Презентація "Регіональні відмінності клімату. Кліматичні ресурси. Кліматичні особливості своєї місцевості."

Про матеріал
Презентація для роботи на уроках географії у 8 класі при вивченні Теми 2. "Клімат і кліматичні ресурси". Працювати можна як офлайн так і онлайн
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота № 6. Визначення причин відмінностей кліматичних показників різних регіонів України за аналізом кліматичної карти. Регіональні відмінності клімату. Кліматичні ресурси. Кліматичні особливості своєї місцевості.

Номер слайду 2

Як вам відомо, взаємодія кліматотвірних чинників обумовлює кліматичні особливості певної території. Більша частина нашої країни розташована в помірному кліматичному поясі, і лише Південний берег Криму та південні схили Кримських гір до висоти 600 м над рівнем моря — у субтропічному

Номер слайду 3

Номер слайду 4

На території України в межах помірного поясу виділяють дві кліматичні області — Атлантико-континентальну і Континентальну. Атлантико-континентальна область охоплює північні й центральні райони країни та Українські Карпати. Клімат цієї області визначається впливом вологих повітряних мас з Атлантичного океану і Середземного моря, що надходять із західними вітрами, циклонами й антициклонами. Узимку сюди вторгаються арктичні повітряні маси, зумовлюючи різке зниження температури повітря. Улітку тут відчувається вплив тропічного повітря, інколи дуже сухого. Проте загалом клімат області характеризується помірно теплим літом і помірно холодною зимою. В Атлантико-континентальній області спостерігаються певні кліматичні відмінності, що пов’язано зі значним її простяганням із заходу на схід. 

Номер слайду 5

Клімат континентальної області формується переважно під впливом континентальних повітряних мас помірних широт, а також видозмінених арктичних і тропічних мас. Характерними рисами клімату цієї області є високі температури й недостатня кількість опадів, а отже і зволоження. Географічне положення Кримських гір на межі помірного і субтропічного кліматичних поясів зумовило виділення їх в окрему кліматичну область. Кліматичні умови області Гірського Криму дуже своєрідні, що пояснюється перепадами відносних висот поверхні, наявністю схилів різної крутизни і орієнтації, розвитком місцевої атмосферної циркуляції повітряних мас. В області Південного берега Криму панує субтропічний тип клімату. Від впливу холодних повітряних мас із півночі область захищена Кримськими горами. Пом’якшує клімат і море, яке не замерзає. Тому зима тут м’яка і волога, літо посушливе і жарке.

Номер слайду 6

Температура повітря У теплий період температури повітря над територією України обумовлені в основному радіаційним чинником, тобто змінюються в широтному напрямку. Додатковий вплив циркуляційних про­цесів й особливостей підстилаючої поверхні обумовлює зростання липневих ізотерм з півночі — північного заходу на південь — південний схід (тут зафіксований і температурний максимум).

Номер слайду 7

У холодний період більший вплив мають циркуляційні процеси тому температури вище на південному заході — заході, які зазнають більше впливу теплих повітряних мас з Атлантики й Середземного моря. Менші температури на північному сході — сході (зафіксова­ний і температурний мінімум), що обумовлено зменшенням впливу Атлантики, збільшенням — Азіатського максимуму.

Номер слайду 8

Середньорічні амплітуди температур зростають із заходу на схід (збільшення континентальності клімату).

Номер слайду 9

Розподіл атмосферних опадів Переважають фронтальні опади, в горах — орографічні. Більша кількість опадів випадає в літній період, на півдні — майже рівно­мірно протягом року, на ПБ Криму — взимку. Кількість опадів змен­шується з північного заходу — півночі (600 — 650 мм) на південь — південний схід (400 — 300 мм). Максимум опадів у Карпатах (до 2000 мм) і Кримських горах (до 1100 мм).

Номер слайду 10

Температура повітря

Номер слайду 11

Пориви вітру

Номер слайду 12

Опади

Номер слайду 13

Кліматичні ресурси — невичерпні природні ресурси. — Енергетичні: сонячна радіація — відзначається високою екологічною чис­тотою, може використовуватися для перетворення на тепло­ву, електричну (за допомогою фотоелементів) енергію, для створення освітлення біологічних систем з рослин (водорос­тей), які накопичують органічну масу для подальшої пере­робки її на метан; в Україні існують умови для використання енергії Сонця на півдні та в Криму переважно в теплий період (квітень—жовтень); вітрова енергія — ефективність установок найвища взимку і в перехідні періоди, коли зростає циклонічна діяльність і швидкість вітру; умовою роботи вітроустановок є швидкість вітру понад 3 м/с, тому можливості для їх будівництва є у степовій зоні, гірських районах та на берегах великих водойм; — Сільськогосподарські (агрокліматичні) — температурний режим повітря і ґрунту із запасами вологи; характеризуються пересічними місячними сумами температури повітря та атмосфері них опадів за вегетаційний період та сумами цих показників протягом дня і ночі; на рівнинній частині України сума температур змінюється з 2400° (на півночі) до 3600° (на півдні);— Рекреаційні — це комплекс показників, які відображують вплив погодних умов (чисте повітря, з підвищеними швидкостями вітру і значеннями вологості, своєрідний режим температури та співвідношення з температурою води та ґрунту) на самопочуття людини, тобто ступінь сприятливості для проведення відпочинку й лікування; в Україні найсприятливіші для рекреації береги морів, річок, водосховищ, озер, Карпати та Кримські гори, лісові масиви тощо.

Номер слайду 14

Висновки. Україна належить до територій. з кліматичним комфортом. Помірний клімат із достатньою кількістю опадів на більшій частині території є сприятливими для життя, господарської діяльності та відпочинку населення. Проте, вплив циркуляційних процесів зумовлює часту повторюваність несприятливих явищ погоди у різні роки. Найбільш загальними територіальними особливостями клімату України є зростання температури повітря з півночі на південь, крім того збільшення температури спостерігають улітку із заходу на схід. Також є закономірним збільшення відносної вологості повітря зі сходу на захід і з півдня на північ. Висота снігового покриву в Україні найбільша в гірських районах, особливо в Карпатах. У горах максимальна товщина снігового покриву зафіксована на значних висотах. Наприклад, у високогірних районах Івано-Франківської і Закарпатської областей середня товщина снігового покриву часто перевищує 30-40 см.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Прочитати §25, 27 (п.1)Відповісти на питання. Виконати завдання: Проаналізувавши кліматичну карту атласу, заповніть таблицю:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kovalchuk Mariya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
4483
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку