Презентація ПРОЄКТ «ЗАКЛАДКА ДЛЯ КНИГИ»

Про матеріал
Матеріал до проєкту "Закладка для книги" . В презентації можна знайти історичні відомості про закладки. Види закладок з давніх часів до сьогодення. Класифікацію закладк відповідно до матеріалу з якого виготовлена. Моделі-аналоги закладок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЄКТ «ЗАКЛАДКА ДЛЯ КНИГИ»Підготувала:вчитель трудового навчання. Криничанського ліцею №2 Одінцова Любов Сергіївна

Номер слайду 2

« НАВІЩО ВИТРАЧАТИ ДОЛАР НА ЗАКЛАДКУ?! АДЖЕ ДОЛАР МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ЗАМІСТЬ ЗАКЛАДКИ!»СТІВЕНА СПІЛБЕРГАПодумайте над висловом!

Номер слайду 3

Історія закладкиІз винаходом у XV ст. книгодрукування відношення до книги поступово змінювалось. З одного боку, вона – вже не одиничний, а тиражний продукт (а значить більш доступний), з іншого – створюється як і раніше вручну: папір, набір, орнамент і ілюстрації, та й палітурні роботи потребують чималих затрат. Книга була дорогою, створювалась на віки, а це означало, що її потрібно надто берегти. Закладка в ній була ще випадковим елементом, хоча все частіше виконувала не лише практичну, а й естетичну функцію. Оскільки вона обов’язково стикалась із сторінками книги (пошкодити які вважалось недопустимим), то матеріалом, який найбільше підходив для закладки, стала тканина. Саме тому найпоширенішими були вузькі та широкі шовкові стрічки, смужки щільних гладких чи візерункових тканин, плетені шнури.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Одночасно створювався принципово новий вид закладок – своєрідні закладки-регістри, за допомогою яких можна було без зайвих затрат відкривати книгу багато разів у потрібному місці. Технологія їх виготовлення не була секретною. До бокового краю вибраних листів прикріплювались невеличкі прямокутні шматочки пергамену, шкіри чи щільної тканини. Вони виступали за край обрізу і ніби поділяли книжковий блок на частини, значно полегшуючи пошук необхідної сторінки, тим більш, що середньовікова книга була досить масивною.

Номер слайду 6

У XVII ст. на Заході поширився тип закладок, що являв собою конструкцію з кількох стрічок, прикріплених до якогось предмета. Це міг бути ґудзик, обшитий тканиною, дерев’яна котушка та ін.

Номер слайду 7

Фантазери-умільці прикрашали кінці стрічок бахромою, кульками з тканини, дерев’яними та металевими фігурками. Такою закладкою можна було закладати кілька сторінок одночасно.

Номер слайду 8

До середини XIX ст. палітурно незалежні закладки стали предметом колекціонування. Як правило, колекціонерів у першу чергу приваблювали закладки домашнього виробництва – стрічки і канва, прикрашені ручною вишивкою чи аквареллю з прошивкою. Після 1860 року розпочалось масове виробництво закладок. Ринок наповнився шовковими закладками машинного виробництва, які випускали різноманітні фірми. Найпомітнішою фігурою на ринку нової продукції став Томас Стівенс, англійський підприємець . Стівенс зрозумів, що для отримання максимального прибутку продукт має стати масовим. А щоб його купляли всі і якомога частіше, потрібно пропонувати закладки на всі випадки життя, зробивши їх До 1880 року виробництво шовкових закладок стало падати. Їх почали виробляти з картону або щільного паперу, як правило, з рекламою товарів. Це була тиражна продукція, не надто дорога і цілком доступна.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

В 1991 році в німецькому місті Дуйсбург відкрився перший в світі Музей книжкових закладок. В його зібранні понад 10 000 одиниць зберігання із 50 країн світу, які наочно показують еволюцію книжкових закладок із кінця ХІХ ст. до нашого часу. Кращі зразки та колекції закладок представлені в найбільших бібліотеках та музеях світу. Британську бібліотеку в Лондоні, Швейцарський музей паперу, письма і друку в Базелі, Музей книги Королівської бібліотеки Альберта І в Брюсселі, Німецький музей книги та писемності в Лейпцигу

Номер слайду 12

Види закладок

Номер слайду 13

паперові закладки

Номер слайду 14

з фетру

Номер слайду 15

Із стрічок

Номер слайду 16

Із шкіри

Номер слайду 17

скрапбукінг

Номер слайду 18

зі спеціальної фурнітури

Номер слайду 19

з полімерної глини

Номер слайду 20

в'язані закладки

Номер слайду 21

Скріпки

Номер слайду 22

* Із тканини

Номер слайду 23

Техніки виконання закладок* аплікація*ліплення*оригамі*квілінг*вишивання*плетіння макраме*в’язання*скрапбукінг *ізонитка

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Стрельчук Світлана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чегринець Юліана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Малахова Виктория
    Дякую, цікаво, обов'язково скористаюсь.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. RU Vladimir
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
10796
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку