетворюючи її на механічну. Як це відбувається та за яких умов є можливим таке перетворення?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Принцип дії теплових двигунів. ККД теплового двигун

Номер слайду 3

Принцип дії теплових двигунів. На кришку чайника діють сила тяжіння (Fтяж= mg)і сила тиску пари. Якщо Fтиску пари > Fтяж , кришка підстрибує; якщо Fтиску пари < Fтяж , кришка повертається назад. Якщо нагрівання продовжувати, то процес повторюватиметься.

Номер слайду 4

За рахунок енергії, що виділяється внаслідок згоряння палива, виконується механічна робота, при цьому частина енергії віддається довкіллю. Тепловий двигун — це теплова машина, яка перетворює енергію палива на механічну роботу.

Номер слайду 5

Газ, який виконує роботу в процесі свого розширення, називають робочим тілом. Пристрій, від якого робоче тіло одержує певну кількість теплоти, називають нагрівником. Об’єкт, якому робоче тіло віддає певну кількість теплоти, називають холодильником. Принцип дії теплових машин: робоче тіло одержує певну кількість теплоти (Q1) від нагрівника,ця теплота частково перетворюється на механічну енергію (робоче тіло виконує роботу A), а частково (Q2) передається холодильнику

Номер слайду 6

ККД теплового двигуна. У будь-якому тепловому двигуні лише частина енергії, що «прихована» в паливі, витрачається на виконання роботи. Теплові втрати. Механічні втратипаливо згоряє не повністючастина виділеної енергії передається довкіллю Частина енергії також витрачається на виконання роботи проти сил тертя частин і механізмів двигуна

Номер слайду 7

Коефіцієнт корисної дії теплового двигуна — це фізична величина, що характеризує економічність теплового двигуна й показує, яка частина всієї енергії, що «запасена» в паливі, перетворюється на корисну роботу. Коефіцієнт корисної дії двигуна h обчислюють за формулою:де Aкор — корисна робота; Qповна — кількість теплоти, що може виділитися в процесі повного згоряння палива. Найчастіше ККД подають у відсотках:

Номер слайду 8

ККД парових теплових двигунів і схема втрат енергії

Номер слайду 9

Підбиваємо підсумки. Тепловий двигун — це машина, яка працює циклічно й перетворює енергію палива на механічну роботу. Будь-яка теплова машина складається з трьох основних частин: нагрівника, робочого тіла, холодильника. Принцип дії теплових машин: робоче тіло одержує певну кількість теплоти від нагрівника; частина цієї теплоти перетворюється на механічну енергію (робоче тіло виконує роботу),частина — віддається холодильнику. Коефіцієнт корисної дії η двигуна — це фізична величина, що характеризує економічність теплового двигуна й показує, яка частина всієї енергії Qповна, що «запасена» в паливі, перетворюється на корисну роботу Aкор . ККД теплового двигуна обчислюють за формулою

Номер слайду 10

Контрольні запитання1. Що таке тепловий двигун? 2. Назвіть основні частини теплового двигуна. 3. У чому полягає принцип дії теплового двигуна? 4. Назвіть основні види втрат енергії в теплових двигунах. 5. Дайте означення ККД теплового двигуна. 6. Чому ККД теплового двигуна завжди мен- ший від 100 %?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василіогло Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 16. Принцип дії теплових двигунів. ККД теплового двигуна
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
10254
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку