Презентація "Раси і народи світу"

Про матеріал
Презентація для 6 класу на тему: Раси і народи світу, цей матеріал дає змогу сформувати знання учнів про населення Землі, про людські раси та про ознаки, за якими розрізняють людей різних рас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раси і народи світу

Номер слайду 2

Землю населяють люди, різні за зовнішністю — кольором шкіри, волосся, очей, формою обличчя. Ці відмінності з’явилися дуже давно, коли окремі групи людей жили далеко одна від одної. У результаті багатовікового пристосування до певного природного середовища сформувалися різні зовнішні ознаки. Відтоді вони передаються спадково від батьків дітям, з покоління в покоління, незалежно від місця проживання. Групи людей зі схожими зовнішніми ознаками називають расами.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Європеоїдна раса — найчисленніша. До неї належать близько 45% населення Землі. Зовнішність представників цієї раси різна. У людей, що живуть у північних районах, світла шкіра і світле волосся. У жителів південних районів, шкіра смаглява, а волосся темне. Представники європеоїдної раси населяють головним чином Європу (наприклад, слов’яни, у тому числі й українці), частину Азії (індійці, араби, вірмени, таджики). Чимало їх за останні століття переселилися на інші материки.

Номер слайду 7

У монголоїдної раси жовтуватий колір шкіри, чорне пряме волосся, вузький розріз очей, обличчя вилицювате. Такі ознаки виникли внаслідок пристосування до сильних вітрів і пилових бур. Зокрема, вузький розріз очей захищав від пилу і піску. До цієї раси належать народи Азії (китайці, японці, корейці, монголи), а також індіанці — корінне населення Америки.

Номер слайду 8

Представники негроїдної (екваторіальної)раси мають темно-коричневий або чорний колір шкіри, карі очі, чорне кучеряве волосся, великі губи і широкий ніс. Проживання в екваторіальному і тропічному поясах пристосувало їхній організм до сильного опромінення сонцем. Через це в шкірі виробився спеціальний пігмент (барвник). Завдяки йому шкіра поступово набула темного кольору. Жорстке і кучеряве волосся утворює на голові ніби повітряну подушку — надійний захист від перегрівання. А потовщені губи і широкі ніздрі полегшують випаровування води через слизову оболонку. Основна область розселення народів екваторіальної раси — Африка. Багато їх проживає в Америці, але там вони — не корінні мешканці, а нащадки негрів-рабів, вивезених з Африки ще в XVI - XIX ст.

Номер слайду 9

Представники австралоїдної раси зосереджені здебільшого в Австралії та на островах Тихого океану. Вони мають темний колір шкіри, волосся і очей, широкий і дещо пласкуватий ніс.

Номер слайду 10

Великий внесок в обгрунтування рівності рас і народів зробив наш земляк Микола Миклухо-Маклай. Він присвятив своє життя вивченню народів, які населяють тропічні острови Тихого океану. У 1871 р. М. Миклухо-Маклай оселився на острові Нова Гвінея, де живуть папуаси, які належать до австралоїдної раси. Тоді мало що знали про аборигенів, які не мали зв’язку із зовнішнім світом і стояли на низькому щаблі розвитку. Вчений прожив серед них тривалий час. Вивчивши життя папуасів, він дійшов висновку, що так звані первісні народи так само здатні до розумового розвитку, як і будь-який інший народ на Землі.

Номер слайду 11

У расах розрізняють групи людей, які називають народами. Кожний народ має свою мову і культуру — звичаї, релігію, пісні, національний одяг, страви та інше, які беруть початок ще з давнини.

Номер слайду 12

На земній кулі понад 3000 народів. Серед них є численні й такі, що налічують лише кілька десятків осіб. Найчисленнішими народами світу є китайці (більш як 1 млрд), хіндустанці (240 млн), американці Сполучених Штатів Америки (205 млн), росіяни (150 млн), бразильці (137 млн), японці (126 млн). Українців налічують майже 38 млн (в Україні) і 15 млн (поза межами України в інших державах світу). Ці найбільш численні народи та багато інших становлять населення Землі.

Номер слайду 13

Найчисленніший народ світу — китайці. Вони населяють Китай — одну з найбільших за площею країн світу. Китайці належать до монголоїдної раси. Китайська мова є найпоширенішою в світі. Китайське письмо здійснюється особливими знаками — ієрогліфами, які передають ціле слово або його частину. Цей нар од має тисячолітню історію і культуру. Китайці винайшли папір, шовк, порцеляну, порох. Традиційними стравами єриста локшина, їдять китайці дерев’яними паличками. Одними із символів китайської культури є ліхтарі та повітряні змії.

Номер слайду 14

Хіндустанці (індійці) — народ, який населяє Індію. Вони належать до європеоїдної раси. Культура індійців, так само як і китайців, — одна з найдавніших. Індійці — вправні майстри з різьбярства по слоновій кістці, плетіння з пальмового листя, виготовлення килимів, ювелірних прикрас, статуеток. В Індії збереглися численні архітектурні пам’ятки — стародавні храми, монастирі, палаци і мавзолеї. Традиційне вбрання жінок— барвисті сарі.

Номер слайду 15

Американці США — це народ, який сформувався із трьох рас і трьох культур: європейської, індіанської та африканської. До колумбову Америку населяли індіанці, які належать до монголоїдної раси. Індіанські племена розмовляли різними мовами. Вони були мисливцями і рибалками і вели напівкочовий спосіб життя. У XVI ст. до Америки ринув потік європейців, а згодом до США почали завозити рабів з Африки для роботи на плантаціях. Водночас вибралося взаємне проникнення різних культур.

Номер слайду 16

Японія — одна з найрозвинутіших країн світу і має величезні міста з хмарочосами і багатоярусними мостами, досконалу техніку, там ретельно зберігають свої традиції та культуру. Чоловіки і жінки вдома носять кімоно. У жінок воно підперезане широким поясом, що зав’язується великим бантом на спині. Національними стравами є суші, які їдять так само, як і китайці, паличками. Японці споживають багато різних овочів, риби і морепродуктів. Широко відомі японські чай ні церемонії, ікебана, мистецтво декоративних садів 

Номер слайду 17

Українці — корінний народ України. Водночас вони живуть і в інших країнах світу — Росії, Білорусі, Польщі, Канаді, США, Бразилії і навіть у далекій Австралії. Українці належать до європеоїдної раси. Український народі його культура мають давнє коріння, яке сягає в глиб віків. Традиційно одяг і рушники українці оздоблювали вишивкою. Серед промислів оригінальним є писанкарство. Українська пісня вирізняється мелодійністю і за душевністю.

Номер слайду 18

Д/З опрацювати параграф 60. Записати висновки. Дати відповідь на питання: Культурні традиції яких народів світу вам особливо подобаються? Чим українці вирізняються з-поміж інших народів світу?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
17 травня 2023
Переглядів
7076
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку