Презентація ( Прокаріоти.Загальна характеристика)

Про матеріал

Урок-презентація "Прокаріоти. Загальна характеристикаю Детально подано інформацію про домен "Прокаріотів", показано його особливості морфології, будови клітини, обміну речовин та розмноження. надано інформацію про значення прокаріотів у природі та житті людини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Прокаріоти,особливості організації та життєдіяльності. Значення прокаріотів у природі та житті людини».

Номер слайду 2

Мета уроку:1. Ознайомиться з прокаріотами: архебактеріями та еубактеріями.2. Вивчити особливості будови прокаріотів.3. Вивчити особливості життєдіяльності прокаріотів.4. Розглянути значення прокаріотів у природі та житті людини.5. Розглянути використання прокаріотів у військовій справі.

Номер слайду 3

Прокаріоти – організми,прості за будовою, у клітинах яких немає оформленого ядра. Прокаріоти. АрхебактеріїЕубактеріїціанобактеріїбактерії

Номер слайду 4

Архебактерії – одноклітинні прокаріоти, які дуже стійкі до факторів зовнішнього середовища. Термофіли (t = + 45- +113 ͦC)Псіхрофіли ( t =-10 - +15 ͦ)Ацидофіли ( в кислих середов.)Алкафіли ( в лужних середов.)Барофіли (тиск до700 атм.)Галофіли ( конц. Na. Cl 25-31%)Ксерофіли ( при мін.вологі)

Номер слайду 5

особливостіповерхневий апаратплазматична мембранаслизова капсулаклітинна стінкаджгутикицитоплазмацитозольрибосоминуклеоїд. Особливості будови

Номер слайду 6

Номер слайду 7

За формою бактерії поділяються на :1. Коки 2. бацили ( збудник ангіни) ( паличка Коха) 3. вібріони 4. спірили( збудник холери) ( спірила поворотної лихоманки)5.спірохети ( збудник сифілісу)

Номер слайду 8

За типом живлення автотрофи гетеротрофи фототрофи хемотрофи сапротрофи паразити симбіонти

Номер слайду 9

Сапротрофи – це організми, які використовують мертві органічні субстрати як джерело живлення. Паразити – це організми, які використовують організми хазяїна як джерело живлення і середовище існування ( збудники небезпечних хвороб). Симбіонти – це організми, які дають організму хазяїна користь.

Номер слайду 10

по відношенню до кисню1) анаероби – для біосинтезу клітини не потребують кисню.2) аероби – можуть жити тільки в середовищі, що містить вільний молекулярний кисень.

Номер слайду 11

Розмноження1) поділ навпіл 2) кон'югація - обмін ділянками ДНК через цитоплазматичний місток.

Номер слайду 12

Спороутворення. Спори - спеціалізовані клітини, які слугують не тільки для розмноження,а й для переживання несприятливих умов. Деякі спори бактерій витримують глибоке заморожування до – 235 ͦ, нагрівання до + 130 ͦ, дуже стійки до висихання. Спори сибірської виразки зберігають життєздатність до 30 років. Але рекордсменом є спори в усипальницях фараонів, які зберігались протягом 12000 років, а потім з них виростали бактерії.

Номер слайду 13

Значення бактерій у природі 1)Постійність газового складу атмосфери; 2) Мінералізація органічних сполук; 3) Фіксація атмосферного азоту; 4) Ґрунтоутворення; 5) Мікрофлора кишечника людини та деяких тварин;

Номер слайду 14

6) утворення корисних копалин ( торф,кам’яне вугілля, нафта, горючий газ);7) деякі бактерії - збудники небезпечних хвороб тварин та людини.

Номер слайду 15

Використання бактерій у військовій справі: Першим випадком використаннябіологічної зброї, який був офіційно зафіксований у 1346 р.,коли Золота Орда під командуванням хана Джанібека тримала в облозі Кафу. Але тривалість осади була настільки довгою, що серед монголів спалахнула епідеміячуми. Монголам прийшлося зняти облогу, але на прощання вони перекинули певну кількість зараженихтіл крізь кріпосні стіни. Звичайно, у Кафі розпочалась епідемія чуми.

Номер слайду 16

Під час Першої Світової війни біологічну зброю неодноразово використовували Німеччина і Франція,заражаючи коней та велику рогату худобу сапом та сибірською виразкою та переганяли її на територію противника. Також є інформація, що, Німеччина намагалась заразити італійців холерою, розповсюдити чуму в місті Ленінград. В Японії було створено « загін 731», яке займалося розробкою, дослідами з використанням бактеріологічної зброї.

Номер слайду 17

Після лабораторних дослідів були проведені і польові випробування. Над китайськими селищамискидали бомби з сибірськоювиразкою та чумою, а в криниціспускали збудники холери. Від такої діяльності загинуло 200 тис. людей.

Номер слайду 18

Закріплення вивченого матеріалу. Визначте складові прокаріотичної клітини:

Номер слайду 19

Закріплення вивченого матеріалу. Визначте складові прокаріотичної клітини:

Номер слайду 20

Порівняйте прокаріотичну та еукріотичну клітини

Номер слайду 21

Підсумок уроку. Завдання на самопідготовку:1) вивчити конспект,2) § 𝟑𝟕,𝟑𝟖. 

pptx
Додано
14 лютого 2020
Переглядів
2372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку