Презентація "Про перші результати реалізації нового Державного стандарту початкової освіти"

Про матеріал
Новий Державний стандарт передбачає істотні зміни в підході до навчання в початковій школі. За новим освітнім стандартом в основі навчання в 1-х класах лежить інтегративний підхід (поєднання предметів, тем). Завдяки цьому зменшилася кількість предметів (з 9 до 6). Кожен день навчання розпочинається «ранковими зустрічами», під час яких діти знайомляться з планами на день, діляться власним досвідом, обмінюються щоденними новинами. Обов’язковим елементом є динамічна пауза, яка проводиться щодня після другого уроку. Освітнє середовище організоване таким чином, щоб кожна дитина почувала себе у класі затишно і безпечно, а кожен клас відображав ту спільноту дітей, яка там навчається. Водночас, є місця, де дитина зможе побути наодинці. Стіни і меблі використовуються для розміщення робіт учнів. Парти в класі будуть переставлятися в залежності від виду роботи. Вчитель має право на вільний вибір форм і методів навчання, головне успішний результат. Звичайно, що навчання буде вдалим, якщо до участі у навчально-виховному процесі активно долучатимуться батьки, адже вони – перші вчителі й найкращі знавці своєї дитини. Тому вчителі пілотних 1-х класів тісно співпрацюють з батьками першокласників, утворюючи партнерство, в центрі якого знаходиться дитина. Об’єднання зусиль учителів і батьків сприяє особистісному зростанню дитини і полегшує засвоєння матеріалу. Однак, розуміємо, що реформа – це не техніка чи меблі, хоча завдяки їм у закладі оновлюється матеріально-технічна база. Реформа в освіті – це учитель – людина, на якій тримається освітній процес. Без неї чи нього будь-які зміни будуть неможливими, тому один з головних принципів НУШ – умотивований учитель. Це означає – створити чи забезпечити умови для його професійного та особистого зростання, а також підвищувати його соціальний статус.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про перші результати реалізації нового Державного стандарту початкової освіти. Костенко Валентина Іванівна. Керівник шкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів

Номер слайду 2

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ початкової освіти ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 21 лютого 2018 р. № 87

Номер слайду 3

Номер слайду 4

МЕТА ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У перших класах має бути організовано 8 навчальних осередків

Номер слайду 11

Нова типова освітня програма, розроблена під керівництвом Савченко О. Я. і затверджена наказом Міністерством освіти і науки України від 21.03. 2018 № 268.

Номер слайду 12

Календарне планування. Здійснюється вчителем на підставі навчальних програм у довільній формі. Воно визначає послідовність окремих елементів навчальної діяльності (ігор, занять, уроків тощо). Співвідношення часток освітніх галузей, що реалізується через інтегровані курси або окремі предмети може відрізнятися за тижнями. Баланс навчального часу унормовує вчитель, який самостійно щотижня приймає рішення про розподіл 20-відсоткового резерву часу.

Номер слайду 13

Ранкові зустрічі

Номер слайду 14

Динамічні перерви

Номер слайду 15

Теми тижнів Модельна навчальна програма для 1-го класу. Тиждень 1. Тема тижня:«Я – школяр»Тиждень 2. Тема тижня:«Мій/наш клас»Тиждень 3. Тема тижня:«Мої друзі»Тиждень 4. Тема тижня:«Моє довкілля»Тиждень 5. Тема тижня:«Осінь»Тиждень 6. Тема тижня: «Я і моя Батьківщина»Тиждень 7. Тема тижня: «Ми – підприємливі (осінній доброчинний ярмарок)»Тиждень 8. Тема тижня: «Техніка, яка допомагає»Тиждень 9. Тема тижня: «Ігри»Тиждень 10. Тема тижня: «Театр»Тиждень 11. Тема тижня: «Мода»Тиждень 12. Тема тижня: «Пригоди крапельки»Тиждень 13. Тема тижня: «Зима»Тиждень 14. Тема тижня: «Таємниці космосу»Тиждень 15. Тема тижня: «Подорожуємо в часі»Тиждень 16. Тема тижня: «Зимові свята»Тиждень 17. Тема тижня: «Світ захоплень»Тиждень 18. Тема тижня: «Я – мандрівник»Тиждень 19. Тема тижня: «Ми – дослідники. Ми – винахідники»Тиждень 20. Тема тижня: «Спорт»Тиждень 21. Тема тижня: «Мої улюблені книги»Тиждень 22. Тема тижня: «Транспорт»Тиждень 23. Тема тижня: «Професії»Тиждень 24. Тема тижня: «Час»Тиждень 25. Тема тижня: «Весна»Тиждень 26. Тема тижня: «Весняні свята. Великдень»Тиждень 27. Тема тижня: «Навіщо їсти»Тиждень 28. Тема тижня: «Світ рослин»Тиждень 29. Тема тижня: «Світ тварин»Тиждень 30. Тема тижня: «Веселка»Тиждень 31. Тема тижня: “Моя родина”Тиждень 32. Тема тижня: “Ми —українці. Ми—європейці”Тиждень 33. Тема тижня: “Літо”

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Оцінювання результатів навчання та особистих досягнень учнів у першому класі має формувальний характер. Свідоцтва досягнень складається з 2 частин:перша частина - характеристика особистих досягнень учнів, заповнюється у жовтні, як проміжний, та у травні як підсумковий звіт, з метою фіксування навчального поступу, у якому оцінюється активність дитини, самостійна робота на уроці, співпраця з іншими учнями тощо. Друга частина складається з оцінювання предметних компетентностей. Заповнюється тільки у травні. Для оцінювання учнів пропонується чотирирівнева система: «має значні успіхи», «демонструє помітний прогрес», «досягає результату з допомогою вчителя», «ще потребує уваги i допомоги». Учителі, які викладають навчальні предмети у початковій школі дають характеристику предметних компетентностей учня за чотирирівневою системою. У першому класі оцінювання має описовий характер як рівня навчання, старанності та соціальної поведінки, так і предметів та освітнього процесу в цілому, але не результату. Один екземпляр видати батькам або особам, які їх замінюють, другий залишити в закладі освіти і зберігати в особовій справі.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

pptx
Додано
4 серпня 2019
Переглядів
1391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку