Презентація про Квітку -Основ'яненка

Про матеріал
Презентацію можна використовувати пІд час вивчення життєвого і творчого шляху Квітки-Основ'яненкоа.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квітка-Основ’яненко Григорій Федорович. Життєвий шлях

Номер слайду 2

Дитинство. Народився у с. Основі (тепер у межах Харкова). Походив з козацько-старшинського роду. Здобув домашню освіту. У родині панувала глибока шана до рідної мови, історії, фольклору, мистецтва. Звичаї в родині відзначалися простотою, тут багато читали, постійними були вистави самодіяльного театру, натхненником яких був Григорій; він же виконував і головні ролі.

Номер слайду 3

Студентські роки та громадська дільність. У 23 роки вступив до Курязького монастиря, але через чотири роки повернувся до світського життя. Був комісаром у народному ополченні, повітовим предводителем дворянства (1817–28), згодом — головою Харківської палати кримінального суду. Став активним діячем громадського і культурного життя Харкова. Обирався членом Товариства наук при Харківському університеті. Виступив одним із засновників Харківського професійного театру (з 1812 — його директор), Благодійного товариства (1812), Інституту шляхетних дівчат (1812), Харківської губернської бібліотеки (1838).

Номер слайду 4

Всесвітня слава. Найкращі твори Квітки-Основ’яненка одними з перших представляли українську літературу європейським читачам. У 1854 в Парижі опубліковано французькою мовою «Сердешну Оксану». Твори Квітки-Основ’яненка перекладено польською, болгарською, чеською та іншими мовами. З Квіткою-Основ’яненком листувався Тарас Шевченко. Поет давав позитивні відгуки на його твори, присвятив йому вірш «До Основ’яненка» («Б’ють пороги; місяць сходить»; 1839) та виконав ілюстрації «Знахар» і «Панна Сотниківна» до однойменних творів.

Номер слайду 5

Найвідоміші твори «Сватання на Гончарівці»«Шельменко-денщик» «Бой-жінка» «Салдацький патрет»«Мертвецький великдень» «От тобі і скарб» «Пархімове снідання» «Підбрехач» повість «Конотопська відьма»«Маруся» «Козир-дівка» «Сердешна Оксана» «Щира любов»роман «Пан Халявский» повісті «Жизнь и похождения Петра Степанова сына Столбикова» «Ганнуся»

Номер слайду 6

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
20 червня 2022
Переглядів
1673
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку