Презентація "Професійне спрямування на уроках фізики"

Про матеріал

Багато уроків при викладанні природничо – математичних дисциплін в училищі мають професійне спрямування. Однобічна діяльність викладачів загальноосвітньої підготовки без тісного зв'язку з викладачами спеціальних і загальнотехнічних дисциплін, предметів загальнотехнічної та професійно-теоретичної підготовки, майстрами виробничого навчання не дала б бажаних результатів – підвищення якості професійної підготовки.

Важлива роль курсу фізики у підготовці спеціалістів технічного профілю зумовлена тим, що вивчення предмета не тільки поповнює загальнонаукові знання, але й посилює розвиток абстрактного мислення учнів; поглиблює розуміння ними фізичних властивостей речовин, різноманітних фізичних, механічних, технологічних та експлуатаційних основ різних матеріалів; дає змогу майбутнім фахівцям орієнтуватися у потоці наукової і технічної інформації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професійне спрямування на уроках фізики

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Рівномірний рух по колу Мотовило комбайна Диски косарки Шестерні Кривошипно-шатунний механізм

Номер слайду 4

Круг точильного станка Колесо автомобіля Рульове колесо

Номер слайду 5

Спідометр Призначення спідометра – показувати швидкість руху автомобіля і водночас відлічувати пройдений шлях.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Другий закон Ньютона Відділення насіння сільськогосподарських культур від насіння бур'янів та домішок за допомогою повітряного потоку.

Номер слайду 8

Третій закон Ньютона Взаємодія ґрунтообробних машин із ґрунтом

Номер слайду 9

Сили тертя Зчеплення призначене для тимчасового від'єднання колінчастого вала двигуна від коробки передач при гальмуванні і зупинці автомобіля і при переключанні передач, а також для плавного з'єднання їх під час рушання автомобіля з місця або після переключення передач.

Номер слайду 10

Розподіл зернової суміші за властивостями поверхонь зерна. Різне зерно має різні поверхні: гладеньку, шорстку, а звідси і коефіцієнт тертя об полотно теж менший або більший. Для розподілу таких сумішей зерна користуються полотняними гірками. Гірку встановлюють під кутом до горизонту, щоб зерно з гладенькою поверхнею сповзало по поверхні вниз, а зерно з шорсткою поверхнею зачіплялось за неї і піднімалось вгору.

Номер слайду 11

Приклади сили тертя Рух коліс автомобіля по дорозі Пасова передача

Номер слайду 12

Сила тяжіння. Вага. Висівання зерна. Рослини “відчувають” дію сили тяжіння, через що головний корінь завжди росте вниз, до центру Землі, а стебло – вгору. Це явище називають “геотропізм”. Геотропізм – здатність органів рослин приймати певне положення під впливом земного тяжіння.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Як вимірюють температуру води, повітря і ґрунту. Для вимірювання температури води водоймищ, колодязів користуються звичайним термометром, обернувши його заздалегідь шаром ниток, які вбирають воду, і завдяки цьому термометр не нагрівається в повітрі і показує протягом 0,5 хвилин температуру водоймища. Цього часу достатньо, щоб зняти покази термометра.

Номер слайду 15

Для вимірювання температури повітря термометр встановлюють в спеціальній будці. Стінки будки подвійні. Через них вільно проходить повітря, але не проходить сонячне проміння і дощ. Будку встановлюють на відкритому майданчику, з тим щоб навколишні будови і дерева не затінювали її. Дотримання всіх цих умов забезпечує правильність вимірювання температури повітря.

Номер слайду 16

Температуру ґрунту вимірюють за допомогою термометра Савінова. Це звичайний термометр з трубкою, зігнутою під кутом 1350, для зручності установки в ґрунті. Лопатою роблять розріз в ґрунті, в який обережно опускають термометр на потрібну глибину, грунт обережно ущільнюють. Агроному важливо знати температуру ґрунту, особливо у весняний період, коли починаються польові роботи.

Номер слайду 17

Дифузія в сільському господарстві засолювання огірків, капусти, помідорів збагачення водоймищ киснем видалення вуглекислого газу із ґрунту і насичення його киснем рихлення ґрунту біля стовбура дерева для доброго поливу перелопачування зерна для збільшення сходження і життєздатності зерна

Номер слайду 18

Вікторина Чому у жаркий день скошена трава висохне швидше ніж у холодний? Чому зимою хвойні дерева випаровують вологи в 300-400 разів менше ніж влітку? Чому сильна спека важко переноситься в болотистих місцевостях? Чому після дощу або доброго поливання навколо стовбура плодових дерев покривають шаром опилок, соломи чи торфу? Чому хвойні дерева випаровують вологи в 8-10 разів менше, ніж листяні того ж віку і в той же час? Чому випаровування з темних ґрунтів відбувається швидше, ніж з світлих? В вітряну погоду швидше, ніж при тихій погоді? Для чого при скирдуванні вологого сіна в нижній частині скирди роблять наскрізний канал?

Номер слайду 19

Приклади деформацій 1. Ресорні підвіски 2. Незалежні шворневі підвіски

Номер слайду 20

Випаровування в житті рослин При нестійкій погоді під час сінокосу траву сушать на вішолах, вмонтованих на вкопаних у землю стовпах з рядом поперечних жердин. Накладена на вішола трава вільно продувається вітром і швидко сохне. При роздільному збиранні хлібів здійснюється два процеси: а)скошування хлібів і просушування його в валках протягом 2-3 днів; б) підбирання скошеного хліба і його обмолот. Різні рослини за вегетаційний період випаровують не однакову кількість води. Одне стебло кукурудзи за літо випаровує більше 150 л води, одне стебло соняшника – 100-150л, з пшеничного поля площею 1 га випаровується за літо 300-400т води.

Номер слайду 21

Без води життя не можливе. У мешканців посушливих місць виробився ряд пристосувань для існування в умовах водного дефіциту. Рослини степів і пустель можуть мати видозмінені листки (колючки у кактуса) або бути безлистим (саксаул). Деякі мають дуже глибокі корені (верблюжа колючка-до 16м) у ковили листки складаються в трубочки, продихами всередину, чим зменшується випаровування. Випаровуванню перешкоджають і такі пристосування, як восковий наліт, волоски на поверхні рослин.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Історія народження першого автомобіля Після 1876 року, коли Ніколас Августін Отто запатентував двигун внутрішнього згорання, багато тямущих людей працювали над його вдосконаленням. 1885 році Карл Бенц продемонстрував свій триколісний саморушний екіпаж з бензиновим двигуном. 1893 році Бенц створив чотириколісний автомобіль

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Історія виникнення і розвитку теплових двигунів Герон Александрійський У II столітті до нашої ери створив першу парову машину – прообраз парової турбіни. Однак двигун був занадто малим, щоб здійснити будь-яку роботу.

Номер слайду 26

Томас Севері У 1698 році Томас Севері винайшов парову машину і назвав її “Вогневою машиною”. Машина служила для відкачування вод із затоплених шахт. Шахти на той час були глибиною 100 м, а машина діставала тільки до 15 м.

Номер слайду 27

Дені Папен Перша вдала парова машина із поршнем була побудована Дені Папеном, чиє ім'я асоціюється із винаходом автоклава, що мається сьогодні практично в кожному будинку у вигляді каструлі-скороварки.

Номер слайду 28

Томас Ньюкемон Його перша парова машина була встановлена на вугільній шахті в 1712 році. Як і в машині Попена, поршень рухався у вертикальному положенні, але в цілому машина Ньюкемона була значно досконаліша.

Номер слайду 29

Іван Іванович Ползунов Проект першої у світі парової машини, здатної безпосередньо пускати в хід будь-які робочі механізми, запропонував 25 квітня 1763 року винахідник І.І.Ползунов.

Номер слайду 30

Джемс Уатт В Англії над створенням парової машини працював шотландець Джеймс Уатт. Він зробив кілька удосконалень, які остаточно перетворили пароатмосферну машину на парову. У 1768 році він подав прохання про патент на свій винахід.

Номер слайду 31

Джордж Стефенсон побудував паровий двигун в Англії. Ніколас Отто в 1878 році розробив бензиновий двигун, котрий став першою сходинкою до вирішення проблеми ваги. Етьен Ленуар 1860 році сконструював перший двигун внутрішнього згорання. Рудольф Дизель у 1892 році створив новий двигун внутрішнього згорання на більш дешевому паливі.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Свічка запалювання Свічка запалювання призначена для утворення електричного розряду – іскри, яка запалює стиснуту в циліндрах двигуна робочу суміш.

Номер слайду 34

Корисне застосування електризації Маляр без щітки Рухомі предмети на конвеєрі, які треба пофарбувати, наприклад, корпус автомобіля, заряджають позитивно, а частинки фарби – негативно. Шар фарби на корпусі буде тонкий, рівномірний і щільний. Оскільки, однойменні заряди відштовхуються, то частинки фарби відштовхуються одна від одної – звідси і рівномірність шару. Частинки, що розганяються під дією електричного поля, з силою вдаряються об предмет – звідси щільність. Розхід фарби знижується, оскільки вона осідає тільки на деталях.

Номер слайду 35

Електрична сепарація Електрична сепарація – процес, що застосовується при сортуванні частинок по розміру або провідності руди, насіння, мікроорганізмів. Сипучий матеріал поступає в бункер 1. Частинки, проходячи через отвір в дні бункера і потрапляючи на гладеньку платформу 2, до якої прикладений від’ємний потенціал, заряджається від’ємно. Потім, падаючи, на позитивно заряджений барабан 3, вони притягуються до нього. А так як частинки мають різну масу і на них діє також відцентрова сила обертання барабана, то коли сума цих сил перебільшить електростатичну силу притягання, частинки зриваються з барабана і потрапляють у бункери 5-7, різні для частинок різної маси. Найменші частинки зчищаються щіткою. При сепарації насіння відбувається позбавлення насіння від пилу і часткове видалення з них паразитів.

Номер слайду 36

Електричний бензомір 1- акумулятор, 2- амперметр, 3- реостат, 4- дощечка, 5- ключ, 6- поплавець, 7-реостат, 8- повзун, 9-посудина. На законі Ома ґрунтуються численні розрахунки сили струму, напруги, опорів в різних електричних ланцюгах. Наприклад на залежності сили струму в ланцюзі від опору створений і діє в автомобілях і комбайнах електричний прилад для визначення рівня палива в баку, який дозволяє водію, не виходячи з кабіни, за свідченням стрілки приладу судити про рівень палива в баку.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Котушка запалювання Котушка запалювання призначена для перетворення струму низької частоти на струм високої частоти. Принцип дії котушки заснований на явищі взаємної електромагнітної індукції.

Номер слайду 39

Застосування електромагніту в сільському господарстві На млині швидко струмують по жолобу золотисті зерна пшениці. Вони повинні поступити в млинові жорна для помелу. А що коли разом із зерном випадково потрапить цвях, гайка або шматок заліза? Це може зіпсувати машину. Щоб цього не трапилось, на варті стоїть сильний електромагніт. Він чіпко тримає залізні предмети, не пускаючи їх в машину. Час від часу електромагніт очищають від заліза.

Номер слайду 40

Використання магнітного поля в сільському господарстві Властивості звичайної води, пропущеної через магнітне поле, змінюються. Вона не утворює накипу на стінках посудини. Це явище використовують у парових котлах для уникнення накипу на його стінках. Магнітні сили підвищують урожай. Так, помідори, вирощені в штучному магнітному полі, дозрівають швидше і дають більше плодів. У результаті багаторічних спостережень канадські вчені-біологи дійшли висновку, що пшениця, посіяна в напрямі схід-захід, росте краще і дає більший врожай, ніж посіяна в напрямі північ-південь.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Поширення механічних коливань у пружному середовищі. Звукові хвилі. Для звукової сигналізації всі автомобілі повинні мати звуковий сигнал. Він іноді просто необхідний для попередження аварійних ситуацій.

Номер слайду 43

Ультразвук у сільському господарстві Передпосівна обробка насіння У сільському господарстві за допомогою ультразвуку проводиться передпосівна обробка насіння для підвищення врожайності рослин і їх опірності захворюванням. Прилад розміром з домашню кофемолку обробляє за 1 хв два пакетика насіння. Коливання вібратора частотою 20 кГц передаються в цьому приладі сталевій чашці, яка починає вібрувати з амплітудою 4-6 мкм. Поміщене в неї сухе насіння вже через декілька секунд покривається мікротріщинами, що полегшує рух вологи і повітря через їх оболонку, завдяки чому насіння швидше набухає і проростає.

Номер слайду 44

Аналізатор молока Молоко, що поступає на переробку з ферм, завжди піддається ретельному аналізу на вміст жиру, сухих речовин, який вимагає значних витрат часу і праці. Щоб їх скоротити, сконструювали аналізатор ФМУ-1, який виконує цю операцію за час трохи більший хвилини. Його принцип дії заснований тому, що в цілісному молоці ультразвук розповсюджується з швидкістю, яка залежить від концентрації жиру і сухих речовин. Вимірюючи цю швидкість при двох точно певних температурах, аналізатор за допомогою спеціального обчислювального пристрою видає необхідні дані про якість молока.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Роль та вплив різних спектрів світла на життя рослин Рослинам потрібне не таке світло, яким бачимо його ми. Реакція фотосинтезу, завдяки якій рослини розвиваються, вимагає цілком певної довжини світлових хвиль. Це означає, що якщо ви використовуєте для додаткового підсвічування рослин звичайну лампу денного світла – рослини отримують багато світла, яке їм абсолютно не потрібне. Лише частина світла, яка сприймається людським оком, сприяє зростанню рослин.

Номер слайду 47

Найбільше значення для рослин мають червоні і помаранчеві промені. Саме вони є основним джерелом енергії для фотосинтезу і впливають на процеси, пов'язані на процеси зі зміною швидкості розвитку рослини. Якщо рослина отримує надлишок світла червоного та помаранчевого діапазону, це затримує перехід рослини до періоду цвітіння. Сині та фіолетові промені, крім безпосередньої участі у фотосинтезі, стимулюють також утворення білків і регулюють швидкість розвитку рослини. Ультрафіолетові промені з довжиною хвилі 315-380 нм затримують ріст рослин вгору і стимулюють синтез деяких вітамінів, а ультрафіолетові промені з довжиною хвилі 280-315 нм підвищують холодостійкість рослин. Лише жовті та зелені промені не відіграють особливої ролі в житті рослин.

Номер слайду 48

Приклади використання світлових явищ в сільському господарстві. земельні ділянки вимірюють за допомогою оптичних геодезичних приладів – теодоліта, нівеліра, в яких використовується прямолінійність поширення світла. спеціальні лінзи виявляють хлібні кліщі, що живуть в муці, зерні, крупі і приносять велику шкоду сільському господарству. скляні перекриття парників, теплиць, оранжерей виявляють великий вплив на мікроклімат. ультрафіолетові промені пагубно діють на багато хвороботворчих бактерій, тому їх використовують для боротьби з бактеріями і в тваринницьких фермах. Джерелом таких променів служать спеціальні бактерицидні лампи.

Номер слайду 49

нестача вітаміну D в організмі викликає захворювання рахітом. Опромінення тварин ультрафіолетовим промінням відновлює продуктивність тварин. Для опромінення тварин використовують ртутні лампи з колбою із кварцового стекла. на птахофабриках ультрафіолетові промені використовують для відбору яєць в інкубацію: опромінені свіжі яйця світяться червоним світлом, яйця, що деякий час лежали дають фіолетове або голубе забарвлення. інфрачервоне випромінювання володіє здатністю проникати в живу тканину і підвищувати її температуру. Ця властивість променів використовується для сушіння деревини, зерна, овочів, сіна, для боротьби з амбарними шкідниками. Для одержання інфрачервоних променів використовують апарати, в яких ніхромова нитка нагрівається елекртричним струмом до 7000С.

Номер слайду 50

Відбивання та розсіювання світла Фари автомобіля Рефлектор створює напрямлений промінь світла, але не забезпечує рівномірного освітлення дороги перед автомобілем. Для рівномірного розподілу світла служить скло розсіювач, ребра якого заломлюють світлові промені і рівномірно розподіляють його на дорозі перед автомобілем.

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Застосування атомної енергії в сільському господарстві Підживлення рослин фосфором,що містить радіоактивний ізотоп фосфору, вчені виявили, що живлення нанесене на листя рослин, дійшло до плоду значно швидше, ніж живлення, що було внесене в грунт і йшло від кореня до плоду. В дослідженнях за допомогою “міченого” карбону вияснилось, що вуглекислий газ поглинається листям рослин не тільки на світлі, а й у темноті. За допомогою радіоактивного фосфору виявлено, що в дубовому лісі зростаються корінням по 30 і більше дерев, створюючи загальну кореневу систему. Стало зрозуміло, чому в дубовому лісі одночасно хворіють багато дерев. За допомогою радіоактивного випромінювання можна провести точне вимірювання тягових зусиль трактора.

Номер слайду 53

За допомогою “мічених атомів” слідкують за рухом поживних речовин в організмі тварин, дізнаються про їх дію. Опромінені фрукти, овочі, молочні продукти зберігаються довгий час. Картопля опромінена γ-променями не проростає більше року. Застосовуючи передпосівну обробку насіння розчинами солей радіоактивних ізотопів, підвищують їх сходження та піднімають врожай на 17-20%. На птахофабриках опромінюють яйця. Завдяки цьому із кожних 100 яєць в результаті інкубації виводиться в середньому 97 курчат. Вчені розробили методи боротьби з шкідливими комахами за допомогою радіаційного опромінення, що забезпечує повне знищення личинок, яєць, лялечок шкідливих комах, а також різке скорочення життя дорослих комах.

ppt
Додано
24 грудня 2018
Переглядів
1249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку