Урок з біології «Роль бактерій у природі й житті людини. Профілактика бактеріальних захворювань людини»

Про матеріал

Мета: поглибити знання учнів про бактерії, виявити їхню роль у житті людини й сучасній біосфері; ознайомити учнів із прикладами захворювань, збудниками яких є бактерії, та з історією боротьби людини з бактеріальними захворюваннями

Перегляд файлу

УКРАЇНА

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Професійно -  технічне училище №2

м. Дніпропетровська

 

 

 

 

 

 

Урок з біології на тему

 

«Роль бактерій у природі й житті людини. Профілактика бактеріальних захворювань людини.»

 

 

 

 

 

Підготувала:

викладач біології

Сінкевич

Валентина Вільгельмівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дніпропетровськ

2016 р.

Тема «Роль бактерій у природі й житті людини. Профілактика бактеріальних захворювань людини»

Мета: поглибити знання учнів про бактерії, виявити їхню роль у житті людини й сучасній біосфері; ознайомити учнів із прикладами захворювань, збудниками яких є бактерії, та з історією боротьби людини з бактеріальними захворюваннями; виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища та розуміння єдності всіх живих організмів, а також бережливе ставлення до власного організму.

Обладнання: таблиці, зошит, презентація, підручник, відеофільм.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний етап

(Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку).

     Щоб урок ми провели цікаво, щоб ви збагатилися новими знаннями, опрацьовуючи навчальний матеріал , прошу зібрати всю свою енергію, думки, вміння і навички та бути активними на уроці.

Сьогодні ми з вами працюватимемо під девізом: ( слайд1)

Міркуємо - швидко.

Відповідаємо – правильно.

Працюємо – плідно.

ІІ. Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

1.Фронтальна бесіда:

1. Що таке бактерії? ( це примітивні одноклітинні організми)

2. Бактерії належать до царства Еукаріотів чи Прокаріотів? (Прокаріотів)

2. Що таке прокаріоти? ( це прості за будовою одноклітинні організми, у клітинах яких немає оформленого ядра)

4. Чим відрізняються бактерії – аероби від анаеробів? ( бактерії – аероби можуть жити тільки в середовищі, що містить вільний молекулярний кисень, а анаеробні не потребують для біосинтезу кисню з повітря, вони використовують кисень, отриманий в результаті біологічного розкладання води або солей неорганічних сполук)

2. Завдання 1. «Вірю – не вірю» (Додаток 1)

Чи вірите ви, що бактерії …

1. …відносяться до еукаріотичних організмів

2. …багатоклітинні організми

3. …. можуть пересуватись за допомогою джгутиків або війок

4….  можуть викликати захворювання у людей

5…. використовують у виноробстві

6. …. розмножуються поділом

7….. використовують  при випіканні хліба

8….. використовують для лікування хвороб

9…. не мають ядра

10….. мають нуклеоїд

 

3.Обговорюємо разом

 У середні віки чума знищувала з лиця Землі цілі народи. Звістка про чуму, яка наближалася, наганяла на людей панічний жах. У той час існувала приказка «Коли прийде чума – біжи швидше якнайдалі». Як ви думаєте, чи правильна ця приказка з погляду запобігання епідемії? (відповіді учнів)

 Що ж потрібно знати для запобігання інфекційним захворюванням? Саме про це піде мова на сьогоднішньому уроці.

 Отже, записуємо тему уроку «Роль бактерій у природі й житті людини. Профілактика бактеріальних захворювань людини.  ( слайд 2)

III. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя з елементами бесіди

1. Історія відкриття бактерій

 У нашому здоровому тілі живе здоровий дух, а також…. 500 різних видів бактерій. Вперше бактерію спостерігав Антоні ван Левенгук 1674 року, ( слайд 3) використовуючи мікроскоп власної конструкції. На жаль, через примітивність збільшувального приладу важко було визначити різницю між окре­мими видами.

           Основоположник наукової система­тики Карл Лінней навіть відмовився класифіку­вати бактерії й дав їм загальну назву «хаос». ( слайд 4)

 Назва «бактерія», яка в перекладі з грецької означає «маленька паличка», з'явилася пізніше. Вона була запропонована Крістіаном Ернбергом 1828 року. ( слайд 5) У 1850-х роках Луї Пастер поклав по­чаток вивченню фізіології та метаболізму бакте­рій. Коли його викликали на дуель, Луї Пастер заявив: ( слайд 6) «Оскільки мене викликають, я маю право обрати собі зброю. Ось дві колби: в одній — бак­терії віспи, в іншій — чиста вода. Якщо людина, яка послала вас, погодиться випити одну з колб на вибір, я вип'ю іншу». Дуель не відбулася...

 Фундаментальні дослідження збудників си­бірської виразки, туберкульозу, холери здійснив Роберт Кох.  ( слайд 7) 1905 року він був удостоєний Нобе­лівської премії за дослідження туберкульозу.

 Започаткування інтенсивного розвитку науко­вих досліджень в Україні належить учню Луї Пас­тера, найближчому співробітнику і другу І. Мечникова, Миколі Федоровичу Гамалії. Він виконав низку цінних досліджень з епідеміології чуми. Загальну пошану своїми працями, присвяченими вивченню сифілісу, дифтерії, черевного й висип­ного тифів, здобув Данило Кирилович Заболотний. Екологічний напрямок мають дослідження Сергія Миколайовича Виноградського, присвячені про­цесам нітрифікації ґрунту. Вагомий внесок і Ва­силя Леонідовича Омелянського. Написаний ним 1909 року підручник витримав десять видань, не втративши цінності й у наші дні.

 Розділ мікробіології, що вивчає будову, життя і властивості бактерій, називається бактеріологія. Здавалося б, що за той час, коли люди вивчають бактерії, ці мікроорганізми відкрили вченим усі свої секрети — адже не так багато можна прихо­вати під об'єктивом мікроскопа.

2. Поширення бактерій

Запитання до учнів:                                  

     На вашу думку, де поширені бактерії?

(Очікувані відповіді учнів: у ґрунті, у повітрі, у воді,  на предметах вжитку, на меблях тощо).

Доповнення вчителя:

      Дійсно,  на планеті існує незліченна кількість бактерій. Їх можна знайти скрізь: у воді й повітрі, в льодовиках та гарячих джерелах, у стратосфері й ґрунті. Бактерії живуть навіть на висоті 30 кілометрів над Землею. Це особливий вид жовто-оранжевих бактерій, які перебувають там постійно. У повітрі, яке пронизане космічними променями, де температура нижче —50...-55 °С, вони почуваються добре й успішно розмножуються.

 

Доповідь учня: «Самі незвичайні умови життя» (Додаток 2)

 

3. Будова бактеріальної клітини

      Бактеріальна клітина зовні вкрита щільною клітинною оболонкою. Згадаємо, яку функцію вона виконує?  (захисну і опорну).

     У деяких бактерій оболонка набрякає, утворюючи навколо клітини слизову капсулу. Під клітинною оболонкою розташована плазматична мембрана, яка відіграє важливу роль у регуляції надходження  в клітину  необхідних речовин та виведення назовні продуктів обміну.  

        У цитоплазмі знаходяться різноманітні мембранні структури, що виконують функції мітохондрій, пластид та інших органел, які відсутні у бактеріальній клітині. Також в цитоплазмі помітна кільцева молекула ДНК, яка не відмежовується мембраною від цитоплазми. Як ви вважаєте, яку функцію виконує кільцева молекула ДНК?  (генетичний апарат - носій спадкової інформації)

      Для деяких бактерій характерною ознакою є наявність одного або декількох джгутиків для здійснення руху.

 Як ви вважаєте, чи всі бактерії однакові? (Ні) Дійсно, вони відрізняються зовнішнім виглядом, формою. способом і умовами життя.

Бактерії класифікують за формою: паличкоподібні, кулясті, спі­ральні, у вигляді коми тощо. ( слайд 8,9,10,11,12.13.14)

 

Тип клітин

Особливості будови

Коки

Клітини мають кулеподібну форму. Часто утворюють колонії з двох (диплококи) або чотирьох (тетракоки) клітин. Колонії можуть також складатися із клітин, об’єднаних у вигляді ланцюжка (стрептококи) або грона (стафілококи)

Палички ( бацили)

Клітини мають подовжену циліндричну форму. Для позначення паличкоподібних бактерій, які здатні утворювати спори, інколи використовують термін «бацили»

Вібріони

Рухливі бактерії з полярно розташованими джгутиками, які мають форму коми

Спірили

Клітини мають форму паличок, вигнутих спірально. Рух забезпечують джгутики, розташовані на кінцях клітини

Спірохети

Клітини мають гвинтоподібну форму. Рухаються за рахунок згинання всієї клітини (змієподібний рух)

Коринебактерії

Клітини мають булаво-подібну форму

Актиноміцети

Прокаріотичні клітини утворюють багатоклітинну структуру, схожу на міцелій грибів

 

      До бактеріальних захворювань, збудниками яких є паличкоподібні бактерії, належать

туберкульоз, дизентерія, дифтерія. До захворювань, що спричинюються бактеріями кулястої форми (коками) - менінгіт, стафілококові інфекції. До захворювань, що спричинюються бактеріями спіральної форми - сифіліс (бліда спірохета); а до збудників-вібріонів (у вигляді коми) належить холерний вібріон.

 

Завдання 2 : розгляньте зображені на малюнку форми бактерій. Випишіть номери, під якими подано форми бактерій, проти них запишіть назви форм. (Додаток 1)

 

Рис1_бацили

Відповіді: 1 вібріони; 2 бацили; 3 коки; 4 актиноміцети; 5 бацили;

 6 бацили; 7 стрептококи; 8 спірохети.

 

4. Роль бактерій у природі

 Бактерії відіграють велику роль у підтриманні сталості навко­лишнього середовища: підтримують сталість газового складу атмосфери, здійснюють утилізацію відмерлих організмів, перетворення органічних речовин відмерлих організмів на неорганічні. Гнильні бактерії роз­щеплюють білок з утворенням аміаку, який нітрифікуючі бактерії окислюють до нітритів, нітратів і відновлюють до вільного азоту, беручи участь у кругообігу азоту в природі. Ґрунтові бактерії істотно впливають на ріст і розвиток рослин. Деякі бактерії виконують роль симбіонтів, поселяючись у травному тракті тварин, забезпечуючи перетравлювання целюлози. Родючість ґрунтів, самоочищення водойм неможливе без бактерій. Корисні копалини — залізні руди, нафта, газ, торф тощо — продукти діяльності бактерій у давні геологічні епохи.

 

5. Роль бактерій у житті людини

Запитання до учнів: 

  • Що є об'єктами мікробіологічних досліджень?
  • Які продукти виробляє мікробіологічна промисловість?

(Робота з підручником на с. 200 – 201)

 Мікробіологічна промисловість — це галузь промисловості, у якій використовують діяльність бактерій для мікробіологічного синтезу цінних продуктів з різних видів сировини - нафти й газу, відходів целюлозно-паперової промисловості, сільського господарства. Білково - вітамінні концентрати, амінокислоти, ферментні препарати, ліки, пре­парати для боротьби зі шкідниками сільського й лісового господар­ства, бактеріальні добрива, харчові добавки в корм для худоби тощо є продукцією мікробіологічної промисловості, що приносить величезний прибуток народному господарству.

 Людина використовує бактерії у харчовій промисловості для отри­мання продуктів харчування. Кисломолочні продукти (сир, сметану, кефір) отримують за допомогою молочнокислих бактерій. Квашення овочів також неможливе без молочнокислих бактерій.

 Сільське господарство використовує бактерії для силосування кормів, важливою є роль бактерій у ставковому господарстві.

 Фармацевтична промисловість випускає безліч препаратів, синтез яких ґрунтується на діяльності бактерій. Такі групи препаратів, як вітаміни, антибіотики, ферменти, амінокислоти виробляють за допо­могою бактерій.

 Хімічна промисловість широко використовує діяльність бактерій для отримання різних органічних речовин (кислот, спиртів, кетонів, метану, водню тощо). Отримання виробів зі шкіри, льону також не об­ходиться без діяльності бактерій.

 Однак бактерії можуть завдавати й шкоди людині. Псування про­дуктів харчування, хвороби є проблемами людства, що пов'язані з діяльністю бактерій.

 

6. Шляхи поширення бактеріальних захворювань ( слайд 15)

Запитання до учнів?

  • Які шляхи поширення інфекційних захворювань вам відомі?(відповіді учнів)

Доповнення викладача:

  1. Контактний
  2. Контактно-побутовий ( через предмети побуту )
  3. Повітряно-краплинний
  4. Пиловий
  5. Водний
  6. Через укуси кровосисних комах
  7. Через ґрунт
  8. Через заражені харчові продукти

Це цікаво

За даними південнокорейського «Бюро захисту прав споживачів», кількість бактерій на ручках (без антибактеріального покриття) візків великих магазинів сягає 1100 колоній на 10 см2.  Друге місце посідають комп’ютерні «мишки» в інтернет-кафе

 (690 колоній на ту ж площу). Ручки кабінок громадських вбиралень містять лише

340 колоній шкідливих мікроорганізмів.

        Для того щоб уберегтися від усіх видів мікроорганізмів, які були виявлені на предметах громадського користування в ході дослідження, достатньо регулярно мити руки з милом.

 

7. Профілактика бактеріальних захворювань ( слайд 16)

  • Профілактичне знищення переносників збудників інфекційних захворювань;
  • Правильне вітамінозне харчування, дотримання режиму праці й відпочинку, що підвищують імунітет до інфекційних захворювань;
  • Виявлення джерел і шляхів передачі інфекції;
  • Ізоляція інфекційних хворих;
  • Карантин;
  • Розрив механізму передачі хвороби: марлеві пов’язки, кип’ятіння питної води, - правильна обробка харчових продуктів, дотримання правил особистої гігієни;
  • Щеплення від інфекційних захворювань.

 

8. Правила особистої гігієни ( слайд17)

  • Мити руки перед їдою, після роботи, після відвідування туалету;
  • Регулярно приймати душ, міняти натільну й постільну білизну;
  • Підтримувати чистоту в житлових і робочих приміщеннях;
  • Стежити за чистотою одягу й взуття;
  • Регулярно проводити вологе прибирання, витирати пил;
  • Вживати в їжу свіжі й перевірені продукти харчування, кип’ятити молоко, мити кип’яченою водою овочі та фрукти, добре термічно обробляти м’ясо й рибу.

 

Профілактика бактеріальних захворювань

Захворювання

Шляхи зараження

Заходи профілактики

Ангіна (гострий тонзиліт)

Повітряно-крапельний або через продукти харчування

Активне виявлення хворих, їх ізоляція, госпіталізація і раціональне лікування; максимальне розосередження людей; провітрювання житлових, службових і навчальних приміщень; проведення поточної та завершальної дезінфекції; посилення медичного контролю за технологією приготування і термінами збереження готової їжі

Дифтерія

Повітряно-крапельний

Основним заходом щодо профілактики дифтерії є правильно організовані та вчасно проведені щеплення дифтерійним анатоксином. 3 появою хворого на дифтерію в осередку проводиться весь комплекс протиепідемічних заходів: активне виявлення, ізоляція і госпіталізація хворих; бактеріологічне обстеження і санація виявлених носіїв; поточна й завершальна дезінфекція

Менінгококова інфекція

Повітряно-крапельний

3 появою хворого в осередку проводяться протиепідемічні заходи: активне виявлення, ізоляція і госпіталізація хворих; бактеріологічне обстеження з подальшою ізоляцією та санацією виявлених носіїв; дезінфекція; екстрена профілактика антибіотиками, щеплення за епідемічними показаннями менінгококовими вакцинами

Черевний тиф і паратифи

Фекально-оральний

Профілактика черевного тифу й паратифів ґрунтується на проведенні спільних для кишкових інфекцій санітарних, дезінфекційних і дезінсекційних заходів, спрямованих на попередження водного й харчового шляхів передачі інфекції. 3 появою хворого проводяться протиепідемічні заходи: раннє активне виявлення хворих, їх ізоляція та госпіталізація; лабораторне обстеження працівників харчування та водопостачання й осіб, які підпали під ризик зараження; поточна й завершальна дезінфекція; вакцинація (ревакцинація) проти черевного тифу; екстрена профілактика сухим полівалентним черевнотифозним бактеріофагом

Туляремія

Трансмісивний, через укуси інфікованих переносників (кліщів). Інколи зараження можливе повітряно-крапельним або фекально-оральним шляхом

Профілактичні заходи спрямовані на попередження потрапляння збудника інфекції, скорочення епізоотологічної активності природних осередків туляремії та попередження захворювань людей у цих осередках. Основним напрямком є проведення санітарно-технічних (захист приміщень від проникнення гризунів) та дератизаційних (знищення гризунів) заходів для боротьби з гризунами. За епідемічними показниками проводяться щеплення (вакцинація раніше не щеплених або щеплених понад п’ять років тому). Спеціальна екстрена профілактика проводиться антибіотиками

Чума

Трансмісивний, через укуси інфікованих переносників (бліх). Інколи можливе контактне зараження (під час зняття шкурок гризунів) або зараження повітряно-крапельним шляхом

Профілактичні заходи спрямовані на попередження заносу збудника інфекції, скорочення епізоотологічної активності природних осередків чуми та попередження захворювань людей у цих осередках

Холера

Фекально-оральний

У профілактиці холери особливо важливе суворе виконання санітарно- гігієнічних вимог щодо забезпечення правильного водопостачання, каналізації й очищення населених місць. Дуже важливу роль у профілактиці холери відіграє ретельне виконання всім населенням вимог особистої гігієни. Карантин встановлюють у тих чи інших місцевостях за наявності особливих умов, що спричиняють поширення холери. Здійснення специфічної профілактики (щеплення) має допоміжне значення

  «Мозковий штурм».

— Відомо, що повітря в місцях великого скупчення людей, наприклад у кінотеатрах, на вокзалах, у шкільних кабінетах під час уроків, містить багато бактерій, а в чистому повітрі, особливо в лісі, їх мало. Чому? (відповіді учнів)

Доповнення викладача:

Забруднення повітря бактеріями залежить від багатьох причин (пори року, географічної зони тощо). Найбільше бактерій налічують у закритих приміщеннях, де їх може скупчуватися до 300 тис. в 1 мм. У сільській місцевості повітря чистіше, ніж у міській. Практично немає бактерій у соснових і кедрових лісах, оскільки фітонциди, які виділяються хвойними деревами, убивають усі види бактерій або пригнічують їх ріст і розмноження.)

 ІV.  Узагальнення й систематизація знань

  1. Заповнення учнями таблиці ( слайд18,19)

 

Роль бактерій

У природі

У житті людини

Позитивна

 

 

Негативна

 

 

 

Завдання 3. Вставити пропущені слова, використовуючи довідковий матеріал (Додаток 1)

1. За формою розрізняють бактерії:_________________________. 

2. За несприятливих умов клітини бактерій вкриваються товстою оболонкою утворюючи _________________.

3. Бактерії, які живляться речовинами живих організмів, є________________ . 

4. Бактерії, які живляться рештками відмерлих організмів , є______________

5. Основний спосіб розмноження бактерій  ___________________ .

6. За типом дихання бактерії поділяються на ________________ та _____________ .

7. За способом живлення бактерії поділяються на _______________ та ______________.

8. Бактерії належать до ___________ організмів.

9. Особливо багато їх у __________.

10. Клітина бактерій  не має ___________.

 

Слова для довідки: паразитами; цисти; сапротрофами; кулясті, паличкоподібні, звивисті, вигнуті подібно до коми тощо; поділ клітини навпіл; аероби та анаероби; автотрофи та гетеротрофи; ґрунті;  ядра; одноклітинних.

 

V. Перегляд відеофільму.

 

VІ. Домашнє завдання ( слайд 20):

опрацювати § 38 – 39. Підготуватися до контрольної роботи.

Підготувати повідомлення за темами: 

  1. «Одноклітинні еукаріоти: зелені водорості хлорела й хламідомонада».
  2. «Особливості організації й процесів життєдіяльності найпростіших»
  3. «Особливості організації й життєдіяльності одноклітинних грибів».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Завдання 1.

Чи вірите ви, що бактерії …

1. …відносяться до еукаріотичних організмів

2. …багатоклітинні організми

3. …. можуть пересуватись за допомогою джгутиків або війок

4….  можуть викликати захворювання у людей

5…. використовують у виноробстві

6. …. розмножуються поділом

7….. використовують  при випіканні хліба

8….. використовують для лікування хвороб

9…. не мають ядра

10….. мають нуклеоїд

 

Завдання 2.

 Розгляньте зображені на малюнку форми бактерій. Випишіть номери, під якими подано форми бактерій, проти них запишіть назви форм.

 

Рис1_бацили


1 –

2 –

3 –

4 -

5 –

6 –

7 –

8 -


 

Завдання 3.

Вставити пропущені слова, використовуючи довідковий матеріал.

1. За формою розрізняють бактерії:_________________________. 

2. За несприятливих умов клітини бактерій вкриваються товстою оболонкою утворюючи _________________.

3. Бактерії, які живляться речовинами живих організмів, є________________ . 

4. Бактерії, які живляться рештками відмерлих організмів , є______________

5. Основний спосіб розмноження бактерій -  ___________________ .

6. За типом дихання бактерії поділяються на ________________ та _____________ .

7. За способом живлення бактерії поділяються на _______________ та ______________.

8. Бактерії належать до ___________ організмів.

9.Особливо багато їх у __________.

10. Клітина бактерій  не має ___________.

 

Слова для довідки: паразитами; цисти; сапротрофами; кулясті, паличкоподібні, звивисті, вигнуті подібно до коми тощо; поділ клітини навпіл; . аероби та анаероби; автотрофи та гетеротрофи; ґрунті;  ядра; одноклітинних.

 

 

 

 

 

Додаток 2.

 

Самі незвичайні умови життя

(доповідь учня).

 Є тільки одна відома планета в Космосі, на якій є життя - Земля. Найдивовижніше, що важко знайти таке місце, яке було б абсолютно ненаселеним. А скільки взагалі на планеті живих істот - підрахувати просто неможливо. Всі вони - від бактерій до китів, рухаються, дихають, розмножуються .... Невипадково одно - і багатоклітинні істоти навчилися виживати в будь-яких умовах.

      Вчені періодично роблять відкриття, яким самі дивуються. Так, нещодавно була відкрита бактерія, яка живиться миш'яком! А адже цей елемент вважається в принципі отруйним для живих істот.

Життя в рідкому асфальті

Життя в рідкому асфальті. Карибський острів Тринідад володіє найбільшим в світі озером гарячої газованої смоли. Його площа дорівнює площі Ватикану. Озеро явно має вулканічне походження, а підігрів надходить сюди з-під дна океану. Місцеві жителі, взявши в руки нехитрі інструменти, добувають з озера Піч дармовий  будівельний матеріал. Зате вчені в гарячому озері постійно щось шукають, як тільки його відкрили в 1595 році. Справа в тому, що їх приваблюють сюди бактерії - екстремали. У кожному грамі киплячого асфальту міститься по 10 мільйонів штук. Вони живуть у середовищі з температурою близько 50 градусів Цельсія. При цьому у в'язкій масі практично немає вільної води, яка і є основою життя. Доводиться бактеріям її самостійно виробляти. Вони не дихають киснем, задовольняючись замість нього вуглеводнями і металами

Життя в радіоактивних водах

Життя в радіоактивних водах. Що може бути страшніше іонізуючого випромінювання, яке розщеплює живу плоть на  вільні радикали? Доза в 10 грей може вбити людину, а от бактерії Деинококкус Радиодуранс вона не страшна. Не зашкодить їй і опромінення в 5000 грей. Збільшивши дозу втричі, позбавити життя цю істоту не вдасться. Така особливість мікроба навіть спричинила його занесення в Книгу рекордів Гінеса. Його секрет, що дозволяє виживати - постійно створення копії власної ДНК. Радіація вбиває один геном, а в цей час вже включається інший. Це дозволяє деяким клітинам диплококів взагалі жити практично вічно. Аби вистачало радіоактивних відходів на прожиток.

Життя в окропі

Життя в окропі. Температура в 121 градус Цельсія використовується для стерилізації рибних і м'ясних консервів. Тільки такий окріп здатний вбити збудника ботулізму. На глибині до 5000 метрів в Карибському морі в непроглядній темряві з дна б'ють гідротермальні ключі. Ці фонтани окропу є найглибшими в світі. Варто потрапити сюди людині, рибі або крабові - вони зваряться за мить. Але окріп дарма красивим багатощетинковим черв'якам. Вони живуть тут у безпеці, а довгі тіла ховають у хітинові панцирі. У цих черв'яків немає ні кишківника, ні навіть рота. Свою життєву енергію полихети - екстремали отримують в результаті синтезу, в ході переробки сірководню. Живуть ці теплолюбні істоти досить довго, вченим зустрічалися навіть 250-річні особини.

Життя після стерилізації

Життя після стерилізації. Багато хто задається питанням, а чи може наша Земля заразити своїми мікроорганізмами іншу планету або супутник. Вчені стверджують, що так. Коли відбувається підготовка до польоту в космос, то фахівці піддають стерилізації все, що тільки можна - прилади, інструменти і навіть повітря всередині корабля. Раптом земні бактерії потраплять на Марс, а людство вирішить, що знайшло там життя? Тому і піддають всі деталі зондів найжорстокішій санітарній обробці з допомогою плазми і радіації. Після цього прилади зберігаються в ідеально стерильних приміщеннях. Але навіть після цього, на них все одно виявляють мікробів. Такі бактерії просто зневажають смерть. Їм для існування треба дуже мало їжі, тому вони спокійно ставляться до абсолютної чистоти. Виявилося, що таких невибагливих бактерій цілих 193 види, адже все це - потенційні космічні «зайці». Тепер вчені знають, кого не варто приймати в розрахунок при вивченні ґрунту далеких  планет.

Життя в Мертвому морі

Життя в Мертвому морі. Мало хто здатний вижити в такому солоному розсолі. Саме тому озеро і отримало таку назву. Але відпочиваючий, що лежить на поверхні Мертвого моря і читає газетку, навіть не підозрює, що у воді чудово почуваються галофільні  мікроби. Ці істоти дуже стійкі. Їх не лякає не тільки концентрований сольовий розчин, але навіть вакуум і наднизькі космічні температури. Якби на Марсі коли-небудь існувало б органічне життя, то такі мікроорганізми цілком могли б зберегтися в законсервованому вигляді. Така бомба уповільненої дії могла б еволюціонувати в що-небудь дивне і неприємне для нас.

Життя в марсіанських умовах

Життя в марсіанських умовах. Сухі долини Антарктики називають «Марсіанським садом» або просто пеклом. Людей там чекають суворі випробування, де романтиці вже не місце. Це справжні пустелі, адже дощу або снігу там вже не було 2 мільйони роки. Вітер тут носиться зі швидкістю в 300 км/год., а температура повітря - мінус 20 градусів за Цельсієм. Коли в квітні 2009 року вчені взяли в цьому непривітному місці проби ґрунту, то на їх подив там виявилися «капсули часу». Ці мікроорганізми потрапили в сухі долини з останнім на їх пам'яті дощем. Тут вони живуть, не замерзаючи і не боячись морозів. Бактеріям цим не потрібен ні кисень, ні світло. Незрозуміло, на чому ґрунтується їх життя - на муміях стародавніх тварин або на вірі у власну неповторність?

Життя в товщі льоду

Життя в товщі льоду. Бактерії можуть жити в різних умовах. І Антарктида їх зовсім не лякає. Мікроорганізми навіть переміщуються по цьому сніжному світу в товщині навіки замерзлої води в складі айсбергів і льодовиків. Бактерії сплять у найстаріших льодах планети, очікуючи, напевно, всесвітнього потепління. Коли вчені розморозили їх в лабораторних умовах, антарктичні мікроби показали зразкову пристрасть до життя. ДНК,яке більше мільйона років  було  незадіяне, стало працювати, як ні в чому не бувало. Можливо завдяки тому факту, що геном древніх бактерій куди коротший, ніж у наших сучасників. Нуклеотидів тут всього 210 пар проти 3 мільйонів.

Життя глибоко під землею

Життя в отруйному мулі. Щоб домогтися власного місця навіть не під Сонцем, а далеко від нього, деякі одноклітинні відмовляються від кисню! Яскравий тому приклад - лорицифера спинолорикус, чия довжина всього 150 мікрон. Хитрі організми живуть в безповітряному просторі, наповненому пересоленим мулом в найглибшому місці Середземного моря. Тут стільки сірководню, що вистачить для отруєння доброї половини моря. Хто знає, що було б, дай відкритим анаеробним істотам мільярди років на еволюцію? Може, тоді на планеті існувала б раса розумних істот, які  зовсім не потребують кисню.

Життя глибоко під землею

Життя глибоко під землею. Людство постійно з різними цілями прагне до надр Землі. Одна з найбільших рукотворних дірок на планеті знаходиться неподалік від Йоганнесбурга. Глибина золотоносної шахти Мпоненг - 3777 метрів. Але і на самому дні її, при температурі 60 градусів, живуть бактерії-відлюдники. Джерелом їх існування є ядерна реакція. Руда дає радіоактивне випромінювання, яке допомагає розщеплюватися молекулам води. Коли атомарний водень відновлюється, то виділяється енергія, яка дає мікробам життя. Бактерії мають хвостики, з допомогою яких вони плавають по волозі, що заповнює тріщини в кам'яній породі.

Життя в космічній порожнечі

Життя в космічній порожнечі.  Тихоходка є одним з найбільш цікавих істот на Землі. Вона мікроскопічно мала, володіє вісьмома лапами. Тихоходка немов ведмідь повільна, невибаглива, скромна, але при цьому дуже стійка. Якщо цю бактерію відправити у відкритий космос, то вона відразу ж впаде в сплячку, перетворившись на щось висушене. Досліди показали, що тихоходки можуть провести у вакуумі під жорстким опроміненням ультрафіолетом до 10 днів, а потім знову ожити і навіть дати потомство. У цих істот багато унікальних особливостей. Вони можуть виживати в атмосфері вуглекислого газу, проводити до 10 годин в киплячій воді і бути на 8 годин замороженими в рідкому гелії

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
9213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку