Презентація "Провідні тканини рослин: особливості будови"

Про матеріал
Матеріал для підготовки учнів до предметних олімпіад та яскравої візуалізації матеріалу для 6 та 11 класу (ЗНО з біології) за темою "Тканини рослин". Матеріал включає в себе детальний опис структурної організації провідних тканин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали до уроків. Провідні тканини рослин: особливості будови. Омельчук Олена Михайлівнавчитель біології Андрушівської гімназіїЖитомирської області

Номер слайду 2

Тканина – сукупність клітин, що мають спільне походження, будову та виконують однакову функцію. Гістологія – наука, що вивчає будову та функції тканин.

Номер слайду 3

У рослин є дві складні багатофункціональні провідні тканини – ксилема та флоема. Функції провідних тканин:

Номер слайду 4

Провідні тканини

Номер слайду 5

Провідні тканини рослин: Забезпечують висхідний рух води та мінеральних речовин від кореня (ксилема). Забезпечують об’єднання усіх органів та частин рослини у єдину систему. Виникли у древніх спорових рослин у зв’язку з їх виходом на сушу. Найкращого розвитку досягли у покритонасінних. Забезпечують низхідний рух органічних речовин, утворених в процесі фотосинтезу (флоема). Ситоподібна пластинка. Ситоподібна пластинка. Клітина супутниця. Ксилема. Флоема

Номер слайду 6

(Від грецького phloiós – кора), тканина вищих рослин, служить для транспорту органічних речовин від листків до різних органів рослини – пагонів, коренів, плодів. Клітини живі, витягнуті, без ядер; Містять багато дрібних пор, що нагадують ситечко; Поряд з ними клітини-супутниці (з ядрами)Рух вниз. Органічні речовини У стеблі розташована зовні від камбію; Флоема не накопичується в стеблі, а з часом відшаровується разом з корою. Флоема(луб)

Номер слайду 7

По флоемі рухаються концентровані розчини вуглеводнів (здебільшого сахарози), що були утворені в результаті фотосинтезу. Крім цього, переносяться асиміляти і метаболіти, але в меншій концентрації. Швидкість перенесення речовин досягає декількох десятків сантиметрів протягом години. Флоема(луб)Ситоподібна пластинка. Луб’яні волокна. Клітини супутниці

Номер слайду 8

Флоема(луб)Перенесення речовин здійснюється від органів, де поживні речовини активно утворюються, до тих частин рослин, де вони використовуються або запасаються. Активне перенесення речовин відбувається до коренів, пагонів, що формуються, листків, репродуктивних органів, бульб, цибулин, кореневищ. Ситоподібна пластинка. Невеликі вакуоліТонкий шар цитоплазми. Ядро відсутнєСитоподібна пластинка

Номер слайду 9

Ситовидні трубки залишаються живими недовго, частіше 2-3 роки, зрідка - 10-15 років. На зміну їм постійно утворюються нові. Флоема. Флоема(луб)

Номер слайду 10

Вода і розчинені в ній мінеральні речовини(Від грец. xýlon — зрубане дерево) — тканина наземних рослин, що служить для проведення води і мінеральних солей від коренів вгору по рослині до листків. Також виконує опорну функцію. До складу ксилеми входять:1. Трахеїди та трахеї (судини);2. Деревна паренхіма;3. Механічна тканина. Рух вверх У стеблі розташована всередину від камбію; Ксилема накопичується в стеблі, а з часом утворює річні кільця деревини. Судини(трахеї)Трахеїди. Ксилема(деревина)

Номер слайду 11

Трахеїди — одноклітинні, вузькі, витягнуті із скошеними і загостреними або заокругленими кінцями. Оболонки їх дерев'яніють і потовщуються, внаслідок чого живий вміст поступово відмирає. Клітини стають мертвими і їх порожнини заповнюються водою. Потовщуються оболонки не суцільно; На місці непотовщених ділянок формуються обплямовані пори, крізь які повільно просочується і піднімається вверх вода. Розмір сформованих трахеїд 1-4 мм. Ксилема(Трахеїди)

Номер слайду 12

1. Спіральні 2. Драбинчасті 3. Точкові. Основні типи трахеїд: Трахеїди зустрічаються у всіх вищих рослин. У вищих спорових рослин (мохів, хвощів, плаунів, папоротей) – трахеїди єдиний тип провідної тканини ксилеми.

Номер слайду 13

Ксилема(судини або трахеї)Провідні елементи, мають вигляд довгих трубочок. Складаються з окремих клітин (члеників). Поперечні стінки клітин руйнуються, внутрішній вміст відмирає. Оболонка потовщується за рахунок відкладень лігніну у вигляді кілець та спіралей. Судини або трахеї

Номер слайду 14

Ксилема(судини або трахеї)Стінки члеників судин, завдяки лігніну, мають високу механічну міцність, а тому не деформуються. У них практично відсутній ризик розриву під тиском висхідної рідини. Ксилема багатьох видів дерев відрізняється високою міцністю і пружністю.

Номер слайду 15

Довгі, порожнисті судини ксилеми, достатньо механічно міцні. Це ідеальна система для доставки води та розчинів мінеральних солей на великі відстані у висхідному напрямку. Рух рідини по порожнинах судин відбувається майже без втрат води. клітинна стінка судиниприлипаннязв’язок Клітина судинимолекула води. Ксилема(судини або трахеї)

Номер слайду 16

Рух речовин. Структури ксилеми та флоеми в процесі еволюції вищих рослин зазнали деяких морфологічних і функціональних змін. Елементи, аналогічні флоемі, вже були в деяких водоростей, тому, в еволюції флоема виникла значно раніше ксилеми. Судина. Ситоподібна трубочка

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Руденко Ірина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Клименко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Омельчук О. М.
Додано
29 червня 2020
Переглядів
18974
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку