Презентація "Природні джерела енергії"

Про матеріал
Презентація про використання альтернативних джерел енергії для учнів 8 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання енергії природних джерел. Вчитель фізики Середюк Ірина Анатоліївна

Номер слайду 2

Мета: розглянути традиційні та нові способи одержання енергії, а також проблеми енергетики.

Номер слайду 3

Джерела енергіїІснуючі на сьогодні джерела енергії поділяють на традиційні та альтернативні. До традиційних відносять корисні копалини – нафту, газ, вугілля. Їх найбільший недолік полягає в тому, що це – невідновлювані ресурси.

Номер слайду 4

Джерела енергіїУ цьому полягає перший фактор, що мотивує визнати необхідність використання інших енергоносіїв. Рано чи пізно навіть найбагатші родовища вичерпають себе, тому пошук нових варіантів отримання енергії стає з кожним роком більш актуальним.

Номер слайду 5

Вплив на екологію планети. Другим фактором, а за значимістю, можливо, і першим, є вплив на екологію планети. Викиди парникових газів, які утворюються при спалюванні корисних копалин, порушують кліматичний баланс. Наслідки зміни клімату в останнє десятиліття стають все відчутнішими. Проливні дощі й урагани, сніг посеред весни, періоди тривалої посухи, повені, торнадо й інші природні явища виникають все частіше, і керувати ними ми не можемо. 

Номер слайду 6

Альтернативні джерела енергіїЄдиний доступний людям спосіб знизити темпи зміни клімату – це перехід на більш екологічно чисті джерела енергії, до яких належать відновлювані, або альтернативні: сонце, вітер, вода, біогаз та інші.

Номер слайду 7

Альтернативна енергетика. Альтернативні джерела енергії – це природні явища, які шляхом перетворення в спеціальних установках перетворюються в теплову або електричну енергію. До них відносять:

Номер слайду 8

Альтернативна енергетика. До альтернативної енергетики відносять також отримання тепла в процесі спалювання відновлюваного палива – біогазу, біоетанолу, паливних пелет та ін.

Номер слайду 9

Вітрова енергетика Альтернативна енергія вітру використовується людством здавна, прикладом чого є вітряки. Їх сучасний прообраз – вітрова енергетична установка – використовує перетворення кінетичної енергії рухомих повітряних мас в електричну енергію. Кілька десятків вітрогенераторів, об’єднані в одну мережу, утворюють вітрову електростанцію. Це один з найбільш дешевих видів альтернативної енергетики. 

Номер слайду 10

Гідроенергетика Рухомий водяний потік як альтернативне джерело енергії використовується в декількох видах генераторів. Одні з них встановлюються на річках і працюють за рахунок природної течії (міні – ГЕС), інші “налаштовані” на роботу з океанічними або морськими приливами, треті – знімають “пінку на гребені хвилі”, тобто працюють на енергії морських хвиль. Останній тип поки знаходиться в процесі випробувань, а перші два давно пройшли етап тестування і працюють. Плюсом гідроенергетики є екологічна чистота, недоліком – висока вартість обладнання і обмеженість можливих місць установки.

Номер слайду 11

Тепло Землі В надрах Землі вирує вогняний океан, який несе в собі величезні запаси тепла. Діючі вулкани – свідки цього. Енергія підземної теплоти сьогодні використовується для теплопостачання спортивного комплексу «Закарпаття» в м. Берегове, теплично-парникові господарства Присивашшя, обігрівання будинків та в бальнеології на Саксько-Євпаторійських курортах. Проте масштаби використання підземної теплоти в Україні далеко не відповідають її потенційним можливостям. Відомо, що запаси теплоти, зосередженої в районі лише однієї Закарпатської геотермальної аномалії, рівноцінні промисловим запасам кам’яного вугілля шести таких вугільних басейнів як Львівсько-Волинський.

Номер слайду 12

Біопаливо як альтернативне джерело енергіїПід біопаливом розуміють будь-який вид палива, що отримується з рослинної сировини, відходів тваринництва, органічних відходів промисловості та життєдіяльності людини. Звичайні дрова теж є біопаливом, відновлюваним джерелом теплової енергії. Щоправда, на відновлення його запасів буде потрібно кілька десятків років. У промисловому виробництві біопаливо як альтернативного виду енергії використовують як спеціально вирощувані культури, так і відходи сільськогосподарського виробництва. До числа відомих на сьогодні видів біопалива відносять:паливні пелети і брикети;біоетанол, біобензин і біодизель;біогаз.

Номер слайду 13

Альтернативна енергія біогазу. В Україні активно розвивається альтернативна енергетика на базі переробки відходів сільського господарства. Біогаз виходить в результаті зброджування рослинної сировини. Він нічим не відрізняється за складом від природного метану, і застосовується для теплових і енергетичних установок. Біогаз – один з найперспективніших видів альтернативного палива. Його виробництво не тільки не вимагає вирощування чи іншої підготовки вихідного матеріалу, а й дозволяє позбавлятися від відходів, тим самим знижуючи екологічне навантаження на навколишнє середовище. В Україні отримання палива в біогазових установках стає трендом. За обсягами ринку цей напрям займає третє місце після сонячної і вітрової енергетики.

Номер слайду 14

Висновки. Ефективне використання енергії залежить від політики держави у галузі енергозбереження. В Україні створено декілька національних програм, спрямованих на ефективне споживання енергії у промисловості побуті, зміну ставлення громадськості до сучасних проблем енергозбереження та екології. Освіту в галузі енергозбереження потрібно розглядати як безупинний процес, який починається в сім`ї, продовжується в школі та на робочому місці. Населення Землі повинне змінити свої погляди на використання невідновлюваних джерел енергії, оскільки їхні запаси вичерпуються, а інтенсивне неефективне їх використання забруднює навколишнє середовище. Найпростіший спосіб зменшення забруднення навколишнього середовища – це раціональне та зменшене використання невідновлювальних джерел енергії та збільшене використання відновлювальних джерел енергії.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Презентації
Додано
18 березня
Переглядів
114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку