Презентація "Проблеми чистого повітря"

Про матеріал
Проблема чистого повітря - це одна з глобальних проблем людства і причини цієї проблеми чітко описано в даній презентації. Підійде для використання як під час дистанційного, так і очного навчання. Легко завантажується в googlemeet, щоб учні могли з нею ознайомитись детальніше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОБЛЕМА ЧИСТОГО ПОВІТРЯМатеріал до підручника з основ здоров’я для 8 класуІ. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко Презентація виготовлена з використанням інформації за посиланнямhttps://eco.aep.kiev.ua/novini/osnovni-zabrudnyuvachi

Номер слайду 2

Основна проблема сучасностіЗабруднення атмосферного повітря одна з найболючіших  проблем сучасності. Ще століття назад, склад атмосфери фактично, був не змінним на протязі останніх 300—400 років. Однак бурхливий ріст промисловості, стрибкоподібний вибух автомобільного транспорту, авіації, промислового виробництва нафтохімічних продуктів, побутових хімічних засобів, обробка сільськогосподарських угідь з літаків,  сміттєзвалища,  привели до прогресуючого збільшення забруднення атмосферного повітря,  і ця тенденція стрімко продовжується і в 21 сторіччі. Виникло протиріччя між комфортом, умовами життя людства,  і яким чином і головне за рахунок  чого цей комфорт і умови досягаються. Реальність невблаганна: тепло і вода в оселях, електричний струм в мережах, рух транспортних засобів усіх видів і типів ( авто, літаки, теплоходи, сільгосптехніка), промислове виробництво майже усіх товарів і продуктів, приготування їжі, в кінцевому результаті досягається за рахунок спалювання енергетичних ресурсів : дров, вугілля, газу, нафтопродуктів.

Номер слайду 3

Поняття «Золотий мільярд»Протиріччя  між благами цивілізації,  і яким чином ці блага отримані привело до поняття – «золотого мільярду»,  коли приблизно один мільярд  населення світу, користується усіма благами цивілізації безконтрольно і безмежно, а інші виживають як можуть.  Енергооснащеність «золотого мільярду  досягає 25-30 електричних пристроїв на людину в квартирі, тобто на людину приходиться  в квартирі   до 30 пристроїв ( холодильник, пральна машина, телевізор,  плита, кавомолка, кавоварка, обігрів полу, електробритва, електрочайник, електром’ясорубка, кухонний комбайн, праска, принтер,  комп’ютер,  звукові колонки,  електрообігрівач, кондиціонер, морозильник, пилосос, вентилятор, міксер, фен,  електро інструмент,  різноманітні зарядні пристрої і т.д) і які потрібно постійно чи періодично вмикати в електричну розетку, а це в кінцевому результаті приводить до забруднення атмосфери, бо електроенергія виробляється в процесі спалювання енергоресурсів. Основні   забруднювачі  атмосфери є продукти згоряння в тепло — енергетичних установок: котельні, теплові електростанції, теплові електроцентралі, різноманітні печі:  в металургії, нафтопереробці, виробництві будівельних матеріалів , хімічних сполук  і т.д. і звісно наостанок:    транспортні засоби.

Номер слайду 4

«Парниковий ефект»Парнико́вий ефе́кт — явище в атмосфері Землі та інших планет, при якому енергія сонячних променів, відбиваючись від поверхні, не може повернутися у космос, оскільки затримується молекулами різних газів, що призводить до підвищення температури поверхні. Без парникового ефекту температура поверхні Землі за оцінками була б приблизно на 33° нижчою, ніж є насправді, і становила б -18 °C.

Номер слайду 5

Основні канцерогенні  забруднювачі, які виникають у ході спалювання: Дрібний пил. Тверді частинки (PM) , англійскою Particulare Matter — дрібний пил, який складається з найдрібніших твердих і рідких частинок, які розділені на групи в залежності від фракцій. Частинки діаметром до 10 мкм (PM10) називаються твердими частинками. Ці частинки розміром від 3 до 10 мкм осідають в носі і гортані. Частки розміром близько 2,5 мкм (PM2.5) потрапляють в легені при вдиху. Частки розміром менше 1 мкм (PM1) потрапляють на альвеоли і далі в кровоносну систему. Гумовий пил. Саме значна кількість РМ у викидах дизельних двигунів автомобілів. привела до фактичної їх заборони використання в легкових автомобілях у країнах Західної Європи і Америки, але ж великі вантажівки ще залишились, також будівельна, дорожня  і сільськогосподарська техніка є джерелом викиду твердих частинок. Науковцями проведені дослідження згідно яких з легкового автомобіля з чотирьох колес, до стадії «лисої шини» у ході експлуатації   зтирається, надходить у повітря до 15 кг гумового пилу, а з великих фур, автобусів. тролейбусів до 80,0 кг.  Канцерогенна  фарба  розмітка на дорогах майже кожен рік  міліонами  тонн  наносяться на дорогу, а потім усе перетворюється в РМ і надходить до наших легенів.

Номер слайду 6

Озон. Озон на рівні землі є одним з основних елементів фотохімічного смогу. Озон утворюється в атмосфері і  результаті реакції сонячного світла (фотохімічні реакції) із забруднюючими речовинами, такими як оксиди азоту (NOx) від транспортних засобів та промисловості, що виділяються транспортними засобами, розчинниками та промисловістю. Як результат, найвищий рівень забруднення озоном відбувається в періоди сонячної погоди. Надлишок озону в повітрі  суттєво впливає на здоров’я людини. Це може спричинити проблеми з диханням, спровокувати астму, зменшити роботу легенів, а також спричинити захворювання легенів. В даний час озон вважається найбільш несприятливим забруднювачем повітря в Європі. Кілька досліджень у Європі повідомляють, що добова смертність зросла на 0,3%, а хвороби серця — на 0,4%, причому озон в повітрі зростав кожні 10 мікрограмів на кубічний метр. В багатьох європейських країнах на вході в аптеки і медичні заклади встановлені стаціонарні газоаналізатори озону, які на цифрове табло видають концентрацію озону і рекомендації для різних верств населення ( діти, вагітні жінки, пенсіонери..)   про термін знаходження в такому « озонованому» повітрі

Номер слайду 7

Діоксид азоту (NO2) і оксид азоту (NO)При короткочасній концентрації, що перевищує 200 мікрограмів на кубічний метр, діоксид азоту вважається токсичним газом, що викликає значне запалення дихальних шляхів. NO2 є основним джерелом нітратних аерозолів, які утворюють невеликі фракції частинок. Основним джерелом викидів NO2 є процес згоряння (опалення, виробництво електроенергії, транспортні засоби та судна). Епідеміологічні дослідження показують, що симптоми бронхіту у дітей з астмою наростають після тривалого впливу NO2. Зниження функції легенів також пов’язане з NO2.  При взаємодії оксидів азоту з парами води ( при значній атмосферній вологості) утворюються пари азотної і азотистої кислот, що  руйнують легені людини справляють значний негативний вплив на флору і фауну.  При спалюванні в енергетичних установках утворює так званий «лисячий рижий хвіст» з димової труби.

Номер слайду 8

Діоксид сірки (SO2)Діоксид сірки  — це безбарвний газ з різким запахом. Утворюється при спалюванні  викопного палива (вугілля та нафта) та переробкою мінеральної руди, що містить сірку. (При спалюванні газу діоксид сірки не утворюється).  Значні кількості SO2 утворюються при спалюванні сірчаного викопного палива( вугілля, дрова, пaлети.)  для побутового опалення, виробництва електроенергії  ( вугільні ТЕС, ТЕЦ) та автотранспорту ( дизель). SO2 може впливати на роботу органів дихання та легенів та спричиняти подразнення очей. Запалення дихальних шляхів, яке викликає кашель, виділення слизу, астму, хронічний бронхіт і робить людей більш сприйнятливими до респіраторних інфекцій. Пацієнти в лікарні через хвороби та смерть через проблеми з серцем продовжують збільшуватися, коли рівень SO2 високий. При концентрації 0,04-0,5 мг/м3 протягом декількох хвилин створюється загроза для життя. Смертельними вважаються концентрації 1400 мг/м3 протягом 5 хвилин і 7800 мг/м3 протягом 30 хвилин. Пари приводять до судоми, втрату свідомості і смерть від зупинки і паралічу серця.

Номер слайду 9

Оксид вуглецю ( або чадний газ) -(CO)Цей газ заважає крові поглинати кисень. Це може спричинити значне зменшення постачання серця киснем, особливо у людей, які страждають на серцеві захворювання. СO з’єднується з гемоглобіном у 250 разів легше, ніж кисень — утворюється карбоксигемоглобін (Hb. CO), який не може транспортувати кисень, наслідком чого є гіпоксія,утворення вільних радикалів та пошкодження мембранних структур клітин. Оксид вуглецю присутній усюди при спалюванні будь якого виду палива : викопного, мінерального, газу і т. д. Це такий собі «універсальний солдат» забруднення: ТЕС, ТЕЦ, котельні, металургія, нафтопереробка, домашні печі, каміни. транспортні засоби є джерелами викидів оксиду вуглецю. Як приклад при згорянні 1 кг палива у бензинову двигуні внутрішнього згоряння у легковому автомобілі середнього  класу утворюється до 460 г оксиду вуглецю. Тому в першу чергу саме оксид вуглецю повинні знешкодити нейтралізатори і каталізатори сучасних автомобілів.

Номер слайду 10

Назва. Гранично допустима концентрація (ГДК мг/м3 Клас небезпекимаксимальна разовасередньодобова. Пил різний0,15, -0,50.0001-0,153 Озон0,160,031 Діоксид азот0,20,043 Оксид азоту0,40,063 Діоксид сірки(Ангідрид сірчистий)0,50,053 Вуглецю оксид5,03,04 Таблиця 2 Гігієнічні нормативи вмісту хімічних речовин в атмосферному повітрі, Наказ МОЗУ №52 від 14.02.20

Номер слайду 11

І. Опрацювати параграф 22.ІІ. Дати визначення явищам забруднення і описати причини їх виникнення: Фотохімічний смог«Озонові діри»Кислотні дощіПарниковий ефект. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
18 квітня 2022
Переглядів
7604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку