Іонізуюче випромінювання - це випромінювання, взаємодія якого з середовищем призводить до утворення електричних зарядів (йонів). У результаті дії іонізуючого випромінювання на організм людини в тканинах можуть виникати складні фізичні, хімічні та біологічні процеси. При цьому порушується нормальне протікання біохімічних реакцій та обмін речовин в організмі.
Номер слайду 3
Номер слайду 4
Джерела іонізуючого випромінювання. Природні Штучні Природні радіонукліди. Космічні Технічно підсиленіМедицина інаука. Атомнапромисловість. РадіоактивніаваріїЯдерні вибухи
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Хвороби, які виникають внаслідок дії іонізуючого випромінювання на людину *ураження гострою променевою хворобою;*розвиток лейкозу, лейкемії та ін. пухлинних хвороб крові;*виникнення злоякісних новоутворень (рак) будь-яких органів;*порушення генетичного коду (мутаційні зміни);*ураження нервової системи, кровоносних та лімфатичних судин;*пошкодження органів зору, помутніння кришталика ока, розвиток катаракти;*порушення обміну речовин та ендокринної рівноваги;*виникнення тимчасової або постійної стерильності та імпотенції;*розвиток імунодефіциту, підвищення чутливості організму до звичайних захворювань;*порушення психічного та розумового розвитку;*прискорення старіння організму.
Номер слайду 7
Радіоактивність — спонтанне перетворення нестійких ізотопів одного хімічного елементу на ізотопи іншого елементу, що супроводжується випромінюванням елементарних частинок або альфа-частинок. Радіація - це потік частинок і квантів електромагнітного випромінювання, який зумовлює іонізацію і збудження її атомів або молекул. Це електрони, позитрони, протони, нейтрони і інші елементарні частинки, а також атомні ядра і електромагнітне гамма випромінювання - рентгенівського і оптичного діапазонів. В разі випромінювання нейтральних частинок іонізацію спричиняють вторинні заряджені частинки, що утворюються при взаємодії нейтральних частинок з речовиною.
Номер слайду 8
Номер слайду 9
Природна радіоактивність, яка спостерігається в нестійких ізотопах і існує в природіприродну та штучну. ШТУЧНАрадіоактивність спостерігається в ізотопах, отриманих штучно при ядерних реакціях. РОЗРІЗНЯЮТЬ ДВА ВИДИ РАДІОАКТИВНОСТІ:
Номер слайду 10
Методи захисту від штучного випромінювання:*збільшення відстані між оператором і джерелом;*скорочення тривалості роботи в полі випромінювання;*екранування джерела випромінювання;*дистанційне керування;*використання маніпуляторів і роботів;*повна автоматизація технологічного процесу;*використання засобів індивідуального захисту і попередження знаком радіаційної небезпеки;*постійний контроль над рівнем випромінювання та за дозами опромінення персоналу.
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Живі організми. Доза поглиненої радіації, Грей. Віруси62-4600 Бактерії17-3500 Найпростіші100-3500 Водорості, лишайники300-17000 Голонасінні4-150 Комахи580-2000 Молюски120-200 Рептилії15-500 Риби6-55 Птахи6-14 Гризуни8-15 Велика рогата худоба1,5-2,7 Людина2,5-3,0 Летальні дози поглиненої радіації, які призводять до загибелі половини популяції різних організмів
Номер слайду 13
Променева хвороба— захворювання, що виникає в результаті одержання підвищеної дози радіації, включаючи опромінення рентгенівськими променями, гамма-променями, нейтронами й іншими видами ядерного випромінювання у вигляді опадів чи вибуху атомної бомби. Променева хвороба формується під впливом радіоактивного випромінювання в діапазоні доз 1-10 Гр і більше. Деякі зміни, що спостерігаються при опроміненні в дозах 01-1 Гр, розцінюються як доклінічні стадії захворювання.
Номер слайду 14
Гостра променева хвороба в людини розвивається при короткочасному (від декількох хвилин до 1-3 днів) опроміненні всього тіла в дозі, що перевищує 1 Гр. А також може виникати в разі:
Номер слайду 15
До заходів невідкладної медичної допомоги відносять такі:
Номер слайду 16
Меню для захисту від радіаціїВідомо, що деякі продукти накопичують радіацію дуже інтенсивно, а деякі - майже немає. Під час радіоактивної загрози потрібно виключити з раціону такі продукти: гриби, м'ясо з кістками (чисте м'ясо можна використовувати), всі види листової капусти, морква, буряки, редиску, ріпу, річкову та ставкову рибу. З інших овочів і фруктів необхідно зрізати шкірочку. Обов'язково пийте більше води (виключно артезіанської з джерел, що залягають на глибині понад 180 метрів). Можна включити в раціон червоне вино, близько 250 - 300 мл на добу. Також потрібно вживати зелений чай.