Презентація "Проголошення автономії України. І та ІІ Універсали"

Про матеріал
Презентація до курсу тем про Українську революцію. А саме тема 2 розділу - "Проголошення автономії України. І та ІІ Універсали". Презентація розроблена до підручника Н.М. Сорочинської та О.О. Гісема, 2018р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проголошення автономії України. Відносини УЦР із Тимчасовим урядом. І та ІІ Універсали. Генеральний секретаріат. Збройний виступ самостійників.

Номер слайду 2

ПланІ універсал та утворення Генерального секретаріату.ІІ універсал та його наслідки. Загальнонаціональна криза. Продовження «українізації» армії. З'їзд народів Росії. Загострення відносин УЦР та Тимчасового Уряду.

Номер слайду 3

Опорні дати та поняття: Дати: 6–8 квітня 1917 р. – у Києві відбувся Український національний конгрес. 5-8 травня – Перший Всеукраїнський військовий з’їзд (Київ)16-21 травня – Переговори між українською делегацією на чолі з В. Винниченко та представниками Тимчасового уряду про надання Україні автономії28 травня-2 червня – Перший Всеукраїнський селянський з’їзд (Київ)10 червня 1917 р.  – Центральна Рада оприлюднила свій І Універсал. Персоналії: М. Грушевський. В. Винниченко С. Єфремов. М. Міхновський. Терміни: Універсал , Генеральний Секретаріат, національно-територіальна автономія.

Номер слайду 4

За ініціативою Центральної Ради до Петрограду була направлена делегація на чолі з В. Винниченком. Тимчасовому уряду було представлено Декларацію Центральної ради, у якій висловлювалося прагнення України до автономії. Тимчасовий уряд не погодився на проголошення автономії до скликання Установчих зборів. Про звіт делегації та заборону військового міністра О. Керенського на проведення чергового військового з'їзду було оголошено на селянському з'їзді 10 червня у Києві. Обурені делегати обрали Раду селянських депутатів, яка увійшла до складу Центральної Ради. Передумови проголошенняІ Універсал. Утворення Генерального Секретаріату

Номер слайду 5

Основні положення. УЦР – вищий державний орган влади в Україні до скликання Українських Установчих зборів (Сейму). Проголошено автономію України у складі Росії. Населення має створювати підпорядковані УЦР місцеві органи влади. Створюється українська державна скарбниця за рахунок спеціального податку з населення. У державотворчих процесах в Україні мають брати участь представники всіх національностей. Земельний закон має закріпити за народом України право власності на землю. Універсалом було проголошено автономію України. Тимчасовий уряд не підтримав ідею проголошення автономії України, але І Всеросійський з'їзд рад робітничих і солдатських депутатів запропонував йому порозумітися із Центральною Радою. До Києва прибула делегація у складі трьох міністрів – М. Терещенка, І. Церетелі й О. Керенського. Під час переговорів було вироблено основні засади компромісу.23 (10) червня 1917р. В. Винниченко оголосив текст І Універсалу. Універсали – розпорядчий акт адміністративно-політичного характеру. Кваліфікується також як урочиста грамота, декларація, маніфест. Універсалами також називалися маніфести УЦР, що виконували функції основних тимчасових документів конституційного характеру.

Номер слайду 6

Утворення українського уряду – Генерального Секретаріату. Володимир Винниченко(1880-1951)Український письменник, публіцист, політичний діяч. Один із лідерів Української революції, заступник голови Центральної Ради, голова Генерального секретаріату, з 1918р. Очолював Директорію. У 1919р. Виїхав за кордон. Автор тритомного твору «Відродження нації», багатьох оповідань, новел, романів, драм. Його твори ставилися в театрах різних країн світу.15 (28) червня 1917р. створено перший український уряд у складі представників УСДРП, УПСР, УПСФ. В. Винниченко – голова;П. Христюк – секретар внутрішніх справ, генеральний писар;Х. Барановський – секретар фінансових справ;М. Стасюк – секретар продовольчих справ;С. Петлюра – секретар військових справ;Б. Мартос – секретар земельних справ;В. Садовський – секретар судових справ;С. Єфремов – секретар міжнаціональних справ;І. Стешенко – секретар освіти.

Номер слайду 7

Робота з джереломст. 33 підручника. Питання. Як в документі проголошувалася автономія України?Яким мав стати вищий законодавчий орган в Україні?Яким було ставлення до національних меншин, що проживали в Україні?

Номер слайду 8

УЦР визнано вищим органом влади в Україні. Передумови проголошення. УЦР і Тимчасовий уряд шукали порозуміння. Тимчасовий уряд потребував підтримки всередині країни у зв'язку з поразкою російського наступу на фронті в червні 1917р. На початку липня 1917 р. до Києва прибула делегація Тимчасового уряду у складі О. Керенського, М. Терещенка, І. Церетелі для встановлення контролю над Українською революцією3 (16) липня 1917р. ІІ Універсал та його наслідки. Основні положення Тимчасовий уряд затвердив склад Генерального Секретаріату. Генеральний Секретаріат визнано вищим виконавчим органом влади в Україні. Україна відмовляється від самочинного проголошення автономії до Всеросійських Установчих зборів. Під контролем російського командування відбудеться формування українських військових частин. УЦР поповнюється представниками національних меншин.

Номер слайду 9

Досягнуто компроміс між УЦР та Тимчасовим урядом. Липнева криза Тимчасового уряду: зі складу Тимчасового уряду вийшла партія кадетів на знак протесту проти визнання УЦР.4-9 (17-22) липня 1917р. У Києві відбувся виступ самостійників –полку ім. П. Полуботка, невдоволеного відмовою від автономії, що поглибив розкол в українському національному русі. Полуботківці захопили державні установи, вимагаючи проголошення незалежності, але були роззброєні за наказом УЦР. Падіння авторитету УЦР. Результати проголо-шення. Продовжив курс УЦР на досягнення автономії України. Продемонстрував курс УЦР на демократичне мирне вирішення проблем. Мав суттєві вади: не окреслював територію, підпорядковану УЦР, не визначав повноваження Генерального секретаріату тощо. Підтвердив негативне ставлення Тимчасового уряду щодо українського питання. Значення

Номер слайду 10

Початок загострення відносин між УЦР та Тимчасовим урядом{775 DCB02-9 BB8-47 FD-8907-85 C794 F793 BA}Документ. Статут Генерального Секретаріату«Тимчасова інструкція для Генерального Секретаріату»Статус. Вищий орган управління в Україні, який формується УЦР, відповідальний перед нею, затверджується тимчасовим урядом. Місцевий орган Тимчасового уряду, який затверджується за поданням УЦРПовноваженняпередає Тимчасовому уряду законопроекти, затверджені УЦР;визначає компетенцію органів виконавчої влади;призначає невиборних урядовців;недовіра, висловлена УЦР, зумовлює відставку Генерального Секретаріатуусі рішення мають затверджуватися Тимчасовим урядом;втрачено право призначення на державні посади;Тимчасовий уряд може діяти в обхід Генерального Секретаріату;Центральна Рада фактично позбавляється законодавчих прав. Територія, на яку поширюється влада. Дев’ять українських губерній: Київська, Волинська, Полтавська, Подільська, Херсонська, Харківська, Катеринославська, частина Чернігівської і ТаврійськоїП’ять українських губерній: Київська, Волинська, Полтавська, Подільська, частина ЧернігівськоїСклад14 секретарств: внутрішніх, фінансових, військових, продовольчих, земельних, національних справ; юстиції, освіти, торгівлі, промисловості, пошти й телеграфу, праці, шляхів сполучення. Генеральний Секретаріат втрачає секретарство військових справ, продовольчих справ, судових справ, шляхів сполучення, пошти й телеграфу, земельних справ. Значення. Став фактичною основою конституції України як автономної частини РосіїЗагострив конфлікт між УЦР та Тимчасовим урядом. Як би ви оцінили положення «Тимчасової інструкції для Генерального секретаріату»?

Номер слайду 11

Загальнонаціональна криза. Передумови. Ситуація в Росії стала критичною. Війна, безсилля державної влади, господарська розруха, соціальні конфлікти поглиблювали всеохоплюючу кризу. З'явилися прихильники встановлення диктатури. На чолі заколотників став верховний головнокомандуючий генерал Л. Корнілов. 9 вересня він направив війська у Петроград з вимогою до Тимчасового уряду передати йому всю повноту влади, але заколот було ліквідовано. Позиція УЦРПідтримала Тимчасовий уряд. УЦР не скористалася кризою для посилення свого впливу, передусім серед робітничого класу. Результати заколоту. Поразка правих сил у боротьбі за владу в Росії, утрата Тимчасовим урядом опори серед заможних верств населення. Зростання авторитету більшовиків, які брали активну участь у придушенні заколоту, більшовизація рад.

Номер слайду 12

Продовження «українізації» армії. З'їзд народів Росії. Прискоренню появі українців у російських збройних формуваннях сприяв наказ Корнілова про «українізцію» частин російської арміїНайвпливовішим став Перший український військовий корпус, який був сформований восени 1917 року на базі українізованого 34-го корпусу російської армії (перейменованого в серпні 1917 року)Його командувачем став генерал-лейтенант П. Скоропадський –нащадок давнього гетьманського роду. Також активно продовжував розвиватися рух «вільних козаків». Їхнім отаманом також було обрано П. Скоропадського. Подумай і скажи!1. Як може вплинути на подальший розвиток подій зосередження повноти військової влади в руках П. Скоропадського? 2. Чи згодні ви з позицією УЦР щодо організації армії?Продовження українізаціїОднак, лідери УЦР вважали армію знаряддям для насильства над народом і тому прохолодно ставилися до ідеї створення регулярної армії.

Номер слайду 13

З'їзд народів РосіїУ вересні 1917р. в Києві працював з'їзд народів Росії (представники національностей та областей колишньої Російської імперії). Делегати ухвалили, що Росія має бути федеративною республікою. Національним меншинам було запропоновано надати право національно-персональної автономії, а розпорошеним національностям –право на екстериторіальну-персональну автономію. З'їзд підтримав постанову Центральної Ради про необхідність скликання Українських Установчих зборів. Для реалізації цих ідей делегати з'їзду сформували Раду народів. Звістка про постанову УЦР викликала в Тимчасового уряду негативну реакцію. На початку листопада він віддав наказ про притягнення генеральних секретарів до кримінальної відповідальності. З якою метою у Києві був проведений з'їзд народів Росії?

Номер слайду 14

Виступ української делегації на Демократичній нараді з власною програмою, яка передбачала: Спрогнозуйте, чим могло бути викликане загострення відносин між УЦР та Тимчасовим урядом. Загострення відносин між УЦР та Тимчасовим урядом. Проведення З’їзду народів РосіїПостійне відкладання Тимчасовим урядом вирішення питання про автономію України.

Номер слайду 15

§ 6 опрацювати. Вивчити дати та поняття. Перейти за посиланням і виконати завданняhttps://learningapps.org/8464374 Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Мавзенко Юлія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шевченко Богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Миронов Дмитро
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Осипенко Наталия Cергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Шпиталь Юлія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
3531
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку