Презентація проекту "Визначення середньої швидкості нерівномірного руху"

Про матеріал

Коли ми говоримо про швидкість руху тіл у навколишньому середовищі, то маємо на увазі середню швидкість.Саме вона дає змогу оцінити пройдений шлях, знаючи час руху,або навпаки, знайти час, знаючи відстань. Вміння знайти середню швидкість, з якою рухаються тіла, сприяють конкретизуваннюуявлень про силове значення швидкості, використанню одержаних даних для практичних потреб, що є актуально для навчальних і життєвих інтересів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визначення середньої швидкості нерівномірного руху. Виконав учень 7 класу Словітського НВК Карнидал Володимир

Номер слайду 2

Керівник проекту: Горгота Любов Володимирівна, вчитель фізики. Тип проекту: інформаційно-пошуковий, дослідницький, інтегрований. Навчальні предмети: фізика, фізкультура, основи здоров’я, біологія. Тривалість виконання проекту: два тижні. Проблема: Як обчислити середню швидкість тіл і чи впливає швидкість живих тіл на їх здоров’я?

Номер слайду 3

Визначити швидкість руху тіл, що рухаються нерівномірно: людини (першокласника, дорослої людини, семикласника, семикласника на уроці фізкультури та семикласника-лижника); транспортного засобу (велосипеда). Мета проекту

Номер слайду 4

Рух навколо мене. Рух – це зміна положення тіла у часі відносно чогось. Як швидко відбувається ця зміна показує швидкість. Наприклад, я щоденно можу на собі відчувати як усе відбувається. Коли поспішаю, починаю йти швидше, щоб виграти у часі та не спізнюватись. Після уроків, звичайно, моя хода стає повільнішою. Коли я захотів визначити свою швидкість, то звернувся до фізики. Механіка – розділ фізики, яка вивчає механічний рух (зміну положення тіла з часом відносно інших тіл). Це – фізика, яка оточує мене.

Номер слайду 5

Фізичну величину, яка характеризує нерівномірний рух і чисельно дорівнює відношенню шляху, пройденого тілом, до проміжку часу, за який цей шлях пройдено, називають середньою швидкістю. Середню швидкість розраховують за формулою: v=𝑺𝒕. 

Номер слайду 6

Щоб визначити середню швидкість нерівномірного руху я кількість кроків (100) поділив на час за який ступив 100 кроків (50с). Результат - 2 кроки/с . Довжина мого кроку 45 см. Моя швидкість - 90 см/с = 0,9м/с. Дослід я повторив три рази. Знайшов середнє значення своєї швидкості: всі три значення швидкостей додав і, поділивши на 3, одержав: 0,9+1+1,1=1(м/с)- моя середня швидкість.

Номер слайду 7

Цікаво, а з якою швидкістю я рухаюся на уроці фізкультури?Дистанцію 30 м я пробіг за 7с. Я біг з швидкістю 30:7 ≈ 4 (м/с).

Номер слайду 8

А ще я вирішив обчислити з якою середньою швидкістю рухаюсь на велосипеді та на лижах (зима – чудова пора для відпочинку). Для цього я відміряв 100 метрів (220 кроків) і засік час, за який проїхав цю відстань. Час дорівнював 15 секунд для велосипеда та 1 хвилина (60 с) для лиж. Середня швидкість руху на велосипеді 100:15≈7 (м/с), для лиж – 100:60≈1,7 (м/с).

Номер слайду 9

Таким самим способом я визначив швидкість першокласника. Довжина його кроку 30 см, 100 кроків він пройшов за 60 с. Зробивши обчислення, я отримав швидкість першокласника: v=3000:60=50 (см за секунду або 0,5 м/с).

Номер слайду 10

А з якою швидкістю поспішає до школи моя мама?Відстань від нашої домівки до школи 800 м. Мама проходить її в середньому за 10 хвилин. Отже, її середня швидкість v=800:10=80 м/хв=80:60=1,(3) м/с.

Номер слайду 11

Швидкість буває різною за величиною. Швидкість першокласника - 0,5 м/с. Швидкість семикласника - 1м/с. Швидкість дорослої людини – 1,3 м/с. Швидкість учня-бігуна – 4 м/с. Швидкість велосипедиста - 7 м/с. Швидкість учня-лижника – 1,7 м/с.

Номер слайду 12

Якщо ви захочете визначити середню швидкість свого руху: При ходьбі середня швидкість людини залежить від довжини її кроку. Незважаючи на те, що в різних умовах довжина кроку може бути різною, у кожного з нас є своя власна, звичайна чи середня довжина кроку. Якщо людина нікуди не поспішає і спеціально не уповільнює свою швидкість, то довжина її кроку приблизно відповідає одній і тій же величині. Щоб визначити середню швидкість потрібно вибрати відстань і пройтися звичайним темпом, підрахувавши при цьому загальне число своїх кроків. Потім залишиться лише помножити довжину кроку на отримане число кроків і розділити на час ходьби.

Номер слайду 13

Рух – життя! За статистикою, середня швидкість людини при ходьбі безпосередньо пов’язана з тривалістю його життя. Чим більша середня швидкість людини в похилому віці, тим більше вона проживе. Багато людей викидають шалені гроші на тренажери, забуваючи при цьому, що звичайна ходьба здатна приносити чимало користі. При цьому у людини працює більшість органів: легені, серце, м’язи, нервова і кровоносна система. Недарма існує правило «10 000 кроків». Якщо щодня проходити цю відстань (близько 8 км), то можна не тільки зміцнити своє здоров’я, але істотно продовжити своє життя.

Номер слайду 14

Використана література: Ресурси Інтернету В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий, Ф. Я. Божинова «Фізика 7 клас». Н. М. Голосова, З. Ю. Максимович «Працюємо разом: інновації та проекти». З. Ю. Максимович «Збірка матеріалів конкурсу «Фізика навколо нас»».

Номер слайду 15

Дякую за увагу!Прошу гарно оцінити мою роботу

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 12. Нерівномірний рух
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
34098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку