Актуальна презентація з використанням різних прийомів: "мозковий штурм", асоціативний кущ, проблемне запитання, рефлексія з використанням методу "Дзига" еврістична бесіда.
Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин
Номер слайду 2
Мозковий штурм1. Який фермент розщеплює білок… протеаза;2. Яку функцію виконує жир в організмі….. Захисну і будівельну;3. Де відбувається розщеплення вуглеводів….. Ротова порожнина, шлунок, тонка кишка;4. Яку кількість енергії виділяє 1 грам білка….17,6 к. Дж;5. Біологічно активні речовини, що потрібні для нормального обміну речовин…вітаміни;6. Біологічні каталізатори організму… ферменти;7. Яку функцію виконує жир у горбах верблюда….водопостачальну;8. Ліпаза розщеплює……..жир;9. Лізоцин - це фермент……захисний;10. До жиророзчинних вітамінів належать….. А,D, E, К
Номер слайду 3
Проблемне запитання. Чи правильно ви харчуєтеся?
Номер слайду 4
Наша їжа
Номер слайду 5
Наша їжа
Номер слайду 6
Я розумію !!!!!Корисна їжа. Фрукти;Овочі;М`ясо;Яйця;Риба;Шкідлива їжа. Картопля фрі;Гамбургери;Солодощі;Газовані напої;Піца;
Номер слайду 7
Харчування Балансрежимхарчова цінністьбілки Жиривуглеводи. Обмін речовин
Номер слайду 8
Продукти харчування
Номер слайду 9
Раціональне харчування. Надходження в організм поживних речовин, мінеральних солей, вітамінів в необхідних кількостях для підтримання нормальної життєдіяльності
Номер слайду 10
Принципи раціонального харчування. Поживність та калорійність їжі;Білковий оптимум;Максимальна різноманітність їжі;Дотримання індивідуального режиму харчування.
Номер слайду 11
Рекомендації щодо раціонального харчування Різноманітності та збалансованості харчового раціону;Необхідно вживати овочі та фрукти, що містять вітаміни, пектинові речовини, клітковину;Дотримання сумісності продуктів і вживання змішаної їжі;Дотримання режиму харчування та добового раціону;Гарний настрій, ретельне пережовування, відмова від шкідливих звичок
Номер слайду 12
Енергетичний баланс. Це співвідношення між кількістю енергії, що надходить в організм і кількістю енергії, що витрачається в процесі життєдіяльності
Номер слайду 13
Харчова цінність. Хімічний склад продукту з урахуванням його споживання в загальноприйнятій кількості
Номер слайду 14
Енергетична цінність. Частка енергії, що вивільняється з поживних речовин їжі, під час окиснення і витрачається на фізіологічні процеси
Номер слайду 15
Співвідношення продуктів у харчовому раціоні
Номер слайду 16
Наслідки нестачі вуглеводів в організміПстійне відчуття голоду;Слабкість;Головний біль;Зниження розумової і фізичної працездатності;Здуття живота;Несвіже дихання;Вуглеводи можуть перетворюватися на жири, відкладаються про запас;Розлади травлення, через посилення процесів бродіння;За тривалого надмірного споживання, може викликати цукровий діабет. Наслідки надлишку вуглеводів в організмі
Номер слайду 17
Наслідки нестачі білків в організміПостійна втома;Слабкі м`язи, дистрофія;З`явилися набряки; Волосся та шкіра, нігті втратили здоровий вигляд;Постійно хочеться їсти;Пригнічення захисних сил і підвищена сприйнятливість до інфекцій;Посилюються процеси гниття у товстій кишці, що спричиняє розлади травлення. Сприяє розвитку подагри в осіб, які мають схильність;Наслідки надлишку білків в організмі
Номер слайду 18
Наслідки нестачі жирів Зменшення надходження жиророзчинних вітамінів, що веде до гіповітамінозів, це куряча сліпота, рахіт, безплідність;Появу шкірних захворювань;Порушення обміну речовин;Підвищується вміст холестеролу, що призводить до утворення жовчних каменів, атеросклерозу;Збільшується відкладення жирів Наслідки надлишку жирів
Номер слайду 19
Результат вирішення: харчуйтеся раціонально, Щоб бути здоровими!!!!
Номер слайду 20
Метод «Дзига»: висновки щодо вивченого на уроці для себе особисто: Я навчився... Я зробив для себе висновки... Я зрозумів,.. Я зможу розповісти друзям…Я був дуже здивований... Я запам`ятав
Номер слайду 21
Домашнє завдання. Виконати роботу посилання на wordwallhttps://wordwall.net/ru/resource/25703641 Завдання для всіх учнів: опрацювати параграф 30, вивчити терміни, скласти пам`ятку «Раціональне харчування»Індивідуальне завдання: підготувати повідомлення чи презентацію за темою: «Значення раціонального харчування»