Презентація "Природа мого краю"

Про матеріал
Презентація "Природа мого краю" - присвячена Запорізькому краю. Це доповнення до класної години або уроку з данної тематики. Містить відео та аудіо супровід.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДА МОГО КРАЮДержавний навчальний заклад «Запорізьке вище професійне училище «Моторобудівник»Розробила: викладачбіології і хімії Кравчук Юлія

Номер слайду 2

2 Усе, що ми називаємо словом «природа», - це синє небо, швидкі води, рівнини і гори, родючі грунти, рослини і тварини. Прислухаймося до голосів, що линуть до нас із лісу. Пташиним співом до нас озивається природа. Чи приємно вам його чути? Шепiт води, зелених дiбров, спiв пташок, запах квiтiв — усе це природа рiдного краю. Спiлкування з природою дає найбiльшу насолоду та радiсть, викликає найпалкiшу любов до рiдного краю, до життя. Але природа потребує постійної уваги і турботи. Ми повиннi берегти природу, охороняти її багатства.

Номер слайду 3

Ми з вами живемо у Запорізькому краї, що знаходиться у південно-східній частині України. Для області характерний рівнинний ландшафт. Ґрунти переважно чорноземні. Природні ресурси багаті і різноманітні. На території Запорізького краю протікає 109 річок, у тому числі Дніпро - третя за величиною річка в Європі.

Номер слайду 4

Сучасний запорізький степ – це простори перетворені працею людини. Залишки первісного цілинного степу зустрічаються лише в заповідних зонах. Ліси в області штучні. Їх площа понад 105 тисяч квадратних гектарів. Є залишки плавневих та байрачних лісів. Посадка штучних лісів датується 1846 роком, з їх появою з’явилися і нові види птахів і звірів. Деякі переселилися самі, а деяких методом переселення завезли до області: лосі, дикі кабани, косулі, єнотовидні собаки, фазани.

Номер слайду 5

Південь нашої області омиває Азовське море. Теплий клімат, велика кількість сонячних днів, лікувальні грязі, та наявність мінеральних вод на узбережжі, дають можливість чудового відпочинку та лікування. В морі живе понад 100 видів та підвидів риб. На косах і островах проживає та зустрічається на прольотах велика кількість рідкісних птахів.

Номер слайду 6

А давайте з вами відправимося на віртуальну екскурсію до Запорізького обласного краєзнавчого музею! Де ми з вами побачимо експонати Запорізької флори та фауни, проби гірських порід та виставку «Геологічна історія Запорізької області» на якій представлений послідовний огляд історії земної кори і живої природи за ерами та періодами, відклади яких виявлені на території області. Найбільшу увагу привертають рештки, які свідчать про існування того чи іншого виду в далекому минулому. Проскануйте QR-код щоб потрапити до музею.

Номер слайду 7

Тваринний світ Запорізького краю характеризується досить багатим видовим складом. Налічується близько 220 видів тварин. З них – ссавців близько 24 видів, птахів – 150, плазунів – 8.

Номер слайду 8

Колись давно люди брали від природи всього набагато менше. У них не було ні фабрик, ні заводів, ні сучасних жител. Життя давніх людей залежало від «примх» природи. Але поступово багато чого змінилося. У людей з’явилися поля і ферми, заводи і тепле житло, машини і багато іншого. І людям здалося, що вони вже не залежать від природи, що вони сильніші за неїА чи можете ви мені відповісти до чого призвело так зване «підкорення» природи?

Номер слайду 9

Запоріжжя – це провідне індустріальне місто, яке все більше вбиває природу та витісняє її мешканців. Існують три основні джерела забруднення атмосфери: промисловість, побутові котельні, транспорт. Теплоелектростанції викидають у повітря разом з димом сірчистий і вуглекислий гази, металургійні підприємства забруднюють повітря оксидами азоту, сірководнем, хлором, фтором, аміаком, з’єднаннями фосфору, частинками і з’єднаннями ртуті та миш’яку.

Номер слайду 10

Шкідливі гази потрапляють у повітря і в результаті спалювання палива для потреб промисловості, опалювання жител, роботи транспорту. Промислове й комунальне будівництво, транспорт, господарська та побутова діяльність людини значно погіршили якість води. Давайте зараз з вами подивимося відео про забруднення природи, та способи охорони її від цих забруднень. Проскануйте QR-код

Номер слайду 11

А тепер поміркуйте , що Ви можете зробити для охорони природи рідного краю, та запишіть ці дії на аркуші пам’ятціЦі пам’ятки прикріпіть собі на холодильник або на дзеркало, щоб не забувати про те, що в ваших силах зробити маленьку дію, яка в майбутньому приведе до глобального покращення та збереження природи нашого рідного краю. Сьогодні ми з вами дізналися яка прекрасна природа рідного краю! Скільки дивовижного і незбагненного знаходиться зовсім поряд із нами. Варто берегти все живе хоча б тому, що воно дуже красиве, неповторне, щоб нам, і нашим дітям, і нашим онукам гарно і щасливо жилось.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
2450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку