Презентація "Продуктивність екосистем різного типу. Агроценози"

Про матеріал
Презентація для 11 класу за підручником "Біологія і екологія" (рівень стандарту) Л.І. Остапченко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОДУКТИВНІСТЬ ЕКОСИСТЕМ РІЗНОГО ТИПУАГРОЦЕНОЗИ

Номер слайду 2

Біомаса і продуктивність наземних біоценозів. Найнижча продуктивність характерна для біогеоценозів тундри та пустель, найвища - для вологих тропічних лісів Різні типи наземних біогеоценозів: 1 - тропічний ліс - приклад високопродуктивного саморегульованого біогеоценозу з високим видовим різноманіттям; приклади низькопродуктивних біогеоценозів: пустеля Сахара (2) та арктична тундра (3)

Номер слайду 3

Продуктивністю називають здатність живої речовини створювати, транс-формувати й нагромаджувати органічну речовину (біомасу).

Номер слайду 4

ВОЛОГІ ЕКВАТОРІАЛЬНІ ЛІСИНезважаючи на те, що екваторіальний ліс є середовищем існування незліченної кількості видів рослин, грунти даної зони порівняно неродючі та бідні. Причиною цього є спекотний клімат, через який рослини швидко розкладаються під впливом бактерій, що в свою чергу перешкоджає утворенню родючого (гумусного) шару. Висока кількість опадів у свою чергу призводять до вилуговування, процесу вимивання водою розчинних солей та мінералів, таких як кальцій та магній. 

Номер слайду 5

Продуктивність водних біогеоценозів. Різноманітні морські біогеоценози можна поділити на два типи: прибережні та відкритих вод. Підраховано, що продуктивність біогеоценозів відкритого океану становить не більше 10 % від продуктивності лісових екосистем помірної зони.

Номер слайду 6

Продуценти водних біогеоценозів - це переважно водорості. Вони швидко продукують біомасу за рахунок високих темпів розмноження і швидкої зміни поколінь, але її так само швидко споживають консументи.

Номер слайду 7

Продуктивність біогеоценозів прісних вод - озер, ставків, боліт і річок подібна до продуктивності аналогічних морських.

Номер слайду 8

Агроценоз (від грец. агрос - поле та койнос - загальний) - збіднене видами угруповання рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів, створене людиною для отримання сільськогосподарської продукції. Агроценози - приклади штучних біогеоценозів (1); у разі недостатньої уваги до стану агроценозу в ньому починають з’являтися дикі види, які поступово витискають культурні (2), або масово розмножуються шкідники (3 - комахи хрестоцвіті блішки - небезпечні шкідники капустяних)Агроценози

Номер слайду 9

Біологічний метод боротьби з видами-шкідниками: 1 - жуки-сонечка є природними ворогами попелиць, які шкодять різним видам культурних рослин; 2 - трихограми (ряд Перетинчастокрилі) - комахи, самки яких відкладають свої яйця в яйця інших комах, серед яких є небезпечні шкідники; 3 - серед грибів є хижі види, здатні вловлювати й перетравлювати шкідливі види нематод

Номер слайду 10

ПОРІВНЯННЯ

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Опрацювати §36.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
7 березня 2023
Переглядів
1606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку