Презентація "Променева хвороба"

Про матеріал
Презентація допоможе учням поглибити знання про біологічну дію іонізуючого випромінювання, про променеву хворобу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічна дія іонізуючого випромінювання.  Променева хвороба. Презентацію підготувала. Шестопалова Марина Володимирівна

Номер слайду 2

Іонізуюче випромінювання - це випромінювання, взаємодія якого з середовищем призводить до утворення електричних зарядів (йонів). У результаті дії іонізуючого випромінювання на організм людини в тканинах можуть виникати складні фізичні, хімічні та біологічні процеси. При цьому порушується нормальне протікання біохімічних реакцій та обмін речовин в організмі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Джерела іонізуючого випромінювання. Природні Штучні Природні радіонукліди. Космічні Технічно підсиленіМедицина інаука. Атомнапромисловість. РадіоактивніаваріїЯдерні вибухи

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Хвороби, які виникають внаслідок дії іонізуючого випромінювання на людину *ураження гострою променевою хворобою;*розвиток лейкозу, лейкемії та ін. пухлинних хвороб крові;*виникнення злоякісних новоутворень (рак) будь-яких органів;*порушення генетичного коду (мутаційні зміни);*ураження нервової системи, кровоносних та лімфатичних судин;*пошкодження органів зору, помутніння кришталика ока, розвиток катаракти;*порушення обміну речовин та ендокринної рівноваги;*виникнення тимчасової або постійної стерильності та імпотенції;*розвиток імунодефіциту, підвищення чутливості організму до звичайних захворювань;*порушення психічного та розумового розвитку;*прискорення старіння організму.

Номер слайду 7

Радіоактивність — спонтанне перетворення не­стійких ізотопів одного хімічного елементу на ізотопи іншого елементу, що супроводжується випромінюванням елементарних частинок або альфа-частинок. Радіація - це потік частинок і квантів електромагнітного випромінювання, який зумовлює іонізацію і збудження її атомів або молекул. Це електрони, позитрони, протони, нейтрони і інші елементарні частинки, а також атомні ядра і електромагнітне гамма випромінювання - рентгенівського і оптичного діапазонів. В разі випромінювання нейтральних частинок іонізацію спричиняють вторинні заряджені частинки, що утворюються при взаємодії нейтральних частинок з речовиною.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Природна радіоактивність, яка спостерігається в нестійких ізотопах і існує в природіприродну та штучну. ШТУЧНАрадіоактивність спостерігається в ізотопах, отриманих штучно при ядерних реакціях. РОЗРІЗНЯЮТЬ ДВА ВИДИ РАДІОАКТИВНОСТІ:

Номер слайду 10

Методи захисту від штучного випромінювання:*збільшення відстані між оператором і джерелом;*скорочення тривалості роботи  в полі випромінювання;*екранування джерела випромінювання;*дистанційне керування;*використання маніпуляторів і роботів;*повна автоматизація технологічного процесу;*використання засобів індивідуального захисту і попередження знаком радіаційної небезпеки;*постійний контроль над рівнем випромінювання та за дозами опромінення персоналу.

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Зовнішнє опромінення. Внутрішнє опромінення. Гамма,бета-промені, рентгенівське випромінювання. Радіоактивні гази, ізотопи калію, цезію, стронцію, альфа, бета-частинки, що потрапляють в організм з водою, повітрям, їжею. Способи опромінення

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Живі організми. Доза поглиненої радіації, Грей. Віруси62-4600 Бактерії17-3500 Найпростіші100-3500 Водорості, лишайники300-17000 Голонасінні4-150 Комахи580-2000 Молюски120-200 Рептилії15-500 Риби6-55 Птахи6-14 Гризуни8-15 Велика рогата худоба1,5-2,7 Людина2,5-3,0 Летальні дози поглиненої радіації, які призводять до загибелі половини популяції різних організмів

Номер слайду 13

Променева хвороба— захворювання, що виникає в результаті одержання підвищеної дози радіації, включаючи опромінення рентгенівськими променями, гамма-променями, нейтронами й іншими видами ядерного випромінювання у вигляді опадів чи вибуху атомної бомби. Променева хвороба формується під впливом радіоактивного випромінювання в діапазоні доз 1-10 Гр і більше. Деякі зміни, що спостерігаються при опроміненні в дозах 01-1 Гр, розцінюються як доклінічні стадії захворювання.

Номер слайду 14

Гостра променева хвороба в людини розвивається при короткочасному (від декількох хвилин до 1-3 днів) опроміненні всього тіла в дозі, що перевищує 1 Гр. А також може виникати в разі:

Номер слайду 15

До заходів невідкладної медичної допомоги відносять такі:

Номер слайду 16

Меню для захисту від радіаціїВідомо, що деякі продукти накопичують радіацію дуже інтенсивно, а деякі - майже немає. Під час радіоактивної загрози потрібно виключити з раціону такі продукти: гриби, м'ясо з кістками (чисте м'ясо можна використовувати), всі види листової капусти, морква, буряки, редиску, ріпу, річкову та ставкову рибу. З інших овочів і фруктів необхідно зрізати шкірочку. Обов'язково пийте більше води (виключно артезіанської з джерел, що залягають на глибині понад 180 метрів). Можна включити в раціон червоне вино, близько 250 - 300 мл на добу. Також потрібно вживати зелений чай.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 грудня 2022
Переглядів
2645
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку