Презентація "Процес фотосинтезу"

Про матеріал

Презентація "Фотосинтез" дозволить вчмтелю проілюструвати свою розповідь, швидко повторити попередній матеріал та засвоїти новий. У презентації подано формулу хлорофілу, та показано усі процеси, що відбуваються у хлоропластах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Фотосинтез. Матеріал до уроку у 9 та 10 класах.

Номер слайду 2

2.Перевірка домашнього завдання. - Дайте визначення таким поняттям: Метаболізм, асиміляція та дисиміляція. - Поясніть чим автотрофи відрізняються від гетеротрофів. Наведіть приклади таких організмів. - Дайте характеристику фототрофам і хемотрофам. - З яких етапів складається енергетичний обмін ? Що відбувається на кожному етапі? Скільки молекул АТФ утворюється в результаті такого обміну? - Як і де відбувається розщеплення білків,жирів та вуглеводів?

Номер слайду 3

3.Розгляд нової теми. Який процес називається фотосинтезом? Фотоси́нтез (від грец. φωτο- — світло та грец. σύνθεσις — синтез, сукупність) — процес синтезу органічних сполук з вуглекислого газу та води з використанням енергії світла й за участю фотосинтетичних пігментів (хлорофіл у рослин, хлорофіл, бактеріохлорофіл і бактеріородопсин у бактерій), часто з виділенням кисню як побічного продукту. Це надзвичайно складний процес, що включає довгу послідовність координованих біохімічних реакцій. Він відбувається у вищих рослинах, водоростях, багатьох бактеріях, деяких археях і найпростіших — організмах, відомих разом як фототрофи. Сам процес відіграє важливу роль у кругообігу вуглецю у природі. Фотосинтез – єдиний процес у біосфері, який призводить до засвоєння енергії Сонця і забезпечує існування як рослин, так і всіх гетеротрофних організмів.

Номер слайду 4

Перші досліди по фотосинтезу були проведені Джозефом Прістлі в 1770—1780-х роках, коли він звернув увагу на «псування» повітря в герметичній посудині свічкою (повітря переставало бути здатним підтримувати горіння, поміщені в нього тварини задихалися), що горіла, і «виправлення» його рослинами. Прістлі зробив висновок, що рослини виділяють кисень, необхідний для дихання і горіння, проте не відзначив, що для цього рослинам потрібне світло. Це показав незабаром Ян Інгенхауз. Пізніше було встановлено, що, крім виділення кисню, рослини поглинають вуглекислий газ і за участю води синтезують на світлі органічну речовину. У 1842 Роберт Маєр на підставі закону збереження енергії постулював, що рослини перетворюють енергію сонячного світла в енергію хімічних зв'язків. У 1877 Вільгельм Пфеффер назвав цей процес фотосинтезом.

Номер слайду 5

Фотосинтез рослин здійснюється в хлоропластах, відособлених двомембранних органелах клітини.

Номер слайду 6

В хлоропластах міститься хлорофіл Формула хлорофілу : C55H72O5N4Mg

Номер слайду 7

Виділяють три етапи фотосинтезу: фотофізичний, фотохімічний та хімічний. На першому етапі відбувається поглинання фотонів світла пігментами, їх перехід в збуджений стан і передача енергії до інших молекул фотосистеми. На другому етапі відбувається розділення зарядів в реакційному центрі, перенесення електронів по фотосинтетичному електронотранспортному ланцюзі, що закінчується синтезом АТФ і НАДФН. Перші два етапи разом називають світлозалежною стадією фотосинтезу. Третій етап відбувається вже без обов'язкової участі світла і включає біохімічні реакції синтезу органічних речовин з використанням енергії, накопиченої на світлозалежній стадії. Найчастіше як такі реакції розглядається цикл Кальвіна і глюконеогенез, утворення цукрів і крохмалю з вуглекислого газу повітря.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Який процес називається фотосинтезом? Де він відбувається? Які етапи фотосинтезу вам відомі? Які фази фотосинтезу вам запам’яталися? Де відбувається світлова фаза? Що відбувається в цій фазі? Де відбувається темнова фаза? Що вібувається в ній? Що утворюється після першої і після другої фази? Як іще називається темнова фаза?

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 липня 2018
Переглядів
7965
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку