Презентація "Прості механізми. Рухомий і нерухомий блоки."

Про матеріал
Матеріали до уроку фізики для 7 класу з теми: "Рухомий і нерухомий блоки" будуть корисні для вчителів, які проводять дистанційні онлайн-уроки, допоможуть унаочнити навчальний матеріал. Презентацію можна використовувати учням, як конспект при виконуванні домашніх завдань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прості механізми. Блок. Фізика 7 клас8 клас. Розв'язування задач. Наталія Солдатенко

Номер слайду 2

Блок є простим механізмом, який використовують для підйому важких вантажів. Блок складається із закріпленого на осі диску, по ободу якого є жолоб для ковзання у ньому, наприклад, мотузки. Блоки поділяють на два види:1. нерухомий блок; 2. рухомий блок. Незважаючи на те, що рухомий блок дає економію у силі, яка необхідна для підйому вантажу, в цілому для підйому вантажу необхідно зробити таку ж роботу, як і у випадку нерухомого блоку!

Номер слайду 3

Плече сили — це найменша відстань від осі обертання важеля до лінії, уздовж якої сила діє на важіль.

Номер слайду 4

Задача 1. На малюнку зображений блок, який використовують для підйому вантажу. Яку силу F треба прикласти, щоб підняти вантаж вагою P=25 Н ? Розвязання: На малюнку зображений не рухомий блок, отже, з його допомогою не досягається виграш в силі. Тому F= 25 Н

Номер слайду 5

Задача 1. На малюнку зображена система блоків, до якої приєднані два динамометра. Якої величини силу покаже кожен з динамометрів, якщо вага вантажу P=50 Н? Розвязання: У систему блоків включені рухомий і нерухомий блок, у зв'язку з чим є подвійний виграш у силі, як у точці прикладання 1-го динамометра, так і в точці прикладання 2-го динамометра, оскільки, дивлячись з боку динамометрів, у системі блоків є елемент рухомого блоку. Тому показання обох динамометрів однакові та рівні.

Номер слайду 6

Задача 1. Як ти думаєш, які повинні бути покази динамометрів у положеннях A і B, якщо вантаж вагою 13 Н не рухається. Розвязання: Нерухомий блок не дає виграш у силі, тому покази динамометріводнакові та показують 13 Н.

Номер слайду 7

Задача 1. Визнач, в якій із систем нерухомих блоків, зображених на малюнках, треба докласти меншу силу для підйому одного і того ж вантажу вагою 30 Н,якщо тертя в кожному з блоків однакове. Вибери правильний варіант відповіді: У системі B У системі A Сили однаковіРозвязання: Враховуючи, що всі блоки нерухомі, тобто виграшу в силі нема, але є тертя в блоках, більшу силу для підйому одного й того ж вантажу треба докласти в системі з більшим числом блоків. Відповідь: у системі нерухомих блоків B треба докласти більшу силу для підйому одного й того ж вантажу вагою 30 Н.

Номер слайду 8

Задача 1. Для підйому одного і того ж вантажу вагою 50 Н використовують дві системи блоків.1. Встанови, яку силу треба прикласти в точці B. 2. Порівняй прикладені в точках A і B сили. Система нерухомого і рухомого блоків у першій системі дає виграшу у силі, тому в точці В треба докласти силу 25 Н. Сила, докладена в точці A , більше, ніж сила докладена в точці B .

Номер слайду 9

Задача 1. Визнач, який найбільший вантаж може підняти хлопчик, маса якого 54 кг, користуючись одним рухомим і одним нерухомим блоком. Розвязання: Рухомий блок дає виграш у силі в два рази. Pв=2⋅Pх. Pх= 𝑚𝑥⋅g. Pв=2⋅54⋅9,8=1058,4 H 

Номер слайду 10

8 клас. Розв'язування задач. Наталія Солдатенко. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Levit Alla
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єнікеєва Тетяна Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 40.Рухомий і нерухомий блоки
Додано
21 травня 2020
Переглядів
6424
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку